Trivsel och trygghet är viktig del i ditt boende.
Här finns viktigt information samlat som rör din lägenhet och boende. Allt från att du ska känna dig trygg i ditt boende till hur du vårdar din lägenhet.
Trivsel
Hänsyn + Omtanke = Trivsel
En trygghet med att bo i flerfamiljshus är att man har människor omkring sig. Det hörs ljud från andra, det rör sig i området, det är liv och rörelse.
Du har rätt till lugn och ro
Människor har olika referensramar. En del blir störda av sådant som andra inte bryr sig om. En del är kvällsmänniskor, andra trivs bäst i arla morgonstund. För att ett myller av olika människor ska fungera tillsammans och trivas bra, krävs alltså att man tar hänsyn till varandra - både inom de egna väggarna och i gemensamma utrymmen. Du har rätt till lugn och ro i ditt hem.
Blir du störd, ta i första hand kontakt med din störande granne direkt. Om grannen ändå inte upphör att störa dig, kontakta Eksjöbostäder. Är störningen påtaglig och inträffar en kväll eller helg ska hyresgästen ringa Eksjöbostäders beredskapsjour på 070-607 55 67 eller i allvarliga fall till polisen.
Exempel på störningar kan vara:
Naturligtvis ska du och din familj kunna röra er normalt i lägenheten utan att vara rädda för att betraktas som störande.
Förvarna gärna grannarna
Förvarna gärna dina grannar om du ska ha fest eller om du till exempel behöver borra för att sätta upp tavlor sent någon kväll. Hörs mycket ljud från din eller grannens lägenhet, kanske ni kan diskutera er fram till lösningar som passa alla.
Dina gäster är ditt ansvar
Du har även ansvaret om dina gäster stör - både i lägenheten, i trapphus eller ute på gården.
Balkong och uteplats - en plats för vila och umgänge
Det är alltid trevligt med en balkong eller uteplats, men tänk på att du måste ta hänsyn till dina grannar även där. Några hållpunkter:
Många balkonger är vackert utsmyckade och fungerar som härliga extrarum på sommaren. Men tänk på att balkonglådor måste sättas upp på insidan av balkongräcket av säkerhetsskäl. Tänk också på att vattna så att det inte hamnar på grannens balkong.
Vill du sätta upp en parabolantenn måste du vända dig till oss som hyresvärd först, för att få tillstånd och instruktioner.
Ordningsregler
Bilkörning i bostadsområdet
Det är viktigt att du bara kör bil där det är tillåtet. Detta för att minska risken för olyckor och värna om god trivsel där du bor. Om du har särskilda skäl och därför måste köra bil i området, tänk då på och var uppmärksam på boende och barn som rör sig i området.
Parkering i bostadsområdet
Det är viktigt att du bara parkerar din bil där det är tillåtet. Detta för att minska risken för olyckor och värna om god trivsel där du bor. Hyresgäster måste betala för en parkeringsplats om den som bor i lägenheten har en bil. Du får inte parkera inne i ormådet eller parkeringsplatser som är för besökare.
Störningsjouren - om inget annat hjälper
Är störningen kraftig och inträffar efter kontorstid så kan du ringa Eksjöbostäders beredskapsjour 070-607 55 67. Tala om namn, adress och telefonnummer samt vad som händer och vem som stör dig. En hyresgäst som orsakar en störning kommer att debiteras för utryckningen. Vid upprepande tillfällen riskerar även hyregästen sitt hyreskontrakt.
Trygghet
Ett hem där du känner dig trygg och säker
En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser bort betyder mycket för de flesta.
Det är en rättighet att kunna känna sig trygg och säker i både bostad och bostadsområde. Men ansvaret för säkerheten är delat. Eksjöbostäder ska se till att exempelvis lås och lampor fungerar utomhus. Du som hyresgäst måste följa de regler som gäller för säkerheten och i övrigt vara allmänt aktsam om bostaden.
Brandsäkerhet
Brandvarnare räddar liv
En brandvarnare är en billig livförsäkring för dig och din familj. Det finns alltid en brandvarnare i hallen som tillhör Eksjöbostäder. Skaffa gärna fler brandvarnare själv och sätt i lägenhetens andra rum. Dessa kan du ta med dig när du flyttar.
Så här sköter du brandvarnaren:
Tips för att förhindra brand
Om det börjar brinna
Elsäkerhet
Anlita alltid en behörig elektriket vid elinstallationer. Försäkringsbolaget betalar inte ut ersättning om det börjar brinna på grund av en felaktig elinstallation utförd av en person som inte är behörig elektriker.
En del får du göra själv, men det förutsätter att du har nödvändiga kunskaper. Det gäller bland annat följande:
Elutrustning som används utomhus måste vara godkänd för utomhusbruk. Eventuell infravärme måste vara fas installerad med strömbrytare.
Omsorgsportalen
Trygghetssäkra ditt boende
Som hyresgäst hos oss på Eksjöbostäder kan du få ett tryggare boende. Genom Omsorgsportalen kan vi erbjuda dig ett tryggare boende för livets alla skeden. Du kan därför beställa Doros boendeanpassning som är uppkopplad mot Doros larmcentral, anhöriga eller grannen om olyckan är framme.Fram till den 31 december 2020 får du som bor i Eksjöbostäder 25 procent rabatt på månadsavgiften i 6 månader.
Startavgift: 2 995 kronor
Månadsavgift: 399 kronor (538 kronor efter 6 månader)
För att kunna nyttja 25 procent rabatt använd "EKSJÖ2021" vid beställningen.
Har du frågor eller hjälp att beställa?
Kontakta Karl Stolpe, Omsorgsportalen i Eksjö, på telefon 0708-37 55 28.
I filmen kan du få mer information.
Gemensamma utrymmen
Det finns en hel del gemensamma utrymmen i ett bostadsområde. Därför är det bra med gemensamma regler:
Rökförbud
Rökförbud råder i alla gemensamma utrymmen, det vill säga trapphus, hissar, tvättstuga, vind, källare, cykelrum och så vidare.
Cyklar och barnvagnar
Cyklar och barnvagnar får inte ställas i trapphuset, eftersom de står i vägen vid städning och blockerar vid utrymning eller sjuktransporter. Använd därför anvisat utrymme om sådant finns.
Tvättstugan - ett rent nöje
Alla behöver tvätta då och då. Tvättstugan en viktig plats i huset. Försök därför att hålla rent och snyggt i tvättstugan.
Kontakta omgående felanmälan om något inte fungerar. Respektera de tider som är bokade av andra, och använd inte tvättstuga utanför de bokningsbara tiderna.
Läs mer om våra regler i tvättstugan. (Informationen finns svenska, engelska, arabiska och somaliska.)
Trapphus och entré
Det är viktigt med fria ytor i trapphus och entréer. Därför är det inte tillåtet att ställa saker i trapphuset eller i entrén, till exempel barnvagnar, skidor, leksaker eller cyklar.
När det händer olyckor, någon blir sjuk eller vid brand måste utryckningspersonal och ambulanspersonal snabbt komma fram.
Ett fritt trapphus är också en förutsättning för städningen och den allmänna trivseln.
Det är inte tillåtet att röka i trapphus och entréer.
Förrådsutrymmen
Det ingår förråd till alla lägenheter. På ditt hyreskontrakt hittar du ett objektsnummer. Detta nummer hittar du också på något av förråden. Om du inte hittar ett förrådsutrymme med ditt nummer, kontaktar du Kundservice.
När du hittat ditt förråd, är det viktigt att du sätter dit ett hänglås direkt. Detta för att hålla obehöriga ute, både från ditt förråd och från källaren överhuvudtaget.
Eksjöbostäder ansvarar inte för ägodelar som finns i förrådet.
Om du har ett förråd och du förvarar brandfarliga ämnen måste du de förvarar i utrymmen som är särskilt avsedda för detta.
Vårda din lägenhet
Som hyregäst har du ansvar för att vårda din lägenhet. När det gäller den regelbundna skötseln finns ett antal punkter att tänka på. Är du osäker på hur du ska göra eller får problem med något, kontakta oss.
Det finns vissa saker som du själv ansvarar för i ditt boende. Genom 10 snabba lektioner kan vi hjälpa dig genom att du tittar på instruktionsfilmerna.
Anmäla fel och skador i lägenheten
Du är skyldig att kontakta felanmälan snarast om det inträffar ett fel eller en skada i lägenheten, så att inte skadan förvärras. I annat fall kan du bli skadeståndsskyldig.
Vissa saker ansvarar du själv för, exempelvis att byta glödlampor eller göra rent golvbrunnen i badrummet. Vissa andra tjänster ingår vanligtvis i hyran, exemeplvis:
Om det visar sig att felet orsakats av onormalt slitage eller skadegörelse, kan du dock själv få betala reperationskostnaden.
Frosta av kylskåp och frys
Frosta av kyl och frys regelbundet, om de inte är självavfrostande. Låt eventuell is tina av sig själv - använd inga vassa föremål. Samla upp smältvattnet i en balja.
Rengör spisen och spisfläkten
Rengör regelbundet ugn och spisplattor. Städa också bakom spisen, den går att dra ut så att du kommer åt att dammsuga eller sopa.
Rengör fettfiltret i fläkten minst en gång i månaden genom att diska det i ljummet vatten och milt diskmedel.
Öppna inte köksfönstret för att vädra ut matos när du lagar mat. Då fungerar inte fläkten som den ska, utan matoset sprids i lägenheten i stället. Öppna hellre ett fönster i ett annat rum, så hjälper du ventilationen att fungera bättre.
Rensa golvbrunnen
I badrummet finns en golvbrunn som bör rengöras med jämna mellanrum, för att undvika stopp i avloppet och dålig lukt.
Rengör golvbrunnen på följande sätt:
Rensa vattenlås
På avloppsröret under tvättstället finns ett vattenlås som hindrar dålig lukt från att komma upp från avloppet. Vattenlåset måste rensas ibland, vilket du enkelt kan göra själv:
Stopp i avloppet
Om du får stopp i avloppet kan du först försöka lossa det avfall som sitter i vägen. Genom att peta bort hårrester och annat avfall från bottenventilen i badkar, handfat och diskho med jämna mellanrum kan du undvika att avloppet täpps till. Använd aldrig kemiska preparat för att rengöra avloppet. Går det inte, måste du anmälan felet till felanmälan snarast.
Om toaletten rinner
Om toaletten rinner kan du prova att dra i eller trycka på spolknappen ett par gånger. Fortsätter det att rinna ska du anmälan felet till felanmälan för att förhindra att många liter vatten rinner i väg i onödan.
Ventilationen
Det är viktigt att uteluftsventilerna inte är stängda för då blir det sämre luft i lägenheten.
Renovera
Vi vill att ditt boende ska kännas hemma för dig och att du kan sätta få en personlig prägel i den. Det finns olika sätt att renovera på - genom underhåll eller eget arbete.
Din lägenhet underhåller vi när det finns ett behov. Modellen kallas "behovsprövat underhåll" och innebär att vi inte renoverar med några bestämda intervaller. Kontakta Kunservice om du tycker det är dags att måla eller tapetsera din lägenhet. Det är genom dem som bedömningen görs om det är dags för underhåll i din lägenhet.
Renovera själv?
Vill du renovera själv hemma får du självklart göra det. I vissa fall kan du få färg och tapeter från oss, prata med Kundservice.
När du renoverar själv hemma är det några saker vi vill att du tänker på:
Om du är osäker på vad du själv får göra i lägenheten kontakta Kundservice.
Om strömmen försvinner
Om strömmen försvinner ska du först stänga av den elapparat du senast satte på. Sedan kontrollerar du säkringarna (propparna) i ditt säkringsskåp.
Säkringarna skyddar elledningarna från överbelastning. Om det blir kortslutning eller om ledningen blir överbelastad går säkringarna sönder och strömmen bryts. Att en säkring är sönder syns genom att säkringens färgade "öga" lossnar.
I säkringsskåpet kan du se om en säkring har gått sönder. Byt denna i så fall, men se till att du byter till en säkring i samma styrka. (Samma färg som på bottenplattan.)
I vissa lägenheter finns säkringsskåp utan utbytbara säkringar. Där finns i stället svarta vippknappar, så kallade automatsäkringar, som alltig ska stå i uppfällt läge.
Alla sopor är inte skräp
Varje dag kan du göra något för miljön. Alla behöver inte göra allt, men alla kan göra något. Även de små bidragen gör skillnad.
Källsortera dina sopor
Hushållssoporna ska källsorteras, paketeras väl och kastas enligt anvisningar om sopsortering. I Eksjö kommun sorterar vi våra sopor i färger. På Eksjö Enerigs webbplats hittar du anvisningar för hur dina sopor ska sorteras.
Det är inte tillåtet att ställa annat du vill bli av med i gemensamma utrymmen, till exempel julgranen och gamla möbler. Sådant lämnar du till återvinningscentralen.
Runt om i kommunen hittar du sopstationer där du kan sortera färgat och ofärgat glas, hårdplast, metall och annat som inte är brännbart, returpapper, kartong och wellpapp samt grovsopor.
Husdjur
Husdjur - en familjemedlem som kräver särskilt ansvar
Du får gärna ha husdjur i din lägenhet, men du har alltid ansvar för att djuren inte är till obehag för dina grannar. Vi ber dig att inte rasta dina husdjur inom fastighetsområdet.
Därför ber vi dig om följande:
Nedan följer några regler för dig och ditt husdjur. Om du tar hänsyn till dem, så ökar trivseln för alla boende i området, både djurägare och andra.
Hunden - människans bästa vän
Katten är ditt ansvar
Ormar, spindlar och andra mer ovanliga husdjur
Om ett husdjur ställer till bekymmer för dig
Blir du besvärad av ett husdjur bör du i första hand kontakta djurägaren direkt. I andra hand vända dig till Eksjöbostäder.
Skadedjur
Om du får skadedjur i lägenheten måste du kontakta Felanmälan så fort som möjligt så att spridningen kan stoppas. Vid sanering och efterbehandling är det viktigt att du som hyresgäst hjälper till och följer de instruktioner du får så att skadedjuren inte kommer tillbaka. Om du drabbas kontakta Felanmälan, 0381-424 40 så fort som möjligt. Eksjöbostäder har avtal med ett företag som arbetar med skadedjursbekämpning.
Det finns olika slag av skadedjur. En del angriper mat eller textil, som till exempel mjölbaggar, silverfiskar eller pälsängrar. Andra angriper virke, till exempel husbock.
Vägglöss och kackelackor
På senare tid har vägglöss och kackelackor börjat sprida sig allt mer i Sverige. Var därför extra uppmärksam.
Vägglöss
Vägglöss är aktiva på natten och lever av att suga blod från oss människor. De är 5-8 millimeter, rödbruna och liknar små platta skalbaggar.
Svart spilling, blodfläckar på lakanet och utslag på kroppen efter insektsbett kan vara tecken på att du fått vägglöss. Om du känner dig osäker kan du pröva att fästa dubbelhäftande tejp runt om sängbotten. Om du har vägglöss kommer de att fastna i tejpen inom de närmsta dagarna. Var extra uppmärksam om du tar hem begagnade möbler som soffor och sängar, dessa kan sprida vägglöss. För att bli av med vägglöss krävs sanering. Ju snabbare du upptäcker att du blivit drabbad desto enklare är det att bli av med lössen.
Kackelackor
Kackelckor kan både äta av dina livsmedel, smutsa ner dem och avge en otäck lukt. De angriper också textiler, papper och läder. Kackelackan kan sprida smitta och ses som en sanitär olägenhet. Kackelackan blir 12-16 millimeter lång. Den trivs bäst vid ugnar, värmerör, kylskåpsmotorer och andra ställen där det är 25-33 grader. Den är mycket ljusskygg och gömmer sig i mörka och trånga sprickor. Tips för att slippa kackelackor:
Misstänker du att du har kackelackor kan du dra ut spisen. Finns det kackelackor i lägenheten gömmer de sig nästan alltid där.
Större skadedjur
Tänk på att inte mata fåglar från balkongen eller på uteplatsen, eftersom spilld mat kan locka till sig råttor och möss.
Nycklar/Utelåst
Utelåst
Som hyresgäst betalar du alltid en avgift för att få lägenhetsdörren öppnad. För att få hjälp måste du kunna legitimera dig samt godkänna att kostnaden läggs på hyran.
Upplåsning vardagar klockan 7.00-16.00:
Nyckel i tub: 500 kronor
Ingen nyckel i tub: 1 700 kronor
Upplåsning övrig tid:
Nyckel i tub: 1 500 kronor
Ingen nyckel i tub: 2 500 kronor
Borrning av cylinder vardagar klockan 7.00-16.00: 1 700 kronor
Borrning av cylinder övrig tid: 2 500 kronor
Beställning av nyckel: 275 kronor
Vid borttappad nyckel byts cylindern ut: 1 700 kronor
Med de nya låssystemen krävs att tubnyckeln förvaras i dörren. Det är enda sättet för jouren att öppna dörren. De nya cylindrarna kan inte borras.
Om du vill beställa extranycklar beställer du det genom reception. Det är inte tillåtet att beställa extranycklar på något annat sätt.
Standardhöjande åtgärder
Som hyresgäst hos oss har du möjligheten att påverka standarden i din lägenhet genom ett antal tillval. Om du är intresserad av tillval kontakta Kundservice så undersöker de om det är möjligt i ditt område. Kostnaden för de standardhöjande åtgärderna läggs på din hyra och betalas månadsvis.
De standardhöjande åtgärderna tillhör lägenheten och gå inte att ta med vid flytt.
För att göra en beställning använder du blanketten för beställning av standardhöjande åtgärder.
Typ av åtgärd | Pris per månad |
---|---|
Merkostnad nyinstallation frys, vid avsaknad av stor frys | 40 kronor |
Merkostnad nyinstallation kyl, vid avsaknad av stor kyl | 45 kronor |
Anpassning köksinrede för stor kyl/frysenhet | 25 kronor |
Bänkbelysning med eluttag, nyinstallation där det saknas | 30 kronor |
Portöppnare garage | 75 kronor |
Diskmaskin inklusive blandare med avstängning, inklusive el och vs* | 155 kronor |
Tvättmaskin/Tork kombi* inklusive el och vs | 165 kronor |
Tvättmaskin/tork kombi* el och vatten finns | 120 kronor |
Montering duschvägg mot tvättmaskin | 50 kronor |
Eluttag balkong, nyinstallation där det saknas inklusive jordfelsbrytare | 30 kronor |
Förberedelse el/vatten för tvättmaskin | 30 kronor |
Förberedelse el/vatten för diskmaskin | 30 kronor |
*Kontakta vår kundservice om det är möjligt i ditt område. |
Kontakt
Kundservice - Receptionen/uthyrning
Besök:
Österlånggatan 16, Eksjö
Post:
Eksjöbostäder AB, 575 80 Eksjö
Telefon:
Telefontid:
Alla vardagar klockan 9.00-12.00
E-post:
Öppettider:
Måndagar och onsdagar klockan 13.00-15.00 samt
torsdagar klockan 15.00-17.00
Sidan senast uppdaterad: 1 december 2020
Jag är hyresgäst hos Eksjöbostäder
Som hyresgäst hos Eksjöbostäder finns här information om vad du ska tänka på och hjälp vid eventuella problem.
Här läggs information in som ska synas under övrigt i kotakta oss boxen. Det går bra att lägga in länkar och telefonnummer, ex. verksamhetens egen sida eller 073-1234567
Eksjöbostäder AB
Besök:Österlånggatan 16
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381-36300
E-post: eksjobostader@eksjo.se
Öppettider
Telefon:
Måndag-fredag 9.00-12.00
Besök:
Måndag och onsdag 13.00-15.00
Torsdag 15.00-17.00
Translate page
Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.