Förskola och pedagogisk omsorg/familjedaghem erbjuds till barn i åldern 1–5 år under den tid du som förälder arbetar eller studerar. Eksjö kommun erbjuder även omsorg under obekväm arbetstid (Nattis).
Förskoleverksamheten är viktig för barns sociala och språkliga utveckling. Alla friska barn som inte omfattas av hushållskarantän är välkomna till förskolan. Kontakt tas direkt med berörda familjer om enskild enhet skulle behöva vädja till vårdnadshavare att om möjligt hålla sina barn hemma utifrån personalbrist, hög belastning eller svårigheter att tillsätta vikariat på grund av pandemin.
Vi behöver fortsätta att hjälpas åt för att minska smittspridningen. Tack för att du håller avstånd och är uppmärksam på förskolans rutiner för att minska smittspridningen! Än är det inte över.
Om du har frågor eller funderingar hör gärna av dig till din förskola.
Skillnaden mellan förskola och familjedaghem
För barn mellan 1 och 5 år finns verksamhetsformerna förskola och pedagogisk omsorg/familjedaghem. Verksamheten är frivillig, men kommunen är skyldig att erbjuda plats.
Förskola
I förskolan lägger vi grunden för barnets livslånga lärande. Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. Ditt barn kommer mötas av pedagogisk verksamhet där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.
I samarbete med hemmen främjar vi barnens utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar.
Förskolan styrs av en läroplan, Lpfö 18, som anger mål och riktlinjer för verksamheten.
I förskolan arbetar förskollärare, barnskötare och annan personal. Det är förskolläraren som ansvarar för att undervisningen sker i enlighet med målen i läroplanen.
Läroplanen
Läroplanen för förskolan finns att ta del av på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Mer om undervisning i förskolan
Mer om undervisning i förskolan Länk till annan webbplats.
Pedagogisk omsorg/familjedaghem
Pedagogisk omsorg/familjedaghem vänder sig till barn i åldrarna 1–5 år. Verksamheten ska stimulera barns utveckling och lärande och utformas så att den förbereder barnen för fortsatt lärande. Pedagogisk omsorg/familjedaghem styrs av skollagen, främst kapitel 25. Förskolans läroplan är vägledande för verksamheten.
Personalen i pedagogisk omsorg ska ha sådan utbildning eller erfarenhet så att barnets behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet kan tillgodoses.
Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp där familjedaghem är en av flera former.
Hur och var den pedagogiska omsorgen bedrivs ser olika ut i Eksjö kommun. Kommunen erbjuder två olika alternativ. Antingen bedrivs verksamheten i det egna hemmet eller i en särskild lokal (lägenhet).
Mer om pedagogisk omsorg
Mer om pedagogisk omsorg Länk till annan webbplats.
Förskolorna i Eksjö kommun
I Eksjö kommun finns kommunala förskolor och familjedaghem samt fristående förskolor och familjedaghem.
Förskolorna har öppet mellan klockan 06.00 och 18.00 och familjedaghemmen har öppet mellan klockan 06.00 och 17.00. För dig som arbetar på obekväma tider finns det en förskola i Eksjö tätort som har natt- och helgöppet. Från och med vecka 24 år 2019 har förskolan med obekväm tid stängt jämna veckor från fredag klockan 18.00 till måndag klockan 06.00.
På sommaren stänger förskolorna och familjedaghemmen under fyra veckor. De föräldrar som har behov av omsorg för sina barn dessa veckor, hänvisas till en förskola där samordning sker.
Förskolorna och familjedaghemmen har möjlighet att stänga sin verksamhet två dagar per termin för planering, utvärdering och kompetensutveckling. Föräldrar som är i behov av omsorg för sina barn dessa dagar erbjuds plats på någon annan enhet vid dessa tillfällen. Meddelande om stängning ska skickas ut senast 2 månader i förväg.
Allmän förskola för barn 3–5 år
Allmän förskola är en frivillig och avgiftsfri pedagogisk verksamhet som omfattar 525 timmar om året och erbjuds alla 3–5-åringar från och med höstterminen det år barnet fyller tre år.
Den avgiftsfria allmänna förskolan är förlagd till tisdag, onsdag och torsdag klockan 8.45–13.45. Undantaget är förskolor eller familjedaghem som av utrymmesskäl inte har möjlighet att erbjuda dessa tider. Allmän förskola erbjuds i dessa fall på andra tider, totalt 15 timmar/vecka. Den allmänna förskolan erbjuds under grundskolans läsårstider, vilket innebär att den inte erbjuds under höstlov, jullov, sportlov och påsklov. Undantaget är barn i behov av särskilt stöd.
För familjer som har behov av barnomsorg på andra tider än den avgiftsfria allmänna förskolan, görs automatiskt en minskning på avgiften med 25 procent. Övrig tid debiteras enligt gällande avgiftstaxa. Detta gäller oavsett om barnet är placerat i förskola eller familjedaghem.
Föräldralediga är hänvisade till tiderna som gäller för den avgiftsfria allmänna förskolan.
Den allmänna förskolan är inte någon särskild form av förskola utan bedrivs inom den ordinarie organisationen. Verksamheten är frivillig – benämningen "allmän" syftar på att verksamheten erbjuds alla barn från tre års ålder.
Ansökan avgiftsfri allmän förskola Länk till annan webbplats.
Sommaromsorg
För att få omsorg för sitt barn under veckorna 28–31, 2022 behöver familjen ansöka om det. Verksamheterna samordnas inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. De som har behov av plats hänvisas under dessa veckor till den förskola eller det fritidshem som har öppet.
Ansökan
Ansökan skickas in via en e-tjänst:
Sista ansökningsdag är den 24 april 2022.
Intyg för sommaromsorg
För att ha rätt till sommaromsorg veckorna 28–31, 2022 behöver du som vårdnadshavare lämna ett intyg från arbetsgivare/studieanordnare om tjänstgöring/studier. Blanketten lämnas ut av personalen på ordinarie förskola/pedagogisk omsorg/fritidshem när ansökan har kommit in.
OBS! Lämna intyget till enheten där ditt barn har sin ordinarie placering senast den 30 april 2022.
När placeringen är klar får vårdnadshavaren en "pling" i appen om att lägga in sitt schema för sommaromsorgen.
Senast den 23 maj 2022 lämnas schematider in i appen.
Eksjö tätort, Hult, Höreda och Värne
Under vecka 28–31 har Grevhagsskolan sommaröppet för fritids. De som inte kan förlägga sin semester dessa veckor erbjuds plats vid anmält behov.
Öppettiderna för sommaromsorgen är måndag–fredag klockan 06.00–18.00.
Veckorna 28–31 har "nattis" stängt.
Ingatorp, Hjältevad och Mariannelund
Under vecka 28–31 har fritidshemmet i Mariannelund sommaröppet. De som inte kan förlägga sin semester dessa veckor erbjuds plats vid anmält behov.
Omsorg tillhandahålls måndag–fredag klockan 06.00–18.00.
Förväntningar – hem och förskola
Ett bra samarbete mellan förskola och hem är viktigt. Det bygger på tillit och förtroende och att alltid ha barnens bästa i fokus. Vad kan du som vårdnadshavare förvänta dig av förskolan och vad kan förskolan förvänta sig av vårdnadshavaren? Läs mer om förväntningar – hem och förskola
Klagomål på förskolan
Om du är missnöjd över någonting i Eksjö kommuns kommunala förskolor, familjedaghem och skolor har du möjlighet att lämna ett klagomål. Läs mer om klagomål på förskola, familjedaghem och skola Länk till annan webbplats.
Vid oro har personalen anmälningsskyldighet
Utifrån kapitel 14, § 1 Socialtjänstlagen (SFS 2001:453) är all personal i barn- och utbildningssektorns verksamheter skyldiga att genast anmäla till socialtjänsten om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa.
Vad ska personalen anmäla?
Det är personalens oro om att ett barn/elev far illa eller riskerar att fara illa, de anmäler. De behöver alltså inte ha bevis eller faktiskt veta, det är socialtjänstens och eventuellt polismyndighetens ansvar att utreda.
För att organisera verksamheten på bästa sätt behöver vi får information om ert behov av barnomsorg under jul och nyår.
Behöver barnet ha barnomsorg någon gång mellan den 23 december 2021 och 7 januari 2022 görs ansökan via e-tjänsten nedan, senast den 26 november 2021.
E-tjänsten är öppen från den 10 november:
Schematider läggs även in i appen Edlevo i samband med att anmälan görs. Dessa inlämnade tider ligger till grund för verksamhetens bemanning de aktuella dagarna. Om du behöver ändra dina inlagda schematider efter den 26 november kontakta personalen för att undersöka om det finns möjlighet att ändra tiderna.
Under julomsorgen kan samordning ske mellan förskolor och fritidshem. I område Öster erbjuds julomsorg på förskolan Skogsgläntan i Hjältevad. Övriga förskolor/fritidshem samordnas beroende på antal anmälda barn. Berörda vårdnadshavare informeras när beslut tagits.
Kontakt och telefontid
Barn- och utbildningssektorn
Besök:
Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
barnomsorg@eksjo.se
Barnomsorgshandläggarnas telefontid:
Måndag–torsdag: klockan 10.00–12.00 och 13.00–14.00
Fredag: klockan 10.00–12.00
Kontaktuppgifter till förskolorna - välj aktuell förskola
Kontaktuppgifter till familjedaghemmen - välj aktuellt familjedaghem
Sidan senast uppdaterad:
Om förskola och familjedaghem i Eksjö kommun
Förskola och familjedaghem erbjuds till barn i åldern 1-5 år. I Eksjö kommun finns 17 kommunala förskolor och 7 kommunala familjedaghem.
xx
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381–360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Fax:0381–166 00
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.