Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Google Translate Logotype
Logotyp
Bild: Gamla stan i Eksjö. Fotograf: Ulrika Adolfsson

Startsidan / Socialt stöd & Omsorg / Flyktingmottagning / Stöd till flyktingar och nyanlända

Stöd till flyktingar och nyanlända

Bild: många händer tillsammans. Fotograf: Mostphotos

Eksjö kommun får många samtal och förfrågningar kring hur man som enskild kan hjälpa till med anledning av flyktingsituationen. Nedan finns tips på hur du kan hjälpa till.

Gode män sökes till ensamkommande barn och ungdomar

Eksjö kommun tar emot ensamkommande barn och ungdomar som anvisas till kommunen av Migrationsverket. De ensamkommande barnen och ungdomarna har inte sina föräldrar eller någon annan vuxen person med sig och behöver därför en god man som kan hjälpa till med bland annat ansökan om uppehållstillstånd och andra myndighetskontakter. Om du är intresserad av att bli god man, vänligen ta kontakt med Eksjö kommuns kontaktcenter som hjälper dig vidare. Telefon 0381-360 00 eller e-post kommun@eksjo.se

Familjehem sökes till ensamkommande barn och ungdomar

Några av de ensamkommande barn och ungdomar som Eksjö kommun tar emot har behov av att bo i familjehem. Vi söker familjer som har en stabil situation. Familjer som kan tänkta sig att öppna sitt hem för en person till. Det finns ingen särskild typ av familj som är bäst lämpad som familjehem. Vi behöver familjer av olika slag och med olika erfarenheter. Det viktiga är att du har möjlighet för att stödja och ge god omsorg åt barnet eller ungdomen.

Om du är intresserad av att bli familjehem, vänligen fyll i vår e-tjänst direkt eller ta kontakt med Eksjö kommuns kontaktcenter som hjälper dig vidare. Telefon 0381-360 00 eller e-post kommun@eksjo.se

Hyr ut bostad

Det finns ett behov av bostäder till nyanlända. Du som har en lägenhet eller ett hus att hyra ut; kontakta integrationshandläggarna via Eksjö kommuns kontaktcenter på 0381-360 00, eller skicka ett e-postmeddelande till integration@eksjo.se, så berättar vi mer om hur du kan hjälpa till och vart du kan vända dig.

Insamling av kläder och pengar

Bland annat Retrobutiken, Röda Korset/Kupan och Aktivt Centrum i Mariannelund tar emot dina gåvor.

Vill du hjälpa flyktingar i andra länder kan du bidra genom att skänka pengar till olika hjälporganisationer till exempel UNHCR, Radiohjälpen, Unicef, Rädda barnen, Läkare utan gränser och Röda korset. Kontrollera att den organisation du väljer att skänka pengar till har ett 90-konto, vilket garanterar att insamlingen sköts på ett ansvarsfullt sätt och att pengarna går till ändamålet utan oskäliga kostnader. 

Aktiviteter och övrigt stöd

Kafé Kom in!

Kom till Kafé Kom in! - en mångkulturell träffpunkt för både vuxna och barn. På Kafé Kom in finns möjlighet att ta del av musikunderhållning, spel, hantverk, fika och information om språkvän/ flyktingguide, Invitationsdepartementet, samt andra aktiviteter och evenemang i Eksjö kommun. Kafé Kom in är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan och HIA, Eksjö kommun. Läs mer om Kafé Kom in!

Läxhjälp och språkcaféer

På bland annat Eksjö Stadsbibliotek, i Storegårdskyrkan och i Centrumkyrkan i Mariannelund finns möjlighet att engagera sig i läxhjälp och språkcaféer.

Engagemang i föreningar och ideella organisationer

I Eksjö kommun finns flera föreningar och ideella organisationer där det finns möjlighet att engagera sig och bidra, bland annat Aktivt Centrum i Mariannelund och Tillsammans Eksjö. Ta gärna kontakt med någon av föreningarna och fråga vad du kan bidra med.

Bjud hem en nyanländ på middag

Anmäl dig till Invitationsdepartementet i Eksjö eller ring på hos din nya granne! Läs mer på sidan ”Invitationsdepartementet i Eksjö” på Facebook.

Bli språkvän/flyktingguide!

Språkvän/flyktingguide syftar till att underlätta en social integration för alla nyanlända. Läs mer om hur du kan få eller bli en språkvän/flyktingguide.

Vill du veta mer?

Vid frågor gällande asylsökande eller nyanlända i kommunen går det bra att kontakta Eksjö kommuns integrationshandläggare via Eksjö kommuns kontaktcenter på 0381-360 00, eller skicka ett e-postmeddelande till integration@eksjo.se

Senast kontrollerad: 2016-11-03.

TranslateTranslate RSSRSS

Snabbval

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö | tfn vxl: 0381-360 00 | fax: 0381-166 00 | e-post: kommun@eksjo.se | Org.nr: 212000-0589 | Om webbplatsen| Om cookies