Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Google Translate Logotype
Logotyp
Bild: Gamla stan i Eksjö. Fotograf: Ulrika Adolfsson

För dig som vill bli familjehem

Bild: Afffisch om att bli familjehem

Ibland behöver barn och ungdomar ett extra stöd från trygga vuxna. Har du tid, ork, förståelse och engagemang för att ge ett utsatt barn eller ungdom en bättre start i livet?

Familjehem (tidigare fosterhem) innebär att barnet eller ungdomen bor hemma hos dig och din familj. Familjehemsföräldern hjälper och stöttar barnet med vardagliga saker. Längden på placeringen varierar, allt från en kortare tid till flera år. Barnet behöver ha möjlighet till ett eget rum hos dig.

Det finns inga mallar eller formella krav för att kunna vara familjehem. Men du måste kunna erbjuda barnen tid, kärlek, trygghet och ha kraft att stötta dem på vägen mot vuxenlivet. Du kan bo på landet eller i staden. Du kan vara ensamstående eller ett par med eller utan barn. I Eksjö finns flera olika språkgrupper, kulturer och etniciteter representerade. Vi välkomnar alla att höra av sig.

Information till blivande familjehem

Socialstyrelsen har en webbplats som vänder sig till dig som vill hjälpa ett barn eller en ung person som är i behov av stöd. På mininsats.se kan du läsa om olika uppdrag och vad de innebär, samt skicka in en intresseanmälan som går direkt till oss, eller den kommun du valt. 

Hur blir man familjehem?

Familjehemsresursen är en gemensam verksamhet som drivs av Jönköpings läns kommuner. Verksamheten rekryterar och utbildar familjehem som tar uppdrag för någon av kommunerna i länet. 

Om ni vill ha mer information och är intresserade av att bli familjehem får ni gärna skicka in en intresseanmälan till Familjehemsresursen.  Efter en första kontakt görs vanligtvis ett hembesök. Därefter bedöms, i dialog med er, om det är lämpligt att gå vidare i utredningsprocessen. Familjehemsresursen kommer då att förmedla kontakt med en av länets kommuner, som är i behov av ett familjehem. Vilken kommun det blir beror på var ni bor, vilket uppdrag som passar i just er familj samt era egna önskemål. Socialtjänsten i den utvalda kommunen kommer att besöka er och gå vidare i utredningsprocessen.

Intresseanmälan görs lättast här på hemsidan eller på Familjehemsresursens egen hemsida.

Familjehemsresursen Jönköpings län

Intresseanmälan

Det går också bra att ta kontakt via e-post familjehemsresursen@ jonkoping.se eller telefon 036-10 54 44.

Hur blir man jourhem?

Jourhem är ett familjehem som med kort varsel kan ta emot barn eller ungdomar som behöver omedelbart skydd eller stöd. Barnet bor i jourhemmet en kortare period, ofta i väntan på ett familjehem.

Om ni är intresserade av att bli jourhem vänder ni er till Eksjö kommuns familjehemssekreterare. Ni kan göra en intresseanmälan här på hemsidan eller kontakta familjehemssekreterare via telefon eller e-post.

Intresseanmälan jourhem

Hur blir man familjehem till ensamkommande flyktingbarn

Några av de ensamkommande barn och ungdomar som Eksjö kommun tar emot har behov av att bo i familjehem.

Om ni är intresserade av att bli familjehem till ensamkommande flyktingbarn vänder ni er till Eksjö kommuns familjehemssekreterare. Ni kan göra en intresseanmälan här på hemsidan eller kontakta familjehemssekreterare via telefon eller e-post.

Intresseanmälan familjehem

Vill ni veta mer når ni oss via Infocenter

Telefon 0381-360 00, be att få prata med biståndsenhetens familjehemssekreterare
Telefontid alla vardagar 8:30-9:30. Övrig tid går det bra att lämna meddelande till handläggare som kontaktar dig inom två arbetsdagar.
e-post socialasektorn@eksjo.se

Senast kontrollerad: 2017-05-31.

TranslateTranslate RSSRSS

Snabbval

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö | tfn vxl: 0381-360 00 | fax: 0381-166 00 | e-post: kommun@eksjo.se | Org.nr: 212000-0589 | Om webbplatsen| Om cookies