Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In English

Selected information in English - Manually translated pages.

Google Translate Logotype
Logotyp
Bild: Gamla stan i Eksjö. Fotograf: Ulrika Adolfsson

Bli flyktingguide/språkvän

Bild: Händer och texten Språkvän

Genom att bygga broar mellan nyanlända och etablerade personer i kommunen skapas möten som leder till integration i praktiken. Mötena bygger på frivillighet, ömsesidigt utbyte och språkträning och motverkar okunskap, fördomar och segregation i vårt samhälle. 

Bli flyktingguide/språkvän och berika ditt och andras liv!

Om du vill engagera dig och göra en personlig insats som frivillig guide eller om du vill få en flyktingguide/språkvän - ta kontakt med integrationshandläggarna via Eksjö kommuns kontaktcenter på telefon 0381-360 00, eller skicka ett e-postmeddelande till integration@eksjo.se, för att få mer information.

Intresseanmälan

Du kan också göra en intresseanmälan genom att fylla i någon av e-tjänsterna nedan:

Intresseanmälan - bli en flyktingguide/språkvän

Intresseanmälan - få en flyktingguide/språkvän

Vem riktar vi oss till? 

  • Personer med utländsk bakgrund som vill förbättra sina svenskkunskaper (språk/kultur/traditioner med mera).
  • Frivilliga personer med svensk språk- och kulturkunskap som vill träffa personer med utländsk bakgrund och göra en god samhällsinsats. Man behöver inte vara född i Sverige för att delta.

Så här går det till

  1. Efter anmält intresse till att bli/få flyktingguide/språkvän görs en matchning utifrån gemensamma erfarenheter, intressen, ålder, familjesituation samt individuella önskemål.
  2. Kommunens samordnare ordnar sedan ett första möte mellan guide och nyanländ där de får presentera sig för varandra och ställa frågor. Därefter sköter man kontakten själv och träffas så ofta man kan och vill. Samordnaren kan alltid kontaktas vid behov och ansvarar för att eventuella problem hanteras korrekt.
  3. Den första månaden är en slags ”prövotid” då man träffas på försök. Sedan väljer parterna om de vill fortsätta eller avbryta kontakten. Detta kan också ske senare. Kontakten avslutas normalt efter ett år. Den som vill kan då få en ny matchning.

Vad ska vi göra tillsammans?

Ni ska i första hand umgås och ha roligt tillsammans och bekanta er med varandra. Som till exempel gå på promenader, ta en fika, gå på studiecirklar tillsammans och annat som ni finner roligt och intressant. Ni bestämmer detta tillsammans.

Att vara språkvänner handlar inte om att vara en lots eller förmyndare som gör saker för någon annan. Det handlar inte heller om att få en "svensk kontakt" som man ställer krav på hjälp och stöd ifrån. Det handlar om att lära känna varandra över kulturgränserna, ha roligt tillsammans och kanske få en vän för livet.

Rabatthäfte

Som en uppmuntran, både till de som redan är språkvänner och de som vill bli, har Eksjö kommun tillsammans med tio lokala företag i Eksjö kommun tagit fram ett rabatthäfte som språkvänner kan nyttja när de fikar eller gör något trevligt ihop! 

Regnbågsdalens Café & Guesthouse, Eksjö museum, Lilla Thimons, Stjernbergs Skafferi, Under Eken, Sunrise, Eksjö simhall, Boaryd Golf, Princess och Eksjö Bowling är de företag som bidrar till integrationen på detta sätt!

Mer information

Du kan läsa mer på www.sprakvan.se 

Senast kontrollerad: 2018-01-30.

TranslateTranslate RSSRSS

Snabbval

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö | tfn vxl: 0381-360 00 | fax: 0381-166 00 | e-post: kommun@eksjo.se | Org.nr: 212000-0589 | Om webbplatsen| Om cookies