Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Google Translate Logotype
Logotyp
Bild: Gamla stan i Eksjö. Fotograf: Ulrika Adolfsson

Startsidan / Kultur & Fritid / Föreningsliv

Föreningsliv

Närmare 300 föreningar

Bild: Träningspass med Friskis & Svettis. Fotograf: Mikael Fritzon.

Eksjö har ett rikt och aktivt föreningsliv med närmare 300 föreningar inom olika områden.

Eksjö har en stark blåsmusiktradition. Eksjö hemvärnsmusikkår, kulturskolans orkestrar och en orkesterförening är några exempel när det gäller musiklivet. Under sommarens lördagar gör Hemvärnsmusikkåren stor publiksuccé med Vaktparaden.

Eksjö har en aktiv amatörteaterverksamhet, exempelvis Teatertolvan som gör teater- och musikaluppsättningar och Engströmsspelen med Hultamatörerna.

Liksom på övriga Småländska Höglandet är Eksjös religiösa föreningar aktiva på många sätt, bland annat med ungdomsverksamhet och musikarrangemang.

Eksjös biograf Metropol drivs i föreningsregi.

 

Eksjö Idrottsskola

Bild: logotyp Eksjö Idrottsskola.

Föreningen bildades 1 april 1986 av 11 föreningar i Eksjö. Målgruppen är alla flickor och pojkar som börjar årskurs 2 på hösten i Eksjö, Hult, Höreda och Ydre. Målsättningen är att ge barnen en bred information om olika idrotter samt möjlighet att prova sig fram och att framhäva lekens och glädjens betydelse utan resultatjakt. Målsättningen är också att främja gemenskapen och att ta vara på årstidernas möjlighet till lek och idrott.

I östra kommundelen finns Mariannelunds Idrottsskola.

Mer information om Eksjö Idrottsskola finns på länkarna nedan eller på Eksjö kommuns fritidskontor, Kim Forsman, tfn 0381-361 05.

www.eksjoidrottsskola.se

www.facebook.com/eksjoidrottsskola

 

Idrottsföreningar

Föreningar med störst ungdomsverksamhet är IF Eksjö Fotboll, Eksjö Handbollsklubb och Hjältevad-Mariannelunds AIS. Stor ungdomsverksamhet finns även inom innebandy, ishockey, gymnastik och ridning.

Eksjö SOK är framstående inom orientering och var med och arrangerade O-Ringen sommaren 2009 och 10-mila 2014. Eksjö SOK har även under de senaste åren flera SM-medaljer på juniorsidan. Eksjö har riksidrottsgymnasium i orientering.

Eksjö Sim- och Livräddningssällskap har svenska mästare i livräddning och årliga evenemang i form av tävlingarna Höglandsbojen och Mitt i Prick.

Årligen står idrottsföreningarna för större arrangemang såsom Ränneslättsturen på MTB-cykel, Stadsloppet med löpning och Ränneslättsloppet i motocross.

Eksjö Schackklubb röner både nationella och internationella framgångar i de skarpa hjärnornas spel. Eksjö Schackklubb spelar sedan 1994 i elitserien i schack.

Eksjöortens Ryttarförening har sin verksamhet på Persö alldeles utanför staden.
Eksjö Golfklubb har en 18-håls golfbana, SMK Eksjö har en motocross-bana Stopté och Eksjö SOK har en konstsnöanläggning.

Flera av idrottsföreningarna har fostrat lovande ungdomar som idag finns i större klubbar, inom handboll, ishockey, innebandy, speedway, orientering, skidor med flera.

Bild: Niklas Hjalmarsson visar sina hockeyprylar m.m. Fotograf: Karin Nordin

Niklas visar sina hockeyprylar m.m. för Eksjö HC-grabbarna.

2010, 2013 och 2015 fick Russnäs en Stanley Cup-vinnare vid namn Niklas Hjalmarsson med sitt Chicago Blackhawks. Hjalmarsson började sin karriär i Eksjö Hockeyclub. Vad gäller internationella storheter kan också Eksjö Golfklubb och Pierre Fulke nämnas.

Vill du veta mer om kommunens föreningsliv kontakta Fritid Eksjö, tfn 0381-361 01.

E-post: fritid@eksjo.se

I menyn till vänster finns mer information och kontaktuppgifter.

Senast kontrollerad: 2017-01-25.

TranslateTranslate RSSRSS

Snabbval

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö | tfn vxl: 0381-360 00 | fax: 0381-166 00 | e-post: kommun@eksjo.se | Org.nr: 212000-0589 | Om webbplatsen| Om cookies