Logotyp Eksjö kommun

Aktuella och kommande utställningar

Eksjö museum har två konsthallar för tillfälliga utställningar. På museigården finns även torkladan med utställningar och workshops sommartid.

Just nu visas

Eksjö museum är stängt för allmänheten så länge de lokala allmänna råden gäller. Den digitala utställningen Work of Art når du via länken nedan.


Work of art logga


WORK OF ART


Work of Art är en utställning där alla får delta, både yrkesverksamma konstnärer och amatörer. Måleri, skulptur, teckning, fotografi och grafik visas i en bred utställning i båda konsthallarna och i en webb-utställning. Ingen jury har bedömt vad som ska visas utan det är upp till den som lämnar in att avgöra. Work of Art genomfördes första gången för tre år sedan och väckte ett enormt gensvar - nu är det dags igen!

Länk till den digitala utställningen Work of Art.länk till annan webbplats

VerkförteckningPDF för Work of Art 2020.


Kommande utställningar

Fotografi som visar rottrådar som slingras om varandra i en stor cirkel.

ROT

13 februari - 4 april
Peder Nabo
I utställningen ROT möter vi fotografier i stort format som avbildar världen underifrån – visar det som långsamt rör sig en bit ner under allt växande och bildar underjordiska ornament.

Eksjö museum är för närvarande stängt på grund av pandemin. Därför ställs utställningen in.

 

 

Blad, trådskulptur av Ulrika Berge

Luftteckningar

6 mars - 18 april
Ulrika Berges verk tar plats i rummet utan att tränga sig på. Åskådaren bjuds in i den spännande, men samtidigt lugnande oas som växtformerna bildar. Ett välkommet intrång i människovärlden.

Eksjö museum är för närvarande stängt på grund av pandemin. Vi avvaktar besked från nästa Kommunstyrelse den 23 mars om när vi kan öppna igen.

 

Träd, glaskonst av Anna Berglund (beskuren).

Opus Orno

28 april - 19 september
Anna Berglund visar konstverk i glas och papper.
Att fånga det till synes enkla för att beskriva det sköna. Sammanhanget mellan delar i en helhet, deras ordning och förhållande till varandra utan formella krav på realism.
Anna Berglund har framför allt ägnat sig åt offentlig utsmyckning och flertalet av dessa verk är utförda i glas. Glaset är blåst av glasmästare Micke Johansson i Örsjö utanför Nybro.

 Maria, träskulptur av Åsa Holmlund

Madonnor och vanligt folk

8 maj - 26 september
Träskulptur från medeltid till nutid. Madonnan från Edshults gamla kyrka lånas hem från Historiska Museet, tillsammans med ytterligare en madonnafigur från Västra Eds kyrka. I utställningen möter de samtida sakral skulptur av Åsa Holmlund (bilden). Dessutom folklig skulptur i form av Helge Ruglands porträttlika avbildningar av allmogen i Småland.

 

 

 

Ögons öde väg, målning av Åke Bergqvist.

Kurbitsskogen - en oduglig skog

2 oktober - 21 november
Åke Bergqvist bor granne med en tallmosse som på en karta från 1725 klassades som oduglig. Den praktiska nyttan ställs på sin spets men konstnären tog mossen till sitt hjärta och den blev en ingång till ett nytt sätt att upptäcka oss själva och vår omgivning. Ett betraktande som söker sig fram i obanad terräng. Ett samtal utan tydlig början eller slut. Men mycket händer på vägen...

 

Fotografi av Hilda Löfgren.

Fröknarnas tid

16 oktober - 5 december
I utställningen får vi stifta bekantskap med kvinnor som levt och verkat i Eksjö från 1860-tal till tidigt 1900-tal. Några har ägnat sig åt de nya yrken som uppstod vid denna tid och som många kvinnor utövat, som fotografen Maria Tesch och sjukgymnasten Hedda Aschan. Andra har varit aktiva inom föreningslivet; fruntimmersföreningen och hembygdsrörelsen. Hilda Löfgren kämpade för kvinnans politiska rösträtt. Gemensamt för dem är att de alla varit ogifta. Genom framför allt kläder men också andra ägodelar får vi följa ett antal kvinnoöden i en tid av stora omvälvningar.

Utställningar med Eksjö konstförening

Detta är de utställningar som Eksjö konstföreninglänk till annan webbplats visar på Eksjö museum år 2021:


Helena Trovaj

13 -28 februari

Helena Trovaj, akvarell (bilden)
Jeanette Björkman, olja och akvarell

INSTÄLLD, planeras
att visas 2022 

Blommor i vas, målning av Tony Roos

10 - 25 april

Lasse Samuelsson, akvarell (bilden)
Hans Thoursie, skulptur och målning
Alfred Fröding, akryl- och sprayfärg

 

Målning av Tarik Hardaga

25 september - 10 oktober

Elena Struwe, olja och akvarell
Olof Astrup, akryl (bilden)


Fotokonst av Mattias Samuelsson

11 december - 9 januari

Mathias Samuelsson, fotokonst (bilden)
Åsa-Lisa Linnman, akvareller, grafik, textil

 

 
Kontakt

Eksjö museum

Besök:

Österlånggatan 31

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-361 60

E-post:

museum@eksjo.se