Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Google Translate Logotype
Logotyp
Bild: Gamla stan i Eksjö. Fotograf: Ulrika Adolfsson

Startsidan / Kultur & Fritid / Friluftsliv / Vandringsleder

Vandringsleder

Bild: Vandring. Bild: Mikael Fritzon

Skogen ligger alldeles om hörnet var man än bor i Eksjö kommun. Visst kan det vara härligt att bara gå rakt ut i skogen, men för lite längre vandringar kan det kännas tryggt att vara på en led, med vissa bekvämligheter längs vägen.

I menyn till vänster hittar du kartor och information om Höglandsleden.

 

 

 

Höglandsleden och Smålandsleden

Höglandsleden går igenom småländska tassemarker och är en lång led som totalt är 454 km lång. Höglandsleden går igenom Aneby-, Eksjö-, Nässjö-, Sävjö- och Vetlanda kommun. I Eksjö kommun finns 120 km vandringsled och vilken ibland kallas utsikternas led. Längs leden får du möjlighet att bestiga Skuruhatt på 337 möh.

Leden är utmärkt med orange och ansluter på flera ställen till andra leder. I öst kan du fortsätta in på Sevedeleden och i nordost till Anebyleden och Östgötaleden.

 

Smålandsleden

Bild Smålands landskapsblomma

Höglandsleden är en del av Smålandsleden. Regionförbundet i Jönköpings län har initierat ett arbete att utveckla och kvalitetssäkra vandringslederna i länet.

Vandringslederna har restaurerats med framför allt nya skyltar på strategiska platser. Landskapsblomman Linnea är loggan på de nya skyltarna.

I Eksjö kommun har några nya sträckningar gjorts. Ett mindre antal bänkar och bord och vedförråd har placerats ut. Vedförråden finns vid vindskydden vid Karlsjön i Borgmästarängen, Klinten och vid Åsjön i Mariannelund.

 

Smålandsleden skyltar.

 

Betydande förbättringar på vandringsleden

Under hösten och våren 2015-2016 har förbättringar gjorts på delar av Höglandsleden. Leden mellan Bruzaholm och Ingatorp, vid Nässjasjön, har fått betydande förändringar. Nya spänger utmed sjökanten har byggts. Stättor över stängsel och nytt dass har kommit på plats.

Vid Hässleåsa damm har en ny bro byggts.

Vid Sandbäcken strax öster om Eksjö har nya spänger byggts.

Bild-jpg: Stätta vid Nässjasjön

Bild-jpg: Spänger vid Nässjasjön

    

Bild-jpg: Dass vid Nässjasjön

Bild-jpg: Bro vid Hässleåsa damm

Bild-jpg: Ny spång vid Sandbäcken

Senast kontrollerad: 2016-06-22.

TranslateTranslate RSSRSS

Snabbval

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö | tfn vxl: 0381-360 00 | fax: 0381-166 00 | e-post: kommun@eksjo.se | Org.nr: 212000-0589 | Om webbplatsen| Om cookies