Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Google Translate Logotype
Logotyp
Bild: Gamla stan i Eksjö. Fotograf: Ulrika Adolfsson

Program

Nutida kulturarv

Bild: Smålandsryttare av Alfred Olsson.

Söndag 8/10 kl 13

Under Konstens vecka bjuder Eksjö museum och Skådebanan i Jönköpings län in till en eftermiddag med fokus på offentlig konst.

Kl 13 Konstvandring på Höglandssjukhuset och i Eksjö stad

Ciceroner: Ulla-Britt Lindqvist (sjukhuset) och Pia Löfgren (staden)

Start 13.00 utanför entrén till Psykiatrimottagning på Höglandssjukhuset (från Tallvägen)

På promenaden till museet stannar vi till vid offentlig konst i staden, vid Stora torget, Norra Storgatan, Lilla torget, Snickaren och Museigården.

Kaffe på museet och därefter föreläsning: 

Foto som visar Emilie Karlsmo när hon visar offentlig konst i Uppsala

Kl 15 ”Monumentens återkomst”

Emilie Karlsmo, lektor i konstvetenskap vid Uppsala universitet, föreläser på Eksjö museum. Hon säger så här om det ämne hon valt:

Vem hade trott att monumenten skulle komma tillbaka?

För vad annat, än så, kan man benämna de minnesmärken och -platser som sett dagens ljus de senaste 20-30 åren, i Sverige såväl som i vår omvärld? Ibland är de spektakulära, och blir föremål för debatt. Men manifestationerna i brons och sten, sker också i det tysta, i mera blygsamt format och bortom de stora rubrikerna. Det här är ett intressant fenomen; jag tror att det står för något viktigt. Vad säger den här företeelsen oss idag, och hur kan den betraktas i en framtid?

Entré: 60 kr

 

Jul på Aschanska gården

Bild från salongen på Aschanska gården.

9 - 10/12

Det Aschanska hemmet är juldukat för att skapa inspiration och stämning inför årets stora helg. Vi inbjuder till visningar och berättar om hur man firade jul förr. Visningar varje hel och halv timme kl 11-16 båda dagarna. Köbrickor hängs ut i entrén från Norra Storgatan 18. Entré: 60 kr

 

 

 

 

 

Eksjö Julmarknad

Bild: Affisch Eksjö Julmarknad

9 - 10/12

Landets mest stämningsfulla julmarknad utspelar sig traditionsenligt mitt i den unika trästaden och på Eksjö museum. Här förflyttas Du till en marknadsdag för 100 år sedan - känn doften av glögg och stöpta ljus, lyssna till klappret av hästhovar mot den hårda snön och se hur gediget hantverk utövas. Julmarknadens hantverkare visar och försäljer enriskransar, svepaskar, keramik, silversmide, stöpta ljus, stickat, vävt, tovat och mycket mer. Vid julmarknaden finns också ett stort utbud av julens godsaker: marsipan, bröd, rökt fisk och korv, pastejer, ostkaka, marmelader, choklad m m. Musikunderhållning och kAllsång vid Stora torget. Missa inte gycklarna som drar runt och förgyller stämningen!

Lördag 9/12 kl 10-18 och Söndag 10/12 kl 11-17. Fri entré. 

 

 

Aschanska gården

Bild: Interiör. Foto: Hasse Bengtsson

20/6 - 20/8 2018

Följ med på en visning i ett unikt bevarat borgarhem från förra sekelskiftet. Här har tiden stått stilla sedan syskonen Aschan lämnade gården. Visningar dagligen kl 13 (svenska) och 16 (english). Adress: Norra Storgatan 18. Entré: 50 kr

Senast kontrollerad: 2017-10-02.

TranslateTranslate RSSRSS

Snabbval

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö | tfn vxl: 0381-360 00 | fax: 0381-166 00 | e-post: kommun@eksjo.se | Org.nr: 212000-0589 | Om webbplatsen| Om cookies