Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Google Translate Logotype
Logotyp
Bild: Gamla stan i Eksjö. Fotograf: Ulrika Adolfsson

Albert Engström

(1869-1940)

Bild

Eksjö museum kom till genom en stor donation från Albert Engström-samlaren Carl David Carlsson på 1960-talet. Albert Engström-samlingen har byggts på under årens lopp och en stor del av hans bilder visas i en basutställning.

I utställningen får vi följa med Albert på en resa i en tid av stora samhällsförändringar. Hans bilder skildrar brännande ämnen - om förhållandet mellan överheten och vanligt folk, om synen på alkohol, kvinnor och ras.
Vi får också stifta bekantskap med vagabonden och levnadskonstnären Kolingen. Här finns även möjlighet att lyssna till Alberts berättelser och historier och att se på film.

Bild: Albert Engström, Stinsen på semester, tuschteckning Strix 1906:10

En stins i Skåne tillbragte sin semester på det väl enligt hans åsikt idealiska sättet, att han satt på sin stations perrongsoffa åskådande ankommande och afgående tåg, som han ju icke behöfde befatta sig med, samt lät sin njutning utmynna i upprepade: - Där kommer ett tåg, dä ger ja fanken! Där kommer ett annat tåg, dä ger ja fanken !"

 

Albert Engström växte upp vid stationen i Hult, en mil öster om Eksjö, och de spännande omgivningarna med bland annat Skurugata och Hässlåsa damm kom att prägla honom och hans produktion. Albert var mycket mångsidig som konstnär och behärskade ett flertal tekniker, förutom teckning även grafik och akvarell. Mest känd blev han för sina gubbar och skämttidningen Strix.

Albert bosatte sig med sin familj i Stockholm och i Grisslehamn. Han var en av sekelskiftets tongivande kulturpersonligheter i Sverige och umgicks med bland annat August Strindberg, Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding, Hasse Z och Carl Larsson. Förutom att han undervisade i teckning och grafik vid Konsthögskolan valdes han även in i Svenska Akademien som författare. En unik kombination i svenskt kulturliv!

Senast kontrollerad: 2016-12-19.

TranslateTranslate RSSRSS

Snabbval

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö | tfn vxl: 0381-360 00 | fax: 0381-166 00 | e-post: kommun@eksjo.se | Org.nr: 212000-0589 | Om webbplatsen| Om cookies