Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Google Translate Logotype
Logotyp
Bild: Gamla stan i Eksjö. Fotograf: Ulrika Adolfsson
Undermeny till vänster

Startsidan / Nyheter / Filmbyn Småland öppnar den 17 juni

Filmbyn Småland öppnar den 17 juni

2017-06-12

Bild: collage med bilder av Filmbyn Småland. Foton från Filmbyn Småland.

Den 17 juni öppnas portarna till Filmbyn Småland i Mariannelund. Detta är den största enskilda satsningen som någonsin gjorts på ett besöksmål i Eksjö kommun. Filmbyn Småland tar avstamp i den lokala filmhistorien, omfamnar hela Astrid Lindgrens filmskatt och tar med besökaren in i den moderna barnfilmens värld. 

Idén om att skapa ett besöksmål med utgångspunkt från den Mariannelundsbaserade filminspelningen av Emil i Lönneberga på 1970-talet har funnits i många år. Efter flera år av förberedelser och hårt arbete har idén äntligen blivit verklighet. 

Kliver rakt in i flmkulisserna

Tanken är att besökaren rent fysiskt ska få kliva rakt in filmkulisserna till Astrid Lindgrens filmer. Här får besökaren veta hur inspelningen kunde gå till på 1970-talet, men också testa hur man med teknikens hjälp kan spela in film i dag.
– Till detta har vi bland annat lyckats få ett specialfilmat material från Johan Rheborg och hans rollkaraktär superhjälten Kenny Starfighter, berättar projektledare Robert Glader. 

Dåtiden gestaltas på bottenplan av ett antal uppbyggda filmkulisser kopplade till Astrid Lindgren. Här finns exempelvis en del av interiören i Mattisborgen, lanthandeln på Saltkråkan och doktorns mottagning i Mariannelund. Var och en av miljöerna är i princip identiskt avbildade från filmen på den yta som kameravinkeln når. Bakom de autentiska ”dekisväggarna” finns filmskaparens vardag, med teknisk filmutrustning, lampor, manus, skisser och dagsplaneringar. Vid varje miljö berättar skådespelare, regissörer och andra nyckelpersoner om inspelningen av just den filmen via inspelat material på en bildskärm. 

En trappa upp finns utställningens interaktiva upplevelsedel, där besökaren exempelvis kan sjunga karaoke till filmmusiken och experimentera med film. Här finns både gammaldags klippbord och en modern redigeringsstation. Vad sägs om att göra ett digitalt hopp över helvetesgapet? I rummet intill finns en biosalong. 

Ett besöksmål året runt

Utställningen kommer att vara öppen varje dag från invigningen den 17 juni till den 27 augusti. Därefter gäller andra öppettider. Från och med hösten startar också de filmiska aktiviteter som bland andra verksamhetsutvecklare Anna Mellergård nu jobbar intensivt med att förbereda.
– Utställningen kommer att vara ett besöksmål året runt och vi tittar nu på hur hela huset ska leva utifrån ett brett spektrum av aktiviteter – allt från kollon och kurser till internationella seminarier och Arts-In-Recidence för manusförfattande. Verksamheten kommer att rikta sig både till skolbarn, pensionärer och yrkesfolk som sysslar med film, ljussättning och musik.
– Via Filmbyn kan vi erbjuda en miljö och verktyg för aktiviteter riktade till barn, unga och vuxna, säger Anna Mellergård. Hon tillägger att Filmbyn kommer att samarbeta med aktörer inom branschen såväl lokalt och regionalt som nationellt och internationellt.
– Filmbyn ska bli en ny kraft att räkna med i Småland. 

Fastigheten ägs av Eksjö Industribyggnader, Snickerboa AB och Gilbert Gustafsson Entreprenad AB. Projektet har finansierats av Eksjö kommun, Region Jönköpings län och Postkodlotteriet. I huset finns, förutom utställningen, en shop, kontorslokaler och ett mottagningskök. Här finns också en kafédel med uteservering mot sjön Skruven där Zedigs Glass & Konfektyr kommer att driva glasskafé. 

Rabatt för kommuninvånare

Som invånare i Eksjö kommun har du under sommaren 2017 möjlighet att få 20 procents rabatt på inträdet. För att erhålla rabatten måste du ladda ner en värdecheck som du tar med och visar i entrén när du köper biljetter på plats. Värdechecken laddas ner på: www.filmbyn.se/eksjokommun

Rabattkoden som ska anges i formuläret på webbplatsen är: EKSJÖKOMMUN2017

Ordinarie pris är 175 kronor för vuxna och 150 kronor för barn under 15 år och för pensionärer. 

Mer information

Mer information om Filmbyn Småland hittar du här: www.filmbyn.se

 

Artikeln är ett utdrag ur hushållstidningen ”Hemma i Eksjö”
Text: Carina Engqvist

Senast kontrollerad: 2017-06-12.

TranslateTranslate RSSRSS

Snabbval

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö | tfn vxl: 0381-360 00 | fax: 0381-166 00 | e-post: kommun@eksjo.se | Org.nr: 212000-0589 | Om webbplatsen| Om cookies