Logotyp Eksjö kommun

Aktuella och kommande utställningar

Eksjö museum har två konsthallar för tillfälliga utställningar. På museigården finns även torkladan med utställningar och workshops sommartid.

Just nu visas

Detta Blå Janne Björkman

Detta Blå

23/2 - 7/4
En diptyk från Gaza och Ådalen av Janne Björkman.

Finns det platser som är blåare än andra? Där färgen smittar. Drömmarna färgas av havet och himlen. Spelar färgen någon roll när vardagen präglas av ofrihet och förtryck? Bilderna från Gaza är tagna av Bo Björkman från Eksjö som var FN-soldat i Gaza 1959. DETTA BLÅ är en utställning där platsernas grundfärg definieras med hjälp av fotografier. 

Vernissage Lördag 23 februari

Satirteckning av Kent Wisti

 

 

Kent Wisti

12/1 - 24/2 2019
När de karaktäristiska gultonade teckningarna, ackompanjerade av träffsäkra, sarkastiska kommentarer, började flasha förbi på Twitter och Faecebook, var det få som kände till att det var en präst från Skåne som stod bakom satiren. Kent Wisti tecknar med små medel, några pennstreck och svarta skuggor, och har på kort tid blivit en av vår tids mest kända satirtecknare


Kommande utställningar

Skulptur av Anette Johnsson

Curiositas

23/3 – 5/5
Anette Jonsson. En samling av objekt som gestaltats från tankar och upplevelser i och strax utanför ett huvud. Av nyfikenhet vill jag ge förnimmelser och fantasier en fysisk kropp för att få veta mer om hur de ser ut.

Måleri av Maria Rosén

Växlingar/changes

13/4 – 26/5
Maria Rosén. Landskapet är en utgångspunkt för Maria Roséns måleri. Streck och skrap ger spår av en sorts mänsklighet. Det blir gärna lite skavt och skevt - ett ljuvligt krig mot perfektionismen.

 

 

 


Stukturer

1/6 – 8/9
Elisabeth Henriksson. I en del av utställningen visas collage och måleri, geometriska figurer som byggts samman till mönster eller bilder. Utgångspunkten har varit inre eller yttre landskap, hur många små delar bygger upp större ytor, kroppar eller strukturer. Den andra delen visar ett utsökt röntgenfotografi, utifrån en konstnärlig gestaltning till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Arbetet bestod av röntgade medicinalväxter, såsom fingerborgsblomma, vänderot, kungsljus, johannesört och aloe. Flera av växterna har sedan länge spelat ut sin roll inom medicinen medan några fortfarande anses potenta.

 

Falsk konst

Falsk konst

8/6 – 6/10
Vid polisens husrannsakan i några fastigheter i Jönköpingstrakten 1978 anträffades en större mängd förfalskad konst. Beslaget förvaras hos polisen i Jönköping som en referenssamling - troligen Sveriges största. I utställningen på Eksjö museum visas nu ett urval av konsten. Här finns förfalskningar av målningar av bland andra Rubens, Renoir, Corot, Monet, Sisley, Matisse, Marcus Larson, Anders Zorn, Albin Amelin, Vera Nilsson, Johan Krouthén, Ernst Josephsson och Olle Olsson Hagalund. Hur handskas vi med en sådan samling idag och vad är skillnaden mellan äkta falsk konst och oäkta? Det är ett par frågor som tas upp i utställningen.

Samarbete med Polisområde Jönköping.

 

Chronicles from the dead zone Danilo Giannini

Chronicles from the dead zone

14/9 – 27/10
Krönika från den stumma zonen - fotografi och mixed media.
Danilo Giannini frammanar i en serie bilder den tysta del av världen som överskuggats av det moderna mediala bruset. Där inga signaler stör, framkallar Giannini sina visioner, skimrande som ikoner gömda i mediaglömskan.

 

 

 

 

Henny Utsi Åhlin

12/10 – 24/11
Eksjöbaserade Henny Utsi Åhlin, med ett mångårigt och mångsidigt konstnärsskap, har bjudits in att visa en retrospektiv utställning med textila verk.

Utställningar med Eksjö konstförening

Detta är de utställningar som Eksjö konstföreninglänk till annan webbplats visar på Eksjö museum 2019:

2 mars–17 mars

Zacheriah Kramer, måleri och teckning. Kristin Kramer, fotografi

 

11 maj–26 maj

Susanne Nyholm, måleri. Lena Finnermark, måleri

 

16 november–1 december

Lennart Nilsson, måleri och objekt. Lehna Fahlström, måleri och blandteknik

 

14 december–6 januari 2020

Magnus Robbestad, glasskulptur. Jan Peter Hegg, konstglas