Logotyp Eksjö kommun

Klimatveckan 2019

Klimatveckan pågår den 4-11 september i hela Jönköpings län. Temat för årets Klimatvecka är "Meny för kropp och klimat". I Eksjö kommer det att anordnas flera spännande evenemang och i de kommunala köken serveras klimatsmart mat.

Som en del av Klimatrådet i Jönköpings län uppmärksammar Eksjö kommun årets Klimatvecka och de aktiviteter som planeras i kommunen under denna vecka. Klimatrådet är en regional samverkansorganisation som arbetar för visionen om att göra Jönköpings län till ett hållbart plusenergilän till 2050. I Klimatrådet engagerar sig länets alla kommuner, olika myndigheter, regionen, ideella organisationer, företag, skolor och akademi för att tillsammans uppnå nationella klimatmål. Klimatrådet tror starkt på att samverkan är nyckeln till ett varaktigt och framgångsrikt sätt att påverka, och att organisationer och individer kan engagera fler genom att föregå med ett bra exempel. Mer information om Klimatveckan och program för hela Jönköpings län finns på Klimatrådets webbplatslänk till annan webbplats.

Program

Program för hela Jönköpings län

Alla aktiviteter under Klimatveckan är tillgängliga för alla och kostnadsfria om inget annat framgår. Klimatveckans närmare 40 aktiviteter runt om i hela länet möjliggörs av långt över 100 arrangörer! Program med alla aktiviteter i hela Jönköpings län finns på Klimatrådets webbplatslänk till annan webbplats.

Program för Eksjö kommun

Föreläsning - 5 september, klockan 18.00-20.00, Lundstorps Bygdegård, Eksjö
Odlingsakademin arrangerar en föreläsning om permakultur och skogsträdgård tillsammans med Philipp Weiss. Föranmälan krävs och kan göras via telefon 070-261 02 40 eller e-post odlingsakademien@alhembygd.se

Visning av nyttoträdgård - 8 september, klockan 12.00-18.00, Prästgårdsallén 4, Mariannelund
Visning av nyttoträdgård. Odlaren och kocken Ola Johansson välkomnar besökare till sin trädgård där du kan få inspiration om vad nyttoträdgård innebär.

Boulevardteatern - Vart tog min igloo vägen? - 9 september, klockan 10.00, Eksjö stadsbibliotek, Eksjö
Boulevardteatern kommer till Eksjö med sin föreställning Vart tog min Igloo vägen? För barn som är 5-10 år. Teatern är gratis men anmälan måste göras i förväg till stadsbiblioteket på 0381-361 00. Anmälan är öppen från och med den 12 augusti.

Studiecirkel om miljö och klimat - 17 september, Studieförbundet Vuxenskolan, Eksjö
Sedan den industriella revolutionen i slutet av 1700-talet har människans inflytande på miljön blivit allt större. Produktion och konsumtion av varor ökar stadigt. Samtidigt blir vi allt fler människor som delar på jorden och dess resurser. Detta gör att vi får en rad miljöproblem. Under studiecirkeln får vi utbilda oss i och diskutera ämnen som övergripande miljö, biologisk mångfald och markanvändning, klimat, hav och vatten, kemikalier, kärnkraft och strålning samt konsumtion och resursförbrukning. Start tisdagen den 17 september. Sju träffar som infaller varannan vecka. Kostnad 350 kronor. Anmälan till görs till Studieförbundet Vuxenskolan.
Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan och Miljöpartiet de gröna

Föreläsning med Andreas Jakobsson - 11 september, klockan 18.30, Eksjö stadsbibliotek, Eksjö
I sitt föredrag Svinnlandet berättar Andreas Jakobsson om sina erfarenheter av dumpstring (att ta hand om mat som kastats), visar på orsaker till varför maten kastas och pekar på möjliga lösningar genom positiva exempel. Matsvinnsproblematiken presenteras med en stor portion humor och bilder på häpnadsväckande sopdykningsfynd.

Solsafari - 8 september, klockan 10.00-15.00, hela länet
Söndagen den 8 september kan du kostnadsfritt besöka olika solcellsanläggningar, ställa frågor till ägaren och få information om hur de fungerar i praktiken. Mer information om dagen och adresser till de platser du kan besöka finns på Klimatrådets webbplatslänk till annan webbplats.

Aktivitetsförmiddag - 7 september, klockan 10.00-14.00, Björka Krösenlund 2, Eksjö
Björkas Nytt och Bytt bjuder i samarbete med Naturskyddsföreningen in till en förmiddag med loppmarknad, tipspromenad, tips från återbrukare, saftbjudning och information om klimat och hållbarhet. Mer information finns på Björkas Nytt och Bytts webbplatslänk till annan webbplats.

Klimatkonferens - 4 september, klockan 13.00-16.30, Kulturhuset Spira, Jönköping
Klimatkonferens i Jönköping. Årets konferens tar sin utgångspunkt i frågan om mat och livsmedel. Klimatkonferensen är kostnadsfri och öppen för alla. Mer information finns på Klimatrådets webbplatslänk till annan webbplats.

Klimatsmart meny i de kommunala köken

Vad är klimatsmart och hållbar mat? Under Klimatveckan serveras måltider i kommunens samtliga kök där recepten tagits fram enligt följande riktlinjer:

  • Lokala/svenska råvaror i säsong ska användas så långt som det är möjligt. Råvarorna får gärna vara ekologiska och andelen rött kött används i lägsta möjliga grad.
  • Rätterna som lagas ska vara omtyckta med få huvudingredienser och kända smaksättningar för att minska svinnet – som är den största klimatbelastande faktorn i storkök idag.
  • Säsongsvariation på salladsborden. På hösten är det högsäsong för svensk frukt, som gärna kan fungera som efterrätt på salladsbordet. Detta bidrar till mättnad på ett klimatsmart sätt.
  • Bröd som serveras till maten får gärna vara egenbakat där det går – eftersom bröd är klimatsmart mat. Baljväxtbaserade röror, neutrala eller kryddade, kan gärna finnas som alternativ till bredbart matfett.

Under Klimatveckan levereras råvaror till utvalda kök från Björnstorps potatis, Norrby Ängar, Slättna gård, Elin Hjalmarssons andelsjordbruk och Högebergsgrisen.

Meny för Klimatveckan 2019


Onsdag 4 september – Mustiga kryddiga soppdagen
Mustig linssoppa med rotfrukter, kryddig morotssoppa med syrad grädde, salladsbuffé med säsongens grönsaker och andra goda, knapriga tillbehör

Torsdag 5 september – Festligt med färs
Rödbetsburgare, bröd, ugnsfärs på grekiskt vis, pasta, morotstzatziki, salladsbuffé med säsongens grönsaker som picklad rödlök och coleslaw

Fredag 6 september – Fina fisken
Knaprig fiskfile, tartarsås, potatis, raggpannkaka, lingonsylt, salladsbuffé med säsongens grönsaker

Måndag 9 september – Korv, kort och gott
Varianter på korv, potatismos, salladsbuffé med säsongens grönsaker

Tisdag 10 september – Grytgott
Gryta med vegetarisk färs med smaker från Orienten, matkorn/bulgur, färsgryta med smaker från Orienten, matkorn/bulgur, salladsbuffé med säsongens grönsaker

Onsdag 11 september – Pastalunch
Lasagne med spenat och färskost, salladsbuffé med säsongens grönsaker

Vissa ändringar på matsedeln förekommer i varje specifikt kök.