Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Google Translate Logotype
Logotyp
Bild: Gamla stan i Eksjö. Fotograf: Ulrika Adolfsson

Startsidan / Kultur & Fritid / Eksjö museum / Utställningar / Tidigare utställningar

Tidigare utställningar

 

Foto: Porträtt av en ung flicka.

10/3 - 22/4

JAG

Tolkningar av fotoporträtt från förr. Elever i årskurs 6 på Norrtullskolan har skapat egna berättelser utifrån porträtt ur museets samlingar.

 

 

 

 

 

 

 

7/4 - 22/4

Caroline Möller, keramik

Eva Lissinger, måleri

Arrangör: Eksjö konstförening

 

Bild: Målning av Janolof Bengtsson

24/2 - 2/4

Janolof Bengtsson

Måleri. Janolof arbetar i en medveten koloristisk tradition där han bearbetar den närliggande natur han dagligen rör sig i. 

 

 

 

 

 

 

 

 

13/1 - 18/2

100!

Foto av Stina Brita Rosengren

Fotograf Carl von Scheele har avporträtterat ett antal hundraåringar. Människor med erfarenheter som de flesta av oss bara kan läsa om i historieböckerna. De har varit med om en unik tid när Sverige utvecklades från ett fattigt land i norra Europa till ett välfärdsland. 100! är en utställning om livslång erfarenhet och nyfikenhet.

 

 

 

 

 

 

 

20/12 - 11/2 2018

Vinjett WORK OF ART

WORK OF ART

En utställning där alla får vara med!

103 konstnärer har lämnat in verk. Måleri, skulptur, fotografi, teckning och collage visas.

 

 

 

Ett hårt land

Foto av Cletus Nwadike som visar ett mansansikte i närbild

30/9 - 5/11 2017

Cletus Nelson Nwadike är fotograf, bosatt i Aneby. "Jag växte upp utan att se bilder, eftersom soldaterna brände alla våra fotografier. Jag lämnade mitt land. Jag läste fotografi på högskolan i Jönköping. När jag fotograferar så har jag en fot i Nigeria och en i Sverige. I mina bilder vill jag visa människans kamp."

Cletus Nwadike har publicerat fotografi i National Geographic och medverkat vid Fotografiska museets Höstsalong 2015. Han har också fått flera pris, nu senast Världens bästa bild av fred av Alfred Fried Photography Awardhttps://www.fotosidan.se/cldoc/news/fotosidan-medlem-vinner-fotografins-fredspris.htm  Nwadike är även utsedd till finalist i Lensculture Portrait Awards 2017, som en av 44 fotografer i världen. https://www.lensculture.com/cletus-nelson-nwadike

Spåren av en historia

Trappan där jag inte går, målning av Fredrik Lindberg

9/9 - 15/10 2017

Öde hus, skogen, en vidsträckt landsbygd. Fredrik Lindberg är uppvuxen i en liten by i Västerbottens inland och flyttade till Stockholm i unga år. I fragmentariserade minnebilder mellan de här båda platserna svävar hans drömska måleri. Nutid och dåtid blandas i en detlaljerad tidsresa.

 

 

 

 

Vi som kommit

Foto: Porträtt av en äldre kvinna i rullstol och en man som står bakom henne. Del av utställningen Vi som kommit.

26/8 - 24/9 2017

Vi. Ett land utgörs av oss. Vi som bor här. Ofta förvandlas några av oss till Dom. Dom andra. Utställningen vill visa att bakom alla etiketter finns det en mängd olika öden, var och en med sin historia. Och tillsammans blir dom och du och jag just - vi. Utställningen består av 14 fotoporträtt och är producerad av Kola Productions.

 

 

 

 

 

1923

Bild: Affisch med en atletisk man som håller en röd fana. Okänd konstnär.

10/6 - 3/9 2017

År 1923 reste Albert Engström till den unga Sovjetstaten och tillbringade en längre tid i Moskva. Här studerar han och porträtterar såväl tiggare och tjuvar som präster och bolsjeviker av högre rang. Kontakterna med Sovjet gjorde att Albert förvärvade ett antal propagandaaffischer från tiden kring 1930. I sommar visas en del av dessa i en utställning tillsammans med material om resan.

 

 

 

 

Stiltje

Pappersklipp av Fideli Sundqvist

20/5 - 20/8 2017

Fideli Sundqvist arbetar som papperskonstnär och bildmakare i Stockholm. I papper skapar hon scenografier och rekvisita för fotografi samt unika pappersklipp med bildvärldar utskurna ur ett och samma pappersark. Hennes motiv rör sig mellan den inre och den yttre världen. 

 

 

 

 

 

Skogssyn

Akvarell av Urban Beinö

29/4 - 4/6 2017

Urban Beinö har sina rötter i Eksjö och har nu återvänt till Ydretrakten. 

Materialet han arbetar i är akvarell, temperamentsfullt och flyktigt som livet och tiden. Utgångspunkten i måleriet är naturens och människans kraft och sårbarhet. 

 

 

 

VÄSEN

Bild: Woven light av Jan Carleklev

25/2 - 23/4 2017

Jan Carleklev är konstnär med en bakgrund inom musik och scenkonst. I utställningen VÄSEN undersöker han ljudets poesi. Ljud har förmåga att inspirera betraktaren till att framkallar sina egna bilder. Bilder som baseras på minnen och kan vara oändligt rika i känslor och sinnliga intryck. För att skapa sina installationer blandar han traditionella material med nya teknologier, som resulterar i spännande upplevelser.

 

Affärerna på Söder

Bild från Södra Storgatan

16/12 2016 - 19/2 2017

Äntligen kommer uppföljaren till boken om Norra Storgatans affärer - nu också som en utställning där vi får bekanta oss med ett stycke 1900-talshistoria. Fotografier från boken visas, plus mycket annat material - om Elins finbageri, Axel Bengtssons klädaffär, Rudolf Hanssons och mycket mer. Boken Affärerna på Söder släpptes vid Eksjö Julmarknad 2016.

Samarrangemang med Laurentii gille.

 

 

 

INSIDE

14/1 - 19/2 2017

Bild: Lymfa, textil av Gunilla Pantzar

Gunilla Pantzar

En utställning om kroppen. En iscensättning av vårt inre landskap. Huden bildar ett gränssnitt mellan jaget och omvärlden. Under huden är vi i stort sett lika oavsett ras, kön eller status. I verken har jag format ett ömtåligt inre, ett fascinerande mänskligt maskineri, med tråd, papper och tyg. 

 

 

 

 

 

 

Undrien

Bild: Härlek, bokstavslek av Magnus Lönn.

22/10 - 27/11 2016

En konstutställning av Magnus Lönn, som framför allt riktar sig till barn i bokstavsåldern. Den kretsar kring språkliga lekar och ordens kraft att förvandla. Är min ordstad lika viktig som min bostad? Kanske är orden våra bästa fantastikredskap?

Text EGEN HÄRD ÄR GULD VÄRD

 

 

 

4/5 - 6/11 2016

På Eksjö museum sätts hemmet i fokus i år. I projektet och utställningen Egen härd är guld värd undersöker vi begreppet ett hem och våra föreställningar om hemmet. Vad är betydelsefullt för dig i ditt hem? Vad tar man med sig om man lämnar sitt hem? Vad är det som ger hemkänsla? Detta är frågor som ställts till 15 personer i Eksjö kommun. Deras föremål och berättelser bildar en egen utställning. Kristina Schultz utställningsdel ”100 dagar av behov och begär” är hennes examensarbete från Konstfack Industridesign. Sara Jonssons installation "Aldrig en kärare boning jag såg" är en arkeologisk resa bland spår av något som varit.

Under hösten arrangeras en serie program, vandringar och föreläsningar.

application/pdf Program EGEN HÄRD ÄR GULD VÄRD (1 MB) ReadSpeaker docReader:

Der Bau#3

Bild: Stammar i svart och vitt, del av utställningen Der Bau.

10/9 - 16/10 2016

Eva Beierheimer och Kristina Stark har under de senaste åren arbetat med projektet Der Bau, där de försöker att föra samman sina två konstnärsskap. Mötet dem emellan skapar konstraster som både är subtila och mycket tydliga. Titeln är lånad från Franz Kafkas berättelse "Der Bau" (svenska Boet, men titeln på tyska betyder även Byggnad). Der Bau byggs på ett nytt sätt inför varje utställningstillfälle och utgår från platsens egenheter. Konstnärerna arbetar med installation, teckning, skulptur och grafik.

 

 

 

MC - hojar med historia

Bild: MC av märket Indian. Foto: Johan Lindqvist

11/6 - 31/8 2016

Den svenska motorcykeltillverkningen är i mycket en småländsk historia. Det börjar i Husqvarna under 1900-talets allra första år och slutar med Highland under 1900-talets sista år. I utställningen visas motorcyklar från hela 1900-talet, alla med anknytning till Småland och smålänningar. De äldsta motorcyklarna är tillverkade i Eksjö, av märket Hinden. Indian är ett amerikanskt legendariskt motorcykelmärke med småländskt påbrå. 

Under 1950- och 1960-talen är svensk motorsport som störst, inte minst genom femfaldige världsmästaren i speedway, Ove Fundin. Idag är enduro den motorsport som har flest utövare. 

 

 

Rumsbilder

Bild: Interiör av Lasse Samuelsson

23/4 - 29/5 2016

Lasse Samuelsson. I många år har landskapet i en eller annan form dominerat mitt bildskapande. Nu har jag flyttat inomhus.  Rummet omger oss alltid, vi finns alltid i rummet, interiört eller exteriört. Rum med givna vardagliga funktioner. Speciella rum med speciella funktioner. Rum som är självklara och hemvanda. Rum som vi möter för första gången. Bilderna bygger helt på egna interiöra rumsupplevelser och minnen av rum. Både fysiskt och mentalt, men framför allt visuellt.

 

Sam Westerholm

Bild: Solitärer av Sam Westerholm

12/3 - 17/4 2016

Skulptur och teckning.

Formen är bärare av det jag vill säga i mina bilder och med mina skulpturer. God form är ett verks kärna och genom formen får innehållet en bestående mening. För mig gäller det för såväl abstrakt som föreställande konst.

Radio Jönköping sände ett reportage från utställningen den 23 mars.

 

Jag ska ta hand om dig

Foto av Erik Östensson

13/2 – 28/3 2016

Erik Östenssons fotografier fångar det glidande tillståndet mellan tonår och vuxenliv. Den vemodiga skönheten i de norrländska vyerna speglas mot förlusten av barndomens trygghet och den nyvunna självständighetens ensamhet.

"Vi var mitt uppe i en frigörelseprocess där det var viktigt att göra egna val. Vi ville inget hellre än att vara självständiga. Men på samma gång som vi försökte frigöra oss kände vi oss ensamma och övergivna. Från våra barndomshem hade världen bara verkat spännande och full av möjligheter, men nu när vi klev ut i den på egen hand var den skrämmande och alltför stor för att överblicka"

http://www.erikostensson.com/  

 

Skymningslandskap

Vinterlandskap, målning av Bergliot Kvarnare

30/1 – 6/3 2016

Bergliot Kvarnare, Vimmerby

Betrakta Bergliot Kvarnares måleri! Visst finns här en förtröstan om en framtid för det målade uttrycket- i synnerhet landskapsmåleriet, en genre som på senare tid närmast dödförklarats. Landskapet erbjuder alltjämt en fruktbar mylla att odla, en jordmån som skjuter nya friska skott. Bergliot Kvarnare visar att det går att gjuta nytt blod i ett "slitet" motiv. Hon söker stämningen och finner den. Den där maggropskänslan, som berör och överraskar, infinner sig hos betraktaren.Se hur hon, till exempel, spartanskt och poetiskt skildrar solens upp- och nedgång: klart lysande ljusstrimmor antänder mörka granruskor och sätter sjöar i brand./ Lars-Erik Selin, SvD

 

Naturen i förvandling

Bild: Över havet, tuschmålning på papper av Mari Vedin.

16/12 - 24/1 2016

Eva Dillner, Camilla Lengstrand och Mari Vedin Laaksonen är tre konstnärer från Småland, Bohuslän respektive Jämtland. I denna utställning är naturen en gemensam nämnare eller källa till inspiration. Camilla Lengstrand arbetar med glas, måleri, grafik och skulptur. Mari Vedin Laaksonen uttrycker i sitt måleri mänsklighetens oförmåga att låta naturen vara, och förvandlingen som då övermannar oss. Eva Dillners uttryck är den abstrakta expressionismen där både känslor och andlighet spelar en betydande roll.

 

Berättelser för dag och natt

Bild Johan Petterson

24/10 - 29/11 2015

Johan Petterson har beskrivits som en samtida naturskildrare. Med rötterna i ett klassiskt måleri ställer han frågor om samtiden och vår bild av naturen. Oavsett om Johan Petterson arbetar med motiv som landskap, djur, växter eller stilleben, så kan man uppfatta en konsekvent linje i hans konstnärsskap ända sedan han debuterade på 1980-talet. Här finns ett starkt intresse för iakttagelsen och återgivandet av verkligheten, en samhörighet med måleriets stora klassiska och romantiska tradition och dessutom en djup känsla för sinnligheten i färgen som material.

 

Bild Rasmus Larsson

Verkligheter

26/9 - 8/11 2015

Rasmus Larson. Ett visuellt sökande i jag och andra. Det handlar om försoning, faktiska och fiktiva referenser, utlopp och associationer. Pacifistiska betraktelser och porträtterade analyser. Vad händer med symboler om de blir tvingade att använda sitt syfte men i en motstridighet berätta om motsatsen? Och kan ett minne konstruera sig självt? 

 

 

 

 

LP Vinylomslag 1955-2015

15/5-20/9 2015

Bild Logga LP

Efter sex årtionden av rockmusik snurrar LP-skivan fortfarande på skivtallriken. Skivomslagen är konstverk som speglar sin tid och berättar om hur rocken och popen blev vår tids unga kultur. Under 1960- och 1970-talen utvecklas design av skivomslag till en konstform med ett eget uttryck. Idag är det åter allt fler artister som ger ut på vinyl. LP-skivan och skivomslagen har fått en renässans!
I utställningen visas vinylomslag som nominerats av personer inom branschen - Ulf Lundell, Ebbot Lundberg, Ulf Dageby, Lars Nylin, Monica Eskedahl, Nils Hansson, Petter Karlsson, Pontus Sillrén, Kjell Andersson, Karl-Magnus Boske och många fler.

Lyssna till P4 Jönköpings intervju med  curator Erik Mohlin och museichef Pia Löfgren.

Se inslag på SVT om utställningen!

 

 

Den urartade svensken

Eric Johansson

Eric Johansson (1896-1979), revolutionär expressionist

23/5 - 6/9 2015

Entartete Kunst benämndes den konst som Hitler förbjöd under Tredje rikets tid i Tyskland. Det Tredje riket skulle renas från degenererade konstnärssjälar som Picasso, Van Gogh, Gauguin, Munch… Bland dem som kom att ”dansa med de stora elefanterna” fanns en idag bortglömd svensk konstnär, som kom att bli en aktiv del av den internationella konsthistorien. Han tillhörde de politiskt röda konstnärsgrupperna i det kaotiska Tyskland under 1910- och 1920-talen, och han stod ytterst på barrikaderna i kampen och visionen om ett bättre samhälle, skuldra mot skuldra med de stora tyska expressionisterna. Hans namn var Eric Johansson. I samarbete med konstexperten Claes Moser visar Eksjö museum i sommar en unik samling av Eric Johanssons kvarvarande målningar, teckningar och träsnitt. 

Varför i Eksjö?

Eric Johanssons mor var en svensk sångerska som turnerade i Tyskland under artistnamnet Sonya Royahn. Eric och hans tvillingsyster placeras i fosterhem i Dresden och växer upp här. På somrarna hälsar dock Eric på sin mor vid den ärvda gården i Kråkshult, i Eksjö kommun, presenterad som hennes brorsbarn.

Lyssna på Claes Moser i ett inslag i Radio P4 den 11/8 2015

 

Riktvärden & Restriktioner

Bild Riktvärden & Restriktioner, Anna Dohrmann och Sara Wallgren

21/3 - 3/5 2015

Anna Dohrmann och Sara Wallgren visar teckning på Eksjö museum. I utställningen har de båda konstnärerna gemensamt utarbetat förhållningsregler att ta avstamp ifrån i sina individuella verk. Med grund i den okontrollerbara slumpen som företeelse, har de utformat regler som de sedan förhållit sig till. Dessa regler sätter förutsättningar för en händelse utanför deras kontroll. Händelsen får i sin tur inspirera konstnärerna till en reaktion. Utifrån detta skeende utforskas de individuella tankebanorna och den personliga handstilen. Ett försök att begränsa oändliga möjligheter för att framhäva skillnader. Läs en recension av utställningen i bloggen Monitor.

 

MEMORY 

Bild: målning av Maria Johansson

14/3 - 19/4 2015

Maria Johanssons verk är ett slags möblemang av bilder. Hon arrangerar sina målningar till förtätade konstellationer som framkallar drömmar och minnen. Och som utspelar sig i det inre landskapets verklighet. Hennes målningar bildar sammanfogningar av en underliggande berättelse med olika orsaker och utseenden. Bilderna får oss att se skarvarna mellan. Med en retrospektiv realism expanderar Maria Johanssons måleri i nuet.

 

I skylten

Rosenlöfs skyltfönster

24/1 - 8/3 2015

Eksjö museum tog år 2002 emot en stor samling fotografier, negativ, kameror och annan utrustning från fotografen Sven Rosenlöf. Rosenlöfs foto var en legendarisk fotoateljé och butik i Eksjö under hela 1900-talet och fram till att verksamheten lades ned förra året. Här har de flesta eksjöbor hamnat på bild. I utställningen visas förstoringar av porträtt från Rosenlöfs skyltfönster. Hittar du dig själv eller någon i din familj får du ta med dig porträttet hem!

Inslag på Radio Jönköping om utställningen I skylten

 

 

Lekens kulturarv

Bild: Dockskåp

10/1 - 22/2 2015

Lek är något de flesta har erfarenhet av. De flesta kan relatera till det på ett eller annat sätt. Barn leker naturligt, men hur är det med vuxna? Slutar vi någonsin att leka? Leken är grunden för upptäckarlust, kreativitet och uppfinningsrikedom. Leken är viktig, genom den lär vi oss att fungera i samhället, och hur samhället fungerar. Det finns mycket normer i leken. Till leken hör ofta leksaker. De fostrar oss in i samhällets rådande normer - på gott och ont. Ett samarbete mellan Jönköpings läns museum och fyra elever på Högskolan för Lärande och kommunikation i Jönköping.

 

 

Bild Ung i Eksjö

Ung i Eksjö

18/12 - 18/1 2015

Elever i årskurs 8 på Prästängsskolan har under 2014 deltagit i ett pedagogiskt bokprojekt. Tillsammans med konstnären Erling Gustafsson har de skapat och tryckt grafiska bilder på temat Ung i Eksjö.  Eleverna har även skrivit texter som satts i bly och tryckts för hand. Projektet avslutas med att boken binds in i en begränsad utgåva. I utställningen presenteras projektet i text och bild.

 

 

Krister Johansson & Eva Mozard

Teckning av Krister Johansson

18/10 - 23/11 2014

No Prestige. Teckningar och textil.

Jag vill närma mig ett bildspråk med ett släktskap inom poesin och det skrivna ordet, för att visa verkligheten som finns i den skapade bilden. Omläsning och mötet på nytt av Harry Martinssons texter öppnade upp nya associationsbanor till mina egna drömmar, minnen och sanningar. Det blev då helt naturligt att använda teckningen som arbetssätt. (Krister Johansson)

När jag arbetar är jag intresserad av att mina verk ska hitta fram till olika mentala funktioner inom oss. Jag använder då oftast textila material och tekniker, som broderi och collage. (Eva Mozard)

Vernissage 18 oktober kl 13.

I lampans sken

Bild: Fru Bergström. Foto: Johan Sundgren

27/9 - 9/11 2014

Johan Sundgren är född 1969 och har en bakgrund som dokumentärfotograf i Mexico, där han även har sin utbildning. Projektet och boken I lampans sken skildrar gamla människor, åldringsvård och hemsjukvård. Fotografier som Johan Sundgren har fångat i sitt arbete inom hemtjänsten på Södermalm i Stockholm åren 2000-2006. De gamla som Johan gav omsorg fotograferade även honom i hans arbete. En stark berättelse träder fram, en berättelse om människor som gjort sitt, och om hemvårdaren som en välkommen gäst i ett annars ensamt liv. http://johansundgren.se/

Johan Sundgren har nyligen tilldelats Arbetets museums dokumentära fotopris.

 

One place after another

Bild: Mended leaf, Hannah Streefkerk

6/9 - 12/10 2014

Greger Ståhlgren och Hannah Streefkerk. Utställningen handlar om förhållandet till naturen och hur vi ser och inte ser den. Vi undersöker platser och försöker förmedla vad tiden och naturens kretslopp innebär för skogen och landskapet. Hannah Streefkerk undersöker det textila uttrycket i relation till naturen, ofta med hjälp av stygn. Omhändertagande är ett ledord i sammanhanget. Hon arbetar också med landart och installationer, där känslan av att naturen är viktig lyfts fram. Hennes textila arbeten visar på hur naturen behöver synliggöras och ibland repareras. Greger Ståhlgren arbetar med foton och installationer. Fotografierna beskriver skogens variationer, detaljer och sammanhang. Bilderna är dubbelexponerade och tagna direkt i naturen. Antika formelement dyker ibland upp, ibland i en teckning eller som en del av en installation.
Lyssna på radiointervju med konstnärerna

 

 

KOiJ

Bild: Keramik av Marianne Karlsson

28/6 - 21/9 2014

Konsthantverkarna i Jönköpingvill förmedla konsthantverk med tradition och nytänkande och värdesätter hantverksskickligheten och glädjen i skapandet. Tillsammans driver man en butik på Smedjegatan i Jönköping och arbetar också med kurskvällar som ger besökare möjlighet att praktiskt få pröva på olika hantverk. I utställningen visas keramik, silversmide, textil, gjutjärn, trådslöjd och glas. Vid två tillfällen bjuder vi in till work-shop i fritt broderi och nålbindning, 6 juli och 20 september, med drop-in mellan kl 12-15.

 

 

 

 

 

 

City Diary

Bild: Foto av Anders Petersen

14/6 - 31/8 2014

Anders Petersen (f. 1944) är en av Sveriges internationellt mest berömda fotografer. Han var student vid Christer Strömholms Fotoskola i Stockholm på 1960-talet. Hans svartvita bilder, ofta hämtade från samhällets utkanter, visar alla på en kännetecknande värme och respekt. Petersen är känd för att arbeta fritt och spontant och med ett kontrastrikt svart och vitt bildspråk. Han har rönt stor uppmärksamhet för sina närgångna och dokumentära fotoprojekt, bland andra Café Lehmitz (1978), Du mich auch (2002) och From back home (2010). City diaries är en sorts stadsdagbok från olika ställen i världen.

När jag träffar människor går jag inte fram som fotograf i första hand utan jag går fram som en medmänniska. Som en människa som har en kamera, inte som en fotograf som är en människa. Jag har en liten kamera, en väldigt liten amatörkamera. Det kanske är det. Att det inte är så skrämmande då.

 

 

 

 

Höglandets konstronda

17/5 - 15/6 2014

Bild: Logotype Höglandets konstronda

Under Kristi himmelsfärdshelgen, den 29 maj – 1 juni är det åter dags för Höglandets konstronda. Konstrondan är en förening av konstnärer som är verksamma på Småländska höglandet. Sedan 1993 öppnar man en gång per år sina ateljéer för allmänheten. Vid samlingsutställningen, som i år visas på Eksjö museum, finns alla deltagande konstnärer representerade med var sitt verk.

TEXTIL x III

3/5 - 8/6 2014

Bild: Textilkonst av tre olika textilkonstnärer

 

Majlis Persson, Gunilla Petersson och Mona Öjemark. Tre konstnärer - tre temperament. 

 

 

Tanter och hundar

Bild: Tanter & hundar, bild från Fårö. Foto: Majlis Andersen

29/3 - 11/5 2014

Maj-Lis Andersen. En hyllning till den äldre kvinnan och hunden. Utställningen och boken Tanter och hundar innehåller fotografier från resor i olika länder i Europa med början i mitten av 80-talet. Fotografierna från Eksjö är tagna under ett par vistelser 2013. 

Tänk om tanterna skulle förvinna, kan jag skräckslaget fundera på!  De äldre kvinnor jag träffar på har öppna sinnen och ofta har de en hund vid sin sida.  De är nyfikna och tar sig tid att prata en stund. De delar med sig av sina erfarenheter. Ser sin vardag med möjligheter. Just så känns det att vandra runt på Eksjös gator. Har träffat många fantastiska kvinnor, en del med hundar och en del utan. Alla vet någon som har en hund.

www.maryspictures.net

 

Nick Alm & Dmitrij Yakimchuk

Bild

12/4 – 27/4 2014

Två konstnärer som arbetar i en klassisk tradition, inom måleri och skulptur. Nick Alm är född 1985 och uppvuxen i Hult utanför Eksjö. Han har bland annat studerat måleri vid Florence Academy of Art. Dmitrij är född 1969 i Riga, Lettland. Han restaurerar stuckaturer, gör gravvårdar och skulpturer för trädgård och parker, i granit, marmor, brons och trä. 
Arr Eksjö konstförening.

 

 

 

 

HANDMADE 

Papperskonst i bokform

Bild: Boken, Erling Gustafsson

1/3 - 6/4 2014

Erling Gustafsson

MER ÄN FEM ÅRS ARBETE, ÖVER 10 000 ARK  HANDFORMADE PAPPER, RESOR TILL JAPAN, OCH SEDAN TRYCKT I OLIKA KONSTGRAFISKA TEKNIKER I 99 EXEMPLAR. BOKEN ÄR KLAR!

För mig har utgångsläget varit att skapa bilder och skulpturer som bygger på enkelhet. Att försöka renodla och förenkla bilden så att bara det nödvändiga blir kvar. Det kan vara ett enskilt tecken, bara en rörelse eller rytm som är det bärande i bilden. Efter att ha arbetat med papper som material under många år och lärt känna dess inre väsen och styrka, kan jag nu läsa de egenskaper materialet har i sina olika former.

 

 

Bodil Magnusson

Bild: Dubbel dam, konstglas av Bodil Magnusson

14/12 - 19/1 2014

Bodil Magnusson är glaskonstnär och arbetar både med kallglas och gjutglas, ofta i kombination med metall och sten.

Jag är född och uppvuxen på en gård som ligger vid Seby gravfält på södra Öland. Jag har återvänt dit, bor och har nu min ateljé där. Mitt konstnärliga uttryck är präglat av min miljö bland stenyxor och stensättningar. Jag arbetar med att undersöka och gestalta dels mitt eget men också vårt kollektiva ursprung, med arketyper och myter. Ofta inspireras jag av poesi – och glas är ju ett ganska poetiskt material i sig. 

 

 

 

 

Eksjö Fotoklubb

Bild: Foto av Reidun Fuhs-Weigner

19/10 - 1/12 2013

Att fotografera är roligt - alla kan fotografera - utrustningen är inte huvudsaken och man behöver inte vara professionell. Detta verkar Eksjö Fotoklubb för och i denna utställning visar medlemmar i föreningen sina bilder. Klubben har begåvats med flera utmärkelser och framgångarna kanske hör samman med att man är prestigelös och hjälper varandra inför en tävling. Klubben hör också till dem som har flest andel kvinnliga medlemmar. 

 

 

Thomas Nordbrandt

12/10 - 24/11 2013

Bild: Väg, oljemålning av Thomas Nordbrandt

Metamorfos är namnet på Nordbrandts konstutställning. Han visar oljemålningar på duk som skildrar olika landskap i förvandling. Med en speciell teknik målar han över delar av äldre målningar och skapar ett slags symbios. Nordbrandt gick ut Konstfackskolan 1981. Efter 30 år som verksam konstnär i Stockholm flyttade han till lugnet i Hjältevad där han fick en stor lokal i en före detta affär, som lämpade sig mycket bra som ateljé.  

Ted Ström

Bild: Målning av Ted Ström

28/9 - 13/10 2013

Olja och akvarell. Förutom sitt konstnärsskap med inriktning på akvarell, är Ström känd som en av proggmusikens föregångare. Han var med i gruppen Contact, med vilken han spelade in Hon kom över mon. 1984 fick Ström stor framgång med sången Vintersaga. Han gjorde också musiken till en stor del av Lars Molins TV-dramatik. Sedan år 2000 bor Ted Ström i Nora och varvar musik med bl a grafisk formgivning. I september får vi se hans konst som präglas av en känsla av mystik. I samband med Teds vernissage är även musikaliska inslag utlovade. 

Arr: Eksjö konstförening

 

Korona visar: Dolda skatter

18/5 - 29/9 2013

Bild: Kläder skapade av Korona. Foto: Agneta Oledal

Agneta Oledal och Gitt Grännsjö-C, som tillsammans bildar Korona, gör om det kasserade till högtidskläder, smycken och kronor, kanske till något att fira sitt bröllop i. En gång var det familjens skatt och stolthet: broderier, virkade spetsar, namnade handdukar och lakan. Nu har det rensats ut ur linneskåpen och kan köpas för en spottstyver på loppis. Korona vill lyfta fram den ständigt verksamma och hantverkande kvinnan, hennes uthållighet och glädje vid skapande, genom att göra nytt av det gamla och bortrationaliserade. Man kan tala om tid som ligger förborgad i hantverket, om borttappat värde som växlas upp och om det spännande mötet mellan det ibland över hundraåriga hantverket med nya tankar och symboler.

Se mer av Korona på www.korona.nu

 

 

Marys salong

15/6 - 22/9 2013

Bild: Detalj av stol i nyrokoko. Foto: Johan Lindqvist

Mary Borg föddes 1877 och växte upp i en av de tongivande borgarfamiljerna i Eksjö. Efter hennes död 1969 skänktes en stor del av familjens bohag till Eksjö museum. Utställningen berättar om ett kvinnoöde från förra sekelskiftets Eksjö och visar möbler, konst och husgeråd från sent 1700-tal fram till 1900-talets början. Det sena 1800-talets borgarhem präglades av de många föremålen. Möbelkonsten hämtade inspiration från äldre stilar och rummen översållades av textilier och prydnadsföremål.

 

 

 

 

 

 

Broderade bilder

13/4 - 26/5 2013

Bild: Broderat porträtt av Åsa Hylén.

Åsa Hylén är utbildad vild institutionen för textil konst och design vid Konstfack och sedan år 2000 bosatt och verksam i Vetlanda. Inför den här utställningen har Åsa valt att samarbeta med trådar och textila material som ull, bomull, lin och siden. I utställningen visas broderade porträtt och andra broderade bilder. "Trådarna har fått överraska mig med sina givna stygn och former. De har fått leva sina egna liv. Det textila materialet och stygnen talar till mig och väcker tankar och känslor, som ett samtal. Ett samarbete med trådar och textilier har utvecklats och tagit form. Varför brodera porträtt? Hur ser en form ut när den är platt men ger intryck av att skapa volym? Att göra en bild genom att klippa ut bitar i tyg var från början ett sätt för mig att se. Att vara i dialog med det textila materialet känns för mig både svårt och lekfullt. Någonting har fått mig att älska det."

Mariannelunds Barnkör

och dess konstsamling

Bild: Barnkören år 1960

23/3 - 5/5 2013

Under 1940- och 50-talen fanns i Mariannelund en barnkör som turnerade runt om i Sverige. De sjöng också i radion. Barnkören var en del av det svenska så kallade kör-undret vid 1900-talets mitt. Kören köpte en hel del konst som skänktes till folkskolan i Mariannelund. I utställningen visas verk av bland andra Jenny Nyström, Edvin Ollers, Valdemar Lorentzon och Prins Eugen.

 

 

David Gunnarsson

23/3 - 7/4 2013

En hjälmkonstnär som gjort sig känd genom att med airbrush-teknik måla masker till ishockeymålvakter i hela världen, främst till Elitserien och NHL. Vernissage Lördag 23 mars kl 12. Arr: Eksjö konstförening

3●3

Bild: Rum i Eksjö. Foto: Lars Tunbjörk.

2/2 - 17/3 2013

Nora, Hjo och Eksjö, sedda av Elin Berge, Pieter Ten Hoopen och Lars Tunbjörk. Tre fotografer har på ett personligt sätt dokumenterat var sin stad. Här får vi möta trästadsidyllen bakom fasaderna och bakom idyllen. Deras bilder visas dels i denna utställning, dels i en fotobok. Utställningen premiärvisas på Eksjö museum. Samarrangemang med Tre Trästäder.

 

Dag & John Franzén

9/2 - 17/3 2013

Bild: Regn av värme, målning av John Franzén

Två målarbröder, bosatta i Motala respektive Siljansnäs, samlas i en gemensam utställning.

Fokus ligger på färgen, motiv och innehåll kommer på köpet. Så länge horisonten bär upp bilden finns trygghet både för mig och betraktaren. När denna linje försvinner i ett gytter av färg inställer sig ett tillstånd av osäkerhet, en otrygghet som är till lika delar fascinerande som skrämmande. Det är livet i koncentrat - lust och fasa - på en och samma gång." (John Franzén)

I mina bilder strävar jag efter att hitta ett rum där människan står över teknik och utförande. Ofta handlar det om människan i naturmiljöer, ett slags befinnande i element som påverkar mig mycket, framför allt vatten. Precis som vid bildskapande finns där en strävan och längtan efter att hamna i ett tillstånd där rum och tid löses upp. (Dag Franzén)

Länssalong 2012

19/12 2012 - 3/2 2013

Bild: På röd stol, målning av Lena Möller.

Jönköpings läns konstförening, Jönköpings läns museum och Eksjö museum bjuder in till en jurybedömd Länssalong. Salongen är öppen för all slags bildkonst, alla tekniker. 100 personer ansökte om att delta i årets salong och 25 är antagna. Juryn bestod av Elna Svenle, Konsthallschef Vandalorum, konstnären Ann Böttcher, Malmö, och Leif Ruhnström från Jönköpings Läns Konstförening. 

application/pdf Antagna konstnärer Länssalong 2012 (20 kB) ReadSpeaker docReader: Länk till pdf-fil

 Radio Jönköping om Länssalong 2012

 

Vimmerbykonstnärer

Bild: Målning av Lars Isacson

15/12 - 6/1 2013

Två konstnärer från grannkommunen Vimmerby, visar måleri och textil konst. Lars Isacson målar i första hand det han ser, en beskrivning av verkligheten för att dela sina upplevelser med andra. Blommande körsbärsträd, bonden i Småländska Baggemåla som förrättar sitt värv i godan ro, folkvimlet på Hornsgatan – allt skildrar han med värme och humor. Birgitta Romares konstnärsskap har alltid varit en självklar del av hennes liv. Till varje individ i Birgittas bilder skapar hon ett personligt förhållande. Idéer till konst får hon genom att studera människor som hon sedan fantiserar om och väver ihop historier om deras liv. Två helt olika konstnärer som influerat Birgitta är Pieter Brueghels och Vera Nilsson. Arr: Eksjö konstförening

 

Arkitektur - frusen musik

20/10 - 2/12 2012

Under vårterminen 2012 har Ingatorpskolan år 4-6, Norrtullskolan år 5 och Grevhagsskolan år 4 i Eksjö deltagit i ett länsomfattande kulturprojekt. Tillsammans med arkitekt Jonas Wallinder har eleverna fått ge uttryck för sina egna arkitekturdrömmar. Elevernas husmodeller har visats vid Jönköpings stadsbibliotek och kommer nu att presenteras i en utställning på Eksjö museum. I utställningen visas modellerna tillsammans med bilder, texter, ritningar, arbetsmaterial och byggnadsritningar från museets arkiv. Samarrangemang med Smålands Musik & Teater.

Inventering

Liselott Bjurgard & Magnus Wassborg

Bild: Målning av Liselott Bjurgard

13/10 - 25/11 2012

För ett par år sedan flyttade konstnärsparet Bjurgard-Wassborg till Eksjö och nu är det dags för deras första gemensamma utställning på hemmaplan. Båda är utbildade vid Konstfack i Stockholm under sent nittiotal. I utställningen visar de substansen av flera års arbete, en fortsättning, en fördjupning och ett iakttagande av det egna arbetet. Här landar vi i vårt förhållningssätt till konsten och samhället. Det är ett tillstånd av okänd mark med kända komponenter. 

 

 

"Hon har talang - tyvärr"

9/6 - 23/9 2012

Bild: Novemberplöjning, målning av Ester Almqvist

Kvinnliga konstnärer i Albert Engströms samtid.

Albert Engström var verksam som konstnär och författare ca 1890-1940, en period i konsthistorien som präglas av stora förändringar. Under 1800-talets slut fick även kvinnor tillträde till konstskolorna. Hur var förutsättningarna för de kvinnliga konstnärer som var verksamma under denna tid? Albert själv hade en ganska konservativ hållning gentemot kvinnors medverkan i det offentliga livet och i konsten, och i den samtida svenska konstkritiken möttes de ofta av tystnad eller hån. Flera av de skandinaviska kvinnliga konstnärerna reste till Paris och fick där den bekräftelse de saknade i hemlandet. I utställningen visas verk av Ester Almqvist, Sigrid Hjertén, Hanna Pauli, Jenny Nyström, Anna Nordlander, Anna Boberg, Vera Nilsson, Ester Ellqvist Bauer, Maria Zetterlund, Gerda Wallander, Anna Virgin, Helene Schjerfbeck och Maja Fjaestad. Samarrangemang med Jönköpings läns museum och Jönköpings läns konstförening.

 

DIALOG

Bild: Skåpet A 216, av Jesper Ståhl

Småländsk design i personligt urval

14/4 - 30/9 2012

Småland är idag Sveriges främsta möbeldesignregion. Till årets stora utställning på museet har vi bjudit in tjugotvå frontgestalter inom småländsk design - designers, företagare, representanter för Möbelriket, Capellagården och Svensk Form Småland. Bland de medverkande syns Nirvan Richter, Marit Stigsdotter, Sara Larsson, Jesper Ståhl, Nina Jobs, Anna Kraitz och Lars Bülow. Varje person väljer ut två möbler eller andra designobjekt som på något sätt samtalar med varandra. Det ena kanske inspirerat till det andra, eller att de på något sätt har en gemensam nämnare. Möt dagens småländska design i ett personligt urval!

 

 

Så här kan det också se ut

Bild: Från utställningen. Foto: Johan Lindqvist

14/4 - 27/5 2012

Elisabeth Billander har examen i keramikkonst vid Hdk i Göteborg. I samband med museets designutställning har vi bjudit in Elisabeth till en konceptuell och lekfull utställning kring skapandet som process. "Ofta utgår jag från begrepp som rörelse, rytm och händelseförlopp. Det visuella uttrycket är vid sidan av görandet det centrala i det jag gör. Former och färger får sin givna plats och betydelse först när de sätts i relation till varandra. Det händer något oförutsett i dessa möten som jag attraheras av. Genom att göra objekt, samla saker och under tid bygga mig en materiallåda får jag ett register av saker som jag sedan använder mig av."

 

 

 

Daniel Milton

Bild: Sloth times, målning av Daniel Milton

11/2 - 25/3 2012

Daniels arbeten trotsar varje försök till en traditionell kategorisering. Måleri, collage eller foto, en visuell dagbok eller ett vågat surrealistiskt uttryck? Genom att utgå från sin fotobank bygger Daniel upp kulisser, som sedan överförs till duk och bemålas. Motiven hämtas ibland från hans egen omgivning i Stockholm, från tunnelbanan och konsthallar, ofta med ett anslag av amerikansk underground. Med kontraster och djupverkande perspektiv konfronterar Daniel Milton betraktaren med en värld där inget är som man tror att det ska vara. 

 

 

Jönköpingskonstnärer

Bild: Skulptur av Mario Rojas

3/3 - 18/3 2012

Anders Andersson visar akvarellmåleri och Mario Rojas skulpturer i framför allt keramik. Anders drivkraft är att måla den perfekta akvarellen. Mario hämtar inspiration från olika slags material, dess former och funktioner. Några av hans senaste verk är skapade av thepåsar. Han är även pedagog och driver egen skulpturskola. Arr: Eksjö konstförening

 

 

Tivoliliv

Bild: Från Max tivoli i Eksjö. Foto: Per-Olof Stoltz

14/1 - 26/2 2012

Per-Olof Stoltz har med sin kamera följt MAX tivolis resa genom Sverige. Ett tivoli vars ryggrad är en familj med rötter i europeisk tivolitradition och som aldrig skulle finnas utan ett antal udda existenser som funnit en fristad i tivolits värld. I svartvita fotografier får vi följa deras berättelse, bakom kulisserna och vid lotteristånd och karuseller. Från Sjöbo och Trelleborg till Eksjö och Varberg.

 

Brutus Östling

17/12 - 5/2 2012

Bild: Pelikan. Foto: Brutus Östling

Närgånget

- pingviner, albatrosser, pelikaner

Det är med stor glädje som vi hälsar fågelfotografen Brutus Östling välkommen till Eksjö. Hans bilder och fotoböcker har lovordats av kritiker och nått en bred publik. För boken "Att överleva dagen" erhöll Brutus Östling och textförfattaren Susanne Åkesson Augustpriset år 2009. I hans senaste bok, "Under asfalten vilar en strand", berättar Brutus i ord och bild om Midway, en liten ö och berömd före detta marinbas i Stilla havet som numera hyser världens största koloni med albatrosser. Samarrangemang med Eksjö Bokhandel

 

Senast kontrollerad: 2018-04-23.

TranslateTranslate RSSRSS

Snabbval

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö | tfn vxl: 0381-360 00 | fax: 0381-166 00 | e-post: kommun@eksjo.se | Org.nr: 212000-0589 | Om webbplatsen| Om cookies