Vårterminen är i gång och därmed alla nationella prov. En period som är arbetsam för såväl elever som för pedagoger. Det kräver sin organisation för att kunna genomföra proven på ett rättvist och korrekt sätt. Alla som genomfört och bedömt nationella prov känner också igen sig i den sköna känslan när man väl är förbi detta mödosamma arbete. Men vi kan ju också
se den här perioden som ett utvecklingsarbete för oss pedagoger.
För ett antal år sedan bestämde vi tillsammans på vår arbetsplats att vi skulle vara så många pedagoger som möjligt som hjälptes åt med bedömningen av NP. Redan efter första gången var vi eniga om att detta var rätta vägen att gå. Tidigare satt enbart berörda pedagoger tillsammans och bedömde proven (vilket oftast handlade om två, max tre pedagoger). Arbetet med att bedöma de nationella proven kan vara ganska jobbigt, vilket alla som varit med om det säkerligen skriver under på. Genom att samarbeta kring detta skapar vi ett forum där bedömningen ger oss ett ypperligt tillfälle till kompetensutveckling. För oss är detta ett av läsårets viktigaste tillfällen att utvecklas i vår profession.
Vi stöter och blöter, pustar och stånkar, argumenterar, ifrågasätter och förklarar. Någon bryter ihop och lägger sig i soffan en stund för att samla kraft, men ibland är vi till och med eniga… Dock är vi helt överens om att det är just oenigheten som gör oss vassare i vår bedömning. Om vi blir frustrerade? Absolut! Men det är också det som driver oss framåt i arbetet. Vissa gånger flyter arbetet på mycket smärtfritt, men det är när meningarna går isär som det verkliga utvecklingsarbetet sker. Vi tror, eller är mer eller mindre övertygade om, att det här gagnar våra elever och att de därmed får den mest rättvisa bedömningen.
Genom åren har vi förstått värdet av det här sättet att samarbeta kring de nationella proven, och därför är vi också beredda att avsätta den här extra tiden. Vi pedagoger har en väl fungerande dialog med rektor och sambedömningen är bland det första vi skriver in i kalendariet och då kan alla planera in det i sitt arbete.
Hur gör ni på er skola?
//Lena Karlsson
Förstelärare Norrtullskolan
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Vårterminen är i gång och därmed alla nationella prov. En period som är arbetsam för såväl elever som för pedagoger. Det kräver sin organisation för att kunna genomföra proven på ett rättvist och korrekt sätt. Alla som genomfört och bedömt nationella prov känner också igen sig i den sköna känslan när man väl är förbi detta mödosamma arbete. Men vi kan ju också se den här perioden som ett utvecklingsarbete för oss pedagoger.
Eksjö kommun
Besök:Södra Kyrkogatan 4
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381-360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Öppettider
Telefon:
Besök:
Ordinarie öppettider:
TELEFON:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
BESÖK:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.
Kommentarer