LYSSNA

Vintern är här – är du förberedd?

Hur vet du om dina vinterdäck fortfarande är dugliga? Var kan du få tag på sand för att förhindra halkolyckor? Hur syns du bättre i mörkret? Här finns samlad information och tips på hur du kan förbereda dig inför vintern.

Sandpåsar

Halkskydd för seniorer

I vinter kommer Region Jönköpings Län att dela ut halkskydd till personer över 65 år. Halkskydden är gratis och hämtas på din vårdcentral. Mer information finns på Region Jönköpings läns webbplats.länk till annan webbplats

Vinterväghållning

Snöröjning och halkbekämpning i Eksjö kommun utförs i en särskild turordning som bestäms beroende på vilken typ av väg det är. I första hand prioriteras gång- och cykelvägshuvudstråk, huvudgator, samt tillgång till busshållplatser.

Halkbekämpning vid snöfall görs när snöröjningen är klar. Enligt kommunens halkbekämpningsplan används inte längre rent salt vid normal halkbekämpning.

Du som fastighetsägare ansvarar själv för snöröjning och halkbekämpning på gångväg som går längs med din fastighet. Kom ihåg att det inte är tillåtet att skotta snö från din tomt ut på gatan.

För privatpersoner med ett större behov av sand finns det sand att hämta gratis hos AB Gilbert Gustafssons på Hultvägen 24 i Eksjö, hos Mariannelunds Express AB på Östra Storgatan 1 i Mariannelund eller hos Härstorps Åkeri i Bruzaholm.

Mer information finns på Eksjö Energis webbplatslänk till annan webbplats.

Vinterdäck

Från den 1 december till och med den 31 mars ska ditt fordon ha vinterdäck eller likvärdig utrustning om det är vinterväglag. Vinterväglag innebär att det ligger snö, is eller frost på någon del av vägen. Det är tillåtet att använda dubbdäck redan från den 1 oktober till och med den 15 april.

Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria och mönsterdjupet för vinterdäck ska vara minst tre millimeter på fordon under 3,5 ton och minst fem millimeter på fordon över 3,5 ton.

Mer information finns på Transportstyrelsens webbplatslänk till annan webbplats.

Reflexer — så syns du bäst

40 procent av alla trafikolyckor där gångtrafikanter är inblandade inträffar när det är mörkt ute. Genom att bära reflex syns du bättre i mörkret och minskar risken för att råka ut för en olycka avsevärt. I stadsmiljö är det ännu viktigare att bära reflex då de flesta olyckor med gångtrafikanter sker i tätbebyggda områden.

När du rör dig i trafiken är det viktigt att du syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Försök undvika att repa din reflex då repor innebär att reflexen tappar mycket av sin förmåga att reflektera ljus. Håll även reflexen borta från värme och vatten.

Kontakt

Kontaktcenter

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

kommun@eksjo.se

Fax:

0381-166 00

 TILLBAKA

Vintern är här – är du förberedd?

Hur vet du om dina vinterdäck fortfarande är dugliga? Var kan du få tag på sand för att förhindra halkolyckor? Hur syns du bättre i mörkret? Här finns samlad information och tips på hur du kan förbereda dig inför vintern.

Till toppen

Translate page

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontaktcenter

Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381–360 00

E-post: kommun@eksjo.se

Fax:0381–166 00

Öppettider

Telefon:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Besök:

Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45

Dag före röd dag och vid så kallade klämdagar stänger kontaktcenter klockan 12.00.

Felanmälan

Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.