Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Google Translate Logotype
Logotyp
Bild: Gamla stan i Eksjö. Fotograf: Ulrika Adolfsson

Startsidan / Kultur & Fritid / Bibliotek / Talböcker & Taltidning

Talböcker & Taltidning

Talböcker

På biblioteket finns det talböcker på DAISY-skivor som är en internationell standard för digitala talböcker. De är gjorda så att man lätt kan hitta i boken och hela innehållet får plats på en eller två skivor.

DAISY-talböcker är speciellt framtagna för personer som av olika anledningar har svårt att läsa vanliga böcker. För att läsa DAISY-talböcker på skiva måste man ha en särskild DAISY-spelare. Vill du prova talböcker så finns det DAISY-spelare att låna kostnadsfritt från biblioteket under överenskommen tid. DAISY-spelare går även att erhålla från syncentralen i Jönköping med remiss från läkare eller optiker. Det går även att läsa talböcker i en dator med ett speciellt läsprogram eller i en cd-spelare som kan läsa mp3.  

Läsprogram för att läsa DAISY-skivor i din dator kan laddas ner från MTM's katalog Legimus (Myndigheten för tillgängliga medier - tidigare Tal och punktskriftsbiblioteket).

Att låna talböcker kostar ingenting och de kan skickas portofritt hem till dig. Om vi inte har den talbok du söker här på biblioteket så försöker vi skaffa den så fort vi kan.

Egen nedladdning av talböcker 

Legimus

På MTM´s katalog Legimus går det att själv ladda ner talböcker för att lyssna på i din dator, telefon eller bränna till cd-romskiva. För att kunna göra det så måste du bli en registrerad användare på Legimus, att registrera sig på Legimus går endast att göra via biblioteket. Är du intresserad av egen nedladdning så kontakta oss så bokar vi in en tid för registrering. Vid registreringen skriver man på ett avtal för att kunna använda Legimus och vi visar hur det går till att ladda ner och läsa talböcker. För att kunna använda Legimus måste du ha en läsnedsättning av något slag, vi kräver dock inga formella intyg eller liknande vid registreringen.  

Appen Legimus       

Om du har en i-phone/i-pad eller androidtelefon/surfplatta så finns det en app för att läsa talböcker. Mer information om hur du laddar ner och använder appen finns att läsa på Legimus här.   

 

Talbok med kommunal information

Eksjö kommun har tagit fram en CD i DAISY-format, med information om just Eksjö kommun. Denna innehåller bland annat information om: Eksjö kommuns organisation, öppettider, hemtjänst, hemsändning, färdtjänst, boende, sjuk- och tandvård, sorteringsguide samt allmänna lokala ordningsföreskrifter.

CD-skivan kan hämtas på biblioteken i Eksjö, Ingatorp och Mariannelund samt i kommunens växel.

Talande regionnyheter

Region Jönköpings län erbjuder nyheter från regionen på DAISY-skiva för prenumeranter. Mer information och formulär för att bli prenumerant finns att läsa här.

Senast kontrollerad: 2017-10-16.

TranslateTranslate RSSRSS

Snabbval

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö | tfn vxl: 0381-360 00 | fax: 0381-166 00 | e-post: kommun@eksjo.se | Org.nr: 212000-0589 | Om webbplatsen| Om cookies