Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Google Translate Logotype
Logotyp
Bild: Gamla stan i Eksjö. Fotograf: Ulrika Adolfsson

Aerosköbing och Marstal

Bild karta Aerö

Den 29 september 2001 undertecknades formellt ett vänortsavtal mellan Eksjö kommun och kommunerna Aerosköbing och Marstal på ön Aerö söder om Fyn i Danmark.

Kontakter mellan Eksjö och Aerö har funnits sedan mitten av 1950-talet och i första hand genom skolutbyten och genom utbyten i Föreningen Nordens regi. Formella kommunala kontakter fanns även tidigt men har inte återupptagits förrän i slutet av 1990-talet. Från och med 2006 har de två kommunerna slagit sig samman till en kommun - Aerö kommun.

Aerö är en av Danmarks få "riktiga öar" det vill säga ön saknar broförbindelse. Man måste ta sig dit via båt eller flyg. Ön ligger strax söder om Fyn och är cirka 30 km lång och 9 km som bredast. Här bor ungefär 7500 innevånare.

Staden Aerosköbing är inte helt olik Eksjö till karaktären. Kulturmärkta gamla byggnader från 1700-talet ger tillsammans med stockrosor och smala, kullerstenslagda gator en idyllisk miljö.

Staden Marstal är också mycket charmig och präglas av mångårig sjöfart och livlig hamnverksamhet.

Aerö kallas ibland "den gröna ön" eftersom man har en av världens största anläggningar för utvinning av solenergi. Ön är också ett uppskattat turistmål sommartid och är stort ekonomiskt beroende av turismen.

Bild Aerös kommunvapen.

Mer information om Aerö kommun kan erhållas på www.aeroekommune.dk

Senast kontrollerad: 2014-09-10.

TranslateTranslate RSSRSS

Snabbval

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö | tfn vxl: 0381-360 00 | fax: 0381-166 00 | e-post: kommun@eksjo.se | Org.nr: 212000-0589 | Om webbplatsen| Om cookies