Alla kommuner ska ha en översiktsplan som omfattar hela kommunens yta. Översiktsplanen ska ge vägledning vid planering av bostäder, industriområden, områden för handel, gator och vägar, naturområden, vid bygglov och så vidare.
Översiktsplanen ligger till grund för arbetet med detaljplaner och är ett underlag för andra beslut. Just nu pågår ett arbete med att ta fram en ny översiktsplan för Eksjö kommun. Information om arbetet och kommande aktiviteter presenteras löpande på den här sidan.
Från den 14 april till den 14 juni 2022 kan du lämna synpunkter på upprättat förslag till ny översiktsplan för Eksjö kommun. Läs mer nedan under Översiktsplan 2040:
Översiktsplan 2040 – lämna dina synpunkter
Sammanfattning
Den nya översiktsplanen omfattar hela Eksjö kommun. Den sträcker sig från nutid till år 2040, och ger riktlinjer för samhällets utveckling. Mål och strategier baseras på internationella trender, nationella mål, lagar och flera andra övergripande faktorer som påverkar utvecklingsmöjligheterna.
Den kommunala utvecklingen styrs av den politiska viljeinriktningen, kommunens potentialer, utmaningar och ambitioner. Översiktsplanens första del är därför omfattande i text och kartor för att beskriva detta utgångsläge. Översiktsplanen förhåller sig tydligt till Sveriges 16 miljömål. Globala trender inom samhällsplanering innebär att värna om natur, begränsa motortrafik och klimatförändringar. Vi behöver hushålla med mark, bli mer klimatsmarta och utveckla de befintliga strukturerna före ny mark tas i anspråk. Översiktsplanen återspeglar trenderna i riktlinjerna.
Kvarteret Tingshagen är ett av våra utvecklingsområden.
Utvecklingen
Den övergripande strategin innebär att kartlägga och belysa kommunens värden, potentialer eller brister och föreslå åtgärder för vidare arbeten. Natur- och rekreationsområden kartläggs tillsammans med områden med kulturhistoria eller som är viktiga för föreningslivet. Dessa är viktiga att bevara.
Orter ges riktlinjer för att utvecklas med stråk och allmänna platser, förbättrad tillgänglighet och för att möjliggöra verksamhetsutveckling eller bostadsbyggande. I flera områden finns lediga bostadstomter. Strategier ges för hur dessa kan uppmärksammas.
I Eksjö tätort innebär utvecklingen att komplettera inom stadsområdet på befintliga byggrätter och odefinierade ytor. Översiktsplanen strävar åt att komplettera gator för gång- och cykeltrafik och göra stadsområdet mindre trafikintensivt.
Eksjö kommun vill med förslag till Översiktsplan 2040 bygga ett hållbart och attraktivt samhälle ökad befolkning. Utvecklingsstrategier innebär ökad hushållning med mark, komplettering och förtätning inom orter, utveckla värden inom natur, kultur och rekreation samt ge ökat utrymme för gång- och cykeltrafik. Översiktsplanen ger en långsiktig strategi för utveckling av bostäder, verksamheter och tillgänglighet i Eksjö tätort.
Förslag till ny Översiktsplan 2040
Ta del av förslaget till ny översiktsplan:
Del 1 och 2 består av underlag, information och förutsättningar:
Del 3 och 4 består av strategier och själva planförslaget:
Hållbarhetsbedömning:
Lämna dina synpunkter
Du kan lämna synpunkter på upprättat förslag till ny översiktsplan för Eksjö kommun. Översiktsplanen är en framtidsplan för kommunens strategiska utveckling och ska visa hur kommunen ser på mark- och vattenanvändningen inom sitt geografiska område.
Samrådstiden är från den 14 april till 14 juni 2022
Synpunkter samt namn och adress ska skriftligen ha inkommit till Samhällsbyggnadssektorn, Södra Kyrkogatan 4, 575 80 Eksjö
eller samhallsbyggnad@eksjo.se senast den 14 juni 2022.
Märk ditt brev eller e-post med ”Översiktsplan”.
Eventuella frågor om planen kan ställas till:
Johan Mood, planarkitekt, johan.mood@eksjo.se
Malin Larsson, plan- och byggchef, malin.larsson@eksjo.se
Mikael Wärnbring, samhällsbyggnadschef, mikael.warnbring@eksjo.se
Arbetet med ny översiktsplan
Hur ska Eksjö kommun se ut i framtiden? Vilka områden ska bebyggas och hur ska vägar och vattenledningar planeras? Ja, de frågorna och flera till ska få svar i en ny översiktsplan som började ta form under 2020.
Eksjö kommuns nuvarande översiktsplan togs i bruk 2013 och behöver göras om och anpassas inför kommande år. Det är ett stort arbete med flera moment som beräknas vara klart under 2022.
Information om översiktsplanering på Boverkets webbplats. Länk till annan webbplats.
Planprocess
Arbetsgrupp och politisk styr- och referensgrupp
I arbetet med att ta fram den nya översiktsplanen finns en arbetsgrupp med tjänstepersoner från kommunledningskontoret och samhällsbyggnadssektorn.
I arbetet finns även en politisk styrgrupp som kontinuerligt följer och styr arbetet. Styrgruppen och arbetsgruppen har kontinuerliga träffar. Styrgruppen består av fyra representanter från majoriteten och två från oppositionen med representation från samtliga nämnder.
Referensgruppen utgör forum för dialog och ska skapa engagemang i arbetet med översiktsplanen. I referensgruppen ingår plan- och miljörådet (kommunstyrelsens och samhällsbyggnadsnämndens presidier) och en representant från samtliga partier i kommunfullmäktige.
Inledande dialog
Arbetet med att ta fram den nya översiktsplanen har inletts med tidig dialog. Syftet är att tidigt i processen lyfta medborgarnas tankar och idéer om kommunen för att skapa ett så bra planeringsunderlag som möjligt.
Från juni till september 2020 fanns en digital enkätundersökning på kommunens webbplats. Totalt svarade 348 personer på enkäten. Utöver enkätundersökningen hölls möten i orterna Hult, Bruzaholm, Ingatorp och Mariannelund. För att fånga den yngre målgruppens perspektiv har ett arbete gjorts med elever på sju av skolorna i kommunen.
Resultatet från dialogen ska användas som ett underlag i det fortsatta arbetet med att ta fram en ny översiktsplan. Förslaget till ny översiktsplan ska sedan samrådas. Under samrådet finns möjlighet att lämna synpunkter på planförslaget.
Film som visar några av de tankar och idéer som medborgare uttryckt i den inledande dialogen:
Eksjö kommuns översiktsplan antogs av kommunfullmäktige i september 2013:
Dokument som hör till översiktlig planering
Handlingar som är kopplade till Eksjö kommuns översiktliga planering:
Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS)
Eksjö kommun har pekat ut områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, så kallade LIS-områden. Syftet med LIS-områden är att stimulera och främja utvecklingen på landsbygden. Inom LIS-områden kan det särskilda skälet för landsbygdsutveckling användas vid prövning av strandskyddsdispens.
Ett utpekande av LIS-område innebär inte automatiskt att dispens för strandskydd ges.
Landsbygdsutveckling i strandnära lägen, Boverket. Länk till annan webbplats.
Lokala utvecklingsplaner
Vindbruksplan – tillägg till översiktsplanen
Vindbruksplanen är en del av översiktsplanen. Här pekas områden ut som är särskilt lämpliga för vindkraft, men även områden som inte lämpar sig för vindkraft, till exempel känsliga natur- eller kulturmiljöer.
Vindbruksplanen gör att kommunen enklare och snabbare kan ta beslut i vindkraftsärenden. Planen är också vägledande för vindkraftsexploatörer vid planering av vindkraftsparker.
Vindbruksplanen antogs i juni 2017 av kommunfullmäktige.
Bilaga 6 och bilaga 7 finns i sin helhet hos samhällsbyggnadssektorn, Eksjö kommun. För att begära ut dessa dokument kontakta planenheten.
Kontakt
Planenheten
Besök:
Södra Kyrkogatan 4
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
samhallsbyggnad@eksjo.se
Fax:
0381-166 00
Sidan senast uppdaterad:
Översiktsplan för Eksjö kommun
Alla kommuner ska ha en översiktsplan som omfattar hela kommunens yta. Översiktsplanen ska ge vägledning vid planering av bostäder, industriområden, områden för handel, gator och vägar, naturområden, vid bygglov och så vidare.
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381–360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Fax:0381–166 00
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.