Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Google Translate Logotype
Logotyp
Bild: Gamla stan i Eksjö. Fotograf: Ulrika Adolfsson

Startsidan / Kultur & Fritid / Eksjö museum / Utställningar / Smålands militärhistoriska museum

Smålands militärhistoriska museum

Albert Engström soldater

År 2004 invigdes Smålands militärhistoriska museum, som en del av Eksjö museum. Utställningen har tillkommit genom ett samarbete mellan Eksjö museum och Eksjö garnison med bidrag från EU Mål 2.

I vårt land har Småland ur militärhistorisk aspekt varit det mest utsatta och av krigshandlingar hårdast drabbade landskapet av alla. Som gränslandskap med mycket stor självständighet har Småland också varit svårt att kuva och infoga i övriga riket. Inre strider och konflikter har blivit följden, mest känd är väl Dackefejden på 1500-talet. Om detta vittnar många historiska platser med militär anknytning, alltifrån medeltidens försvarsborgar till våra dagars militära förläggningar.

I utställningen får vi uppleva Smålands militära historia från medeltid till våra dagar. Dackefejden, Kalmarkriget, Trettioåriga kriget, Stora nordiska kriget är exempel på konflikter som skildras ur olika synvinklar. Utställningen ger också gestalt åt röster som kan berätta om livet i krigets närhet, t ex filmen om Jon Stålhammar och hans familj.

Bild: Ur filmen om Jon Stålhammar, Troja film

Det svenska indelningsverket är en viktig milstolpe i den militära historien och den som vill veta mer om indelningsverkets torp, boställen och mötesplatser kan söka vidare i museets faktarum. Beredskapsåren gestaltas med en hemmiljö. Här sätts fokus på hur hemmafronten påverkades av kriget utanför.
Föreningen Smålands husarers utställning ingår som en egen del i det militärhistoriska museet.

Idag har det fredsbevarande arbetet blivit än viktigare. I utställningens avslutande delar presenteras minröjare och ingenjörtrupper verksamma vid Eksjö garnison.

Senast kontrollerad: 2017-07-26.

TranslateTranslate RSSRSS

Snabbval

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö | tfn vxl: 0381-360 00 | fax: 0381-166 00 | e-post: kommun@eksjo.se | Org.nr: 212000-0589 | Om webbplatsen| Om cookies