Överlämning av nycklar
LYSSNA

Jag ska flytta in

Grattis till ditt nya boende. Vi som hyresvärd hoppas att du ska trivas hos oss.

Här har vi samlat information som kan vara viktigt att tänka på när du flyttar in till oss.

Hyreskontraktet är en viktig handling

Du ska alltid kunna känna dig trygg i ditt boende. Därför upprättas ett hyreskontrakt mellan dig och oss som hyresvärd. Kontraktet reglerar vad som ingår i hyran, dina rättigheter och skyldigheter som hyresgäst, uppsägningstiden när du ska flytta med mera.

Du som hyresgäst har rätt att kräva:

  • Snabb och professionell service
  • Trygghet och kvalitet i boendet
  • God miljö inomhus och utomhus

I gengäld har vi som hyresvärd rätt att kräva att du:

  • Betalar hyran i tid
  • Vårdar och sköter din lägenhet
  • Inte stör dina grannar
  • Omedelbart anmäler fel till felanmälan

Hyreslagen reglerar de rättigheter och skyldigheter som gäller för både hyresgäst och hyresvärd.

Adressändring och flyttanmälan

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokförings­adress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Vid anmälan behöver du ange ditt officiella lägenhetsnummer.

Kontakta även elbolaget Eksjö Energi och meddela din inflyttning. Från dem kommer du att få din elräkning över din hushållsel.

Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring. Glöm inte heller att kontakta ditt försäkringbolag om flytten.

Mer information om flyttanmälan, Skatteverket Länk till annan webbplats.

Mer information om adressändring, Svensk adressändring Länk till annan webbplats.

Mer informtion anmälan till Eksjö Energi AB Länk till annan webbplats.

När får jag flytta in?

Lägenheten ska vara klar för inflyttning klockan 12.00 det datum som står på ditt kontrakt. Det brukar vara den förste i månaden. Om denna inflyttningsdag är en lördag, söndag, allmän helgdag eller storhelg ska den som flyttar ut lämna ifrån sig lägenheten första vardagen därefter och lägenheten ska vara inlyttningsklar klockan 12.00.
Exempel: Den förste är en lördag. Då ska den nya hyresgästen kunna flytta in från klockan 12.00 på måndagen efter. Detta gäller både för bostadslägenhet och för lokal, oavsett hur stor lägenheten eller lokalen är.

Du och den som flyttar ut från lägenheten kan komma överens om och avtala något annat. Om du får nycklarna av den utflyttande hyresgästen ska du meddela detta till oss. När du tar över nycklarna är det också du som har godkänt städningen.
Diskutera gärna din inflyttning med oss om du vill göra på något annat sätt än vad som är brukligt.

Hyra

När ska hyran betalas?
Det är viktigt att hyran betalas i tid. Du får en faktura från oss som hyresvärd i god tid. Hyran betalas i förskott senast sista vardagen före varje månads början. Du får normalt hyresfakturor för tre månader i taget. Var uppmärksam så du använder fakturan märkt med rätt månad. Vi erbjuder våra hyresgäster e-faktura eller autogiro.

Om du inte betalar hyran i tid riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt. Om du av någon anledning skulle bli efter med hyran är det är viktigt att du genast kontaktar oss.

Betala hyran med autogiro
Fyll i blanketten för medgivande för autogiro och skicka eller lämna in den till oss. Med autogiro överförs din hyra automatiskt från ditt konto till oss varje månad.
Observera att du inte kan ha både e-fakutra och autogiro samtidigt. Finns det en e‑fakturaanslutning kommer den att avslutas i samband med autogirots start. Dagen innan hyran/månadsavgiften ska betalas kontrolleras det om pengar finns på kontot och en reservering görs av beloppet. Den dag som hyran ska betalas, alltid sista vardagen före månadsskiftet, dras det belopp som står på avin från angivet konto.

Medgivande för autogiro Pdf, 300 kB.

Betala hyran med e-faktura
Du anmäler dig för e-faktura via din internetbank. Leta upp "Eksjöbostäder AB" i listan över de företag som är anslutna till elektronisk faktura och fyll sedan i anmälningsformuläret. Anmälan kan göras vid betalning av pappersfaktura via din internetbank. När du är anmäld till e-faktura får du inte längre någon pappersfaktura.

Nycklar

Dina lägenhetsnycklar hämtar och kvitterar du ut i vår reception första vardagen i månaden efter klockan 12.00. Nycklar är en värdehandling. Om Eksjöbostäder behöver tillträde till din lägenhet får du först godkänna att tubnyckel eller huvudnyckel används.

Samtliga nycklar måste lämnas tillbaka när du flyttar. Om inte samtliga nycklar lämnas in blir du skyldig att betala enligt Eksjöbostäders prislisa för ett låsbyte och för saknad nyckel.

Om den som flyttar ifrån lägenheten lämnar nycklar till dig direkt, måste du komma till oss för att få en kvittens på att du har fått nycklar och hur många nycklar du fått. Visa upp hur många nyckla du fått samt kvitton för dessa så att du inte blir återbetalningsskyldig den dagen du flyttar. Observera att om du tar emot nycklar direkt av den som flyttar ifrån så har du därigenom godkänt städningen av lägnheten och kan sedan inte få ersättning även om det skulle behövas.

Om du vill beställa extranycklar beställer du det genom reception. Det är inte tillåtet att beställa extranycklar på något annat sätt.

Hemförsäkring

Ibland är olyckan framme och då behöver du ha ett bra skydd för dina ägodelar. Eksjöbostäder täcker bara skador på själva byggnaden, inte dina personliga ägodelar. Du som bor hos oss måste ha en hemförsäkring.

Bredband

I alla våra fastigheter finns tillgång till internet, undantaget våra trygghetsboendena Snickaren, Tuvan och Bobinen. Tack vare det kan vi via Eksjö Energi ELIT AB erbjuda bredband med en kapacitet på upp till 500-1000 Mbps samt IPTV och IP-telefoni till samliga kunder.

Information om Eksjö Energis tjänster Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kundservice - Reception/uthyrning

Besök:

Österlånggatan 16, Eksjö

Post:

Eksjöbostäder AB, 575 80 Eksjö

Telefon:

Telefontid:

Alla vardagar klockan 9.00–12.00

Öppettider:

Måndagar och onsdagar klockan 13.00–15.00 samt
torsdagar klockan 15.00–17.00

Hjälpte informationen dig?

Sidan senast uppdaterad:

Jag ska flytta in hos Eksjöbostäder.

Som blivande hyresgäst finns här information om vad du ska tänka på näd du ska bli hyresgäst hos oss.

Här läggs information in som ska synas under övrigt i kotakta oss boxen. Det går bra att lägga in länkar och telefonnummer, ex. verksamhetens egen sida Länk till annan webbplats. eller 073-1234567

Eksjöbostäder AB

Besök:Österlånggatan 16

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381-363 00

E-post: eksjobostader@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Måndag-fredag 9.00-12.00
Måndag och onsdag 13.00-15.00
Torsdag 15.00-17.00

Besök: