Logotyp Eksjö kommun

Aktuella och kommande utställningar

Eksjö museum har två konsthallar för tillfälliga utställningar. På museigården finns även torkladan med utställningar och workshops sommartid.

Just nu visas

Målningar av Eva Olsson och Heba Al Akkad

Drömmar, mellanrum och fragment

11 januari – 23 februari
Eva Olsson och Heba Al Akkad. Två konstnärskap och två uttryck. Hebas expressionistiska färgstarka målningar möter Evas mer avskalade bilder och skapar ett spännande möte, där kvinnan, flickan och barnet finns central i bådas verk. Utställningen utgår från egna minnen, falska minnen och inga minnen alls.

Kommande utställningar

Verk av Liselott bjurgard Wassborg

Olika konstruerade former i delvis harmonisk färgskala

29 februari – 13 april
Liselott Bjurgard Wassborg.
En utställning som utgår från den måleriska processen, en utforskning och ett estetiskt möjliggörande. Man kan se målningarna som olika resultat av samspel och konkurrens mellan det fysiska och det mentala i den kreativa processen


Träsnitt av Sven Ljungberg

Tjuvaktig som en skata

4 april – 24 maj
Om djuret i konsten.
Ur Eksjö kommuns konstsamling har vi valt ut verk som visar djur. Djuret har ofta använts som symbol och uttryck för mänskliga känslor och tillstånd. Konst av bland andra Amalia Lindegren, Gudrun Key Åberg, Sven Ljungberg, Stig Lasseby och Kaj Engström visas. Se också program i anslutning till utställningen; Cirkla dansverk vid vernissaget och fyra onsdagsvisningar.


Bee in spring, monokrom målning i gult av konstnär Anders Knutsson.

APOIDEA

20 maj – 20 september
En konstutställning om bin.
Cecilia Edefalk, Anders Knutsson, Anx Kupiainen, Håkan Rehnberg, Erik Sjödin, Ulrika Sparre.
Med utställningen APOIDEA hoppas vi kunna öka förståelsen kring binas betydelse för miljö och klimat. I utställningen deltar sex svenska samtidskonstnärer som ger var sitt perspektiv på bin. Utställningen är producerad av Nässjö konsthall och visas där 4 april - 8 maj. Se även separat program i samband med utställningen.
Bild: Anders Knutsson, Bee in spring.

 

Skulptur Bianca Maria Barmen

Moon Tale

30 maj – 13 september
Bianca Maria Barmen arbetar i huvudsak med skulptur men även med akvarell och teckning. Hennes verk rör sig kring begrepp som förlust och minne, ofta i tillståndet mellan dröm och vaka. Det handlar om det inre och det yttre, kanske ett Novalis hemlighetstillstånd, en annan tid än kroppens tid men en tid som ändå måste förstås genom kroppen.

 

Teckning av Aleksandra Kucharska som visar utsikt från ett fönster. Utanför anas ett lövverk.

Aleksandra Kucharska

26 september - 8 november
Konstnären arbetar ofta med storskaliga teckningar och bygger upp sina bilder lager för lager med blyerts. Teckningarna präglas av ett stilla meditativt tillstånd där ingenting verkar hända utom vårt eget varande. Hon tycks inspireras av ögonblick i vardagslivet, naturens föränderlighet och dygnets varierande ljusförhållanden. Aleksandra Kucharska är född 1981 i Gdansk, Polen.


Stora torget i Eksjö

10 oktober - 22 november
Eva Rocco Kenell
s arbete tar avstamp i två olika händelser som ägt rum på Stora torget i Eksjö. Manifestationen mot Baltutlämningen november 1945 och manifestationen för ensamkommandes rätt att stanna kvar i Eksjö mars 2018. Konstnären Eva Rocco Kenell har arbetat tillsammans med den ideella föreningen Kvar i Eksjö. genom video, arkivmaterial och iscensättningar gestaltas hennes undersökande arbete om en plats utifrån två händelser i historien. Projektet har genomförst med stöd av Konstnärsnämnden.

 

Foto som visar en ung man som sitter på Pippis häst i en köksmiljö från Filmbyn i Mariannelund.

Utställningar med Eksjö konstförening

Detta är de utställningar som Eksjö konstföreninglänk till annan webbplats visar på Eksjö museum:

 

 


Mats Aronsson

22 februari - 8 mars

Lars R Johansson, akvarell
Mats Aronsson, måleri och grafik (bilden)
Horst Eckhardt, skulptur

Samtliga från Växjö.
 

Helena Trovaj

14 - 29 mars

Helena Trovaj, akvarell (bilden)
Jeanette Björkman, olja och akvarell

 

 Målning av Tarik Hardaga

19 september - 4 oktober

Tarik Hardaga, olja
Tomas Rydh, skulptur och måleri

 

Blommor i vas, målning av Tony Roos

14 -29 november

Ingegerd Carlström, akryl
Tony Roos, olja