Logotyp Eksjö kommun

Åtgärder inom Eksjö kommun med anledning av de skärpta råden

Tisdagen den 3 november beslutade Folkhälsomyndigheten om skärpta allmänna råd för Jönköpings län. Eksjö kommun har med anledning av detta nu beslutat om ett antal åtgärder som innebär flera förändringar för Eksjö kommuns verksamheter och invånare. Bland annat stängs simhall och museum för allmänheten, och de medarbetare vid Eksjö kommun som har möjlighet ska arbeta hemifrån.

Åtgärderna som innebär en stängning eller begränsning av verksamhet gäller från och med den 5 november 2020 och till och med den 24 november 2020, med eventuell förlängning om de skärpta allmänna råden förlängs. Kommunen kan även komma att behöva besluta om fler åtgärder.

Kommunövergripande

 • Invånare uppmanas att om möjligt undvika fysiska besök i kommunala verksamheter. Samtliga besök till medarbetare vid Eksjö kommun ska bokas i förväg. Möten och besök kan ofta ersättas med ett digitalt möte, eller bokas om till ett senare tillfälle.
 • Kontaktcenters reception i Förvaltningshuset i Eksjö kommer att hållas öppen, men för att minimera risken för smittspridning avråder vi från alla fysiska besök som inte är nödvändiga. Ta i första hand kontakt med Eksjö kommun genom att ringa 0381-360 00 eller skicka ett mejl till kommun@eksjo.se

Kultur och fritid

 • Kulturskolan stänger all verksamhet.
 • Eksjö museum och Eksjö Tourist Center stänger all verksamhet för allmänheten. Besökare till Eksjö Tourist Center hänvisas till visiteksjo.se, samt till Eksjö kommuns Kontaktcenter.
 • Eksjö stadsbibliotek och biblioteksfilialen i Mariannelund kommer att hålla öppet under principen ”lämna, låna, gå”. Du som besökare får alltså enbart komma in för återlämning och utlåning, och ska sedan omedelbart lämna verksamheten. Alla studieplatser och sittplatser kommer att tas bort. På Eksjö stadsbibliotek kommer även utlämning av bokkassar vid entrén, så kallad ”Take away”, att erbjudas. Bokade barngrupper till biblioteken kommer i vissa fall att tas emot.
 • Fritidsgården Spelverket stänger all verksamhet.
 • Eksjö simhall stänger all verksamhet för allmänheten, vilket innebär bad, motionssim, relax, gruppträning, vattengympa och Café Sjöormen. Simskoleverksamheten kommer att fortsätta som vanligt med vissa förändringar för minskad risk för smittspridning. Även simundervisning för grundskolan kommer fortsatt att erbjudas. Föreningslivets bokningar av simhallen kommer att ligga kvar när det gäller verksamhet för barn och unga födda 2005 eller senare, under förutsättning att ledarna tar ansvar och följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd.
 • Prästängshallens gym stänger all verksamhet.
 • Allmänhetens åkning i ishallen ställs in. Föreningslivets bokningar av ishallen kommer att ligga kvar när det gäller verksamhet för barn och unga födda 2005 eller senare, under förutsättning att ledarna tar ansvar och följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Vid föreningsträning används omklädningsrummen enbart för ombyte, ej duschning. Förskolans och grundskolans inbokningar kvarstår.
 • De kommunala idrottshallarna; Prästängshallen, Olsbergs Arena, I12-hallen samt idrottshallarna vid Linnéskolan, Norrtullskolan, Grevhagsskolan och Furulundsskolan stängs för allmänheten. Bokningar av privatpersoner och företag kommer att avbokas. Föreningslivets bokningar av dessa lokaler kommer att ligga kvar när det gäller verksamhet för barn och unga födda 2005 eller senare, under förutsättning att ledarna tar ansvar och följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Vid föreningsträning används omklädningsrummen enbart för att hänga av ytterkläder och byta skor.
 • I föreningsdrivna idrottshallar ansvarar respektive idrottsförening för att all föreningsverksamhet i hallen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
 • För friidrottsanläggningen Ränneborg kommer föreningslivets bokningar att ligga kvar när det gäller verksamhet för barn och unga födda 2005 eller senare, under förutsättning att ledarna tar ansvar och följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Övriga inbokningar avbokas. Omklädningsrummen kommer inte att finnas inte tillgängliga.
 • Konferens- och eventverksamheten vid Olsbergs Arena stänger all verksamhet. Befintliga inbokningar för perioden kommer att avbokas.

Förskola och skola

 • Kommunens förskolor och grundskolor kommer att hålla öppet som vanligt och följer fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Friska barn och elever går till förskolan och skolan som vanligt. Sjuka barn och elever stannar hemma. Simundervisning och idrottsundervisning genomförs som vanligt. Lokala anpassningar av idrottslektionerna kan förekomma.
 • Öppna förskolan stänger all öppen och riktad verksamhet för allmänheten. Åtgärden minskar risken för smittspridning och skapar bättre förutsättningar för föräldrar att besöka barnhälsovården i samma lokaler för nödvändiga hälsobesök med sina barn.

Vård och omsorg

 • Secondhandbutiken Retro stänger butiken för besökare.
 • De särskilda boendena (äldreboendena) håller fortsatt öppet för besök, men kommunen avråder från besök som inte är nödvändiga. Besök som genomförs måste även fortsättningsvis ske på ett säkert sätt enligt de rutiner som tagits fram.
 • Flyktingmottagningen och Integrations­service har stängt för besök. Det går bra att ringa eller skicka e-post.

Det här gäller för medarbetare vid Eksjö kommun

 • Medarbetare uppmanas att arbeta hemifrån i större omfattning än tidigare för att förhindra smittspridning. De medarbetare som kan arbeta på distans ska göra det.
 • Möten, utbildningar och konferenser ska i första hand genomföras digitalt. Fysiska möten ska undvikas helt. Möten, utbildningar och konferenser som inte kan hållas digitalt, och som inte är nödvändiga att genomföras, ska skjutas upp.

Local general guidelines in other languages

Local general guidelines in Jönköping Countyare issued in order to prevent the spread of infection.
Arabiskalänk till annan webbplats
Engelskalänk till annan webbplats
Finskalänk till annan webbplats
Persiska/farsilänk till annan webbplats
Somaliskalänk till annan webbplats
Tigrinjalänk till annan webbplats

Mer information

Mer information om Eksjö kommuns arbete med anledning av coronaviruset, covid-19.länk till annan webbplats

Nyheten publicerad: 5 november 2020, uppdaterad 12 november klockan 17.00

Kontakt

Kontaktcenter

Besök:

Södra Kyrkogatan 4, Eksjö

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-360 00

E-post:

kommun@eksjo.se

Fax:

0381-166 00