Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Google Translate Logotype
Logotyp
Bild: Gamla stan i Eksjö. Fotograf: Ulrika Adolfsson

Skolprogram

Nedan presenteras Eksjö museums fasta utbud av skolprogram. Vi erbjuder också visningar av våra permanenta och tillfälliga utställningar samt stadsvandringar och besök på Aschanska gården.

 

Förskolan

Huskatten på Eksjö museum

Huskattens historiska äventyr

Vi följer med Eksjö museum huskatt genom den stadshistoriska utställningen. hur var det att vara skeppskatt på 1700-talet? Eller att som fin stadskatt uppleva att elektriciteten kom till stan och vad var det för oväsen som gjorde att katten på gästgiveriet inte kunde sova?

 

 

 

 

 

 

 

Årskurs 1-3

Eksjö torg på 1800-talet, väggmålning av Hans Fredholm

En marknadsdag

Ett rollspel för de mindre barnen. Vi passerar genom den norra tullen och får uppleva en marknadsdag i Eksjö i början av 1800-talet. Varje barn får en roll och en enkel dräkt, därefter kan handeln börja! Rollspelet äger rum i den stadshistoriska utställningen och tar bland annat upp frågor om sociala skillnader, yrkesroller och genus på ett lekfullt sätt. Halvklass max 15 barn.

 

 

Bild: Mönstring på Ränneslätt 1686, scen från militärmuseet. Foto: PO Gunnarsson

Karolinertiden

Karl XI besökte Eksjö i slutet av 1600-talet för att mönstra sina trupper. Hur såg en soldats vardag ut? Hur uppkom soldatnamnen? Vi undersöker vad rullorna kan berätta för oss idag och provar på hur en mönstring kunde gå till. Programmet avslutas med filmen om Jon Stålhammar. Kan även bokas av årskurs 4-5.

 

 

Årskurs 4-6

Barnens medeltid

Under medeltiden blev Eksjö en stad. Hur bodde man? Hur klädde man sig? Vad åt man? Hur lät musiken? Hur såg barnens vardag ut? Vi provar bland annat medeltidskläder, använder eldstål och medeltidsinstrument. Programmet kan även ges på skolor. Kan även bokas av årskurs 3

 

Årskurs 7-9 och Gymnasiet

Stormaktstiden

1600-talets stormaktstid innebar stora förändringar i Sverige. För Eksjö var stormaktstiden en blomstringsperiod. Vi letar efter spår av stormaktstiden i Eksjö och försöker placera in Eksjö i Sveriges historia. Hur såg vardagslivet ut i en svensk småstad som Eksjö? Vilka var hantverkarna och köpmännen? Hur stark var kopplingen mellan krigsmakten och Eksjö under 1600-talet? Vi tittar även närmare på vad stormaktstiden innebar för Sverige som helhet samt den enskilde soldatens liv. 

 

Alla årskurser

Aschanska gården

Kan bokas årets om. max 15 elever.

Jul på Aschanska gården

Bild: Jul på Aschanska gården. Foto: Eksjö museum

Vi besöker syskonen Aschan och berättar om hur man firade jul på Aschanska gården förr i tiden. Vi ger också en bakgrund till våra julseder; tomten, granen, julklapparna och julmaten. Endast i december. Max 15 elever.

Stadsvandring

Vi besöker de vackra innergårdarna i Gamla stan och berättar om stadens 600-åriga historia och de människor som format den. Obs, kostnad 500 kr/grupp.

 

 

Skräddarsydda skolvisningar

Ibland passar inte vårt programutbud in med den önskemål som finns. Givetvis försöker vi då hitta en lösning som uppfyller era önskemål. Vi diskuterar gemensamt inriktningen på programmet för att hitta såväl lämplig nivå som tema för din klass. Ofta kan vi tillsammans hitta spännande infallsvinklar som kan underlätta och berika den vanliga undervisningen i skolan. Har ni idéer och tankar hör av er till oss!

 

Senast kontrollerad: 2017-10-05.

TranslateTranslate RSSRSS

Snabbval

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö | tfn vxl: 0381-360 00 | fax: 0381-166 00 | e-post: kommun@eksjo.se | Org.nr: 212000-0589 | Om webbplatsen| Om cookies