LYSSNA

Tidigare utställningar

Som visats på Eksjö museum

2019-2020

2020

 

Stora torget i Eksjö

10 oktober–22 november
Eva Rocco Kenell
s arbete tar avstamp i två olika händelser som ägt rum på Stora torget i Eksjö. Manifestationen mot Baltutlämningen november 1945 och manifestationen för ensamkommandes rätt att stanna kvar i Eksjö mars 2018. Konstnären Eva Rocco Kenell har arbetat tillsammans med den ideella föreningen Kvar i Eksjö. genom video, arkivmaterial och iscensättningar gestaltas hennes undersökande arbete om en plats utifrån två händelser i historien. Projektet har genomförts med stöd av Konstnärsnämnden.

Aleksandra Kucharska

26 september–8 november
Konstnären arbetar med storskaliga teckningar och bygger upp sina bilder lager för lager med blyerts och kolpenna. Teckningarna präglas av ett stilla meditativt tillstånd där ingenting verkar hända utom vårt eget varande. Hon tycks inspireras av ögonblick i vardagslivet, naturens föränderlighet och dygnets varierande ljusförhållanden. Aleksandra Kucharska är född 1981 i Gdansk, Polen, hon bor och är verksam i Malmö.

APOIDEA

20/5–20/9
En konstutställning om bin.
Cecilia Edefalk, Anders Knutsson, Anx Kupiainen, Håkan Rehnberg, Erik Sjödin, Ulrika Sparre.
Med utställningen APOIDEA hoppas vi kunna öka förståelsen kring binas betydelse för miljö och klimat. I utställningen deltar sex svenska samtidskonstnärer som med måleri, ljudverk, video, skulptur, foto och en installation ger var sitt perspektiv på bin. Curator för utställningen är Kalinka Ussing, Nässjö konsthall. Utställningen öppnade med en digital vernissage på museets Facebook och Youtubekanal den 20 maj.

Moon Tale

30/5–13/9
Bianca Maria Barmen arbetar i huvudsak med skulptur men även med akvarell och teckning. Hennes verk rör sig kring begrepp som förlust och minne, ofta i tillståndet mellan dröm och vaka. Det handlar om det inre och det yttre, kanske ett Novalis hemlighetstillstånd, en annan tid än kroppens tid men en tid som ändå måste förstås genom kroppen.
Utställningen öppnade med en digital vernissage på museets Facebook och Youtube-kanaler den 30 maj.

Tjuvaktig som en skata

4/4–24/5
Om djuret i konsten.
Ur Eksjö kommuns konstsamling har vi valt ut verk som visar djur. Djuret har ofta använts som symbol och uttryck för mänskliga känslor och tillstånd. Konst av bland andra Amalia Lindegren, Frans Johan Roselli, Gudrun Key Åberg, Sven Ljungberg, Kristina Anshelm, Helena Mellin och Camilla Backman visas.

Det finns också möjlighet att följa utställningen via sociala medier. Enskilda verk presenteras löpande på Eksjö museums Instagram. Visningar av utställningen läggs upp på museets Facebook och Youtube-kanaler, onsdagar klockan 18. Se under evenemang!

Olika konstruerade former i delvis harmonisk färgskala

29/2–12/4
Liselott Bjurgard Wassborg.
En utställning som utgår från den måleriska processen, en utforskning och ett estetiskt möjliggörande. Man kan se målningarna som olika resultat av samspel och konkurrens mellan det fysiska och det mentala i den kreativa processen.
Konstnären gick ut Konstfack 1999 och är sedan 10 år verksam i Eksjö.

Drömmar, mellanrum och fragment

11/1–23/2
Eva Olsson och Heba Al Akkad. Två konstnärskap och två uttryck. Hebas expressionistiska färgstarka målningar möter Evas mer avskalade bilder och skapar ett spännande möte, där kvinnan, flickan och barnet finns central i bådas verk. Utställningen utgår från egna minnen, falska minnen och inga minnen alls.

Min Katja-tid

18/12 2019–16/2 2020
Katja of Sweden var Sveriges första internationellt kända modedesigner. Katja Geiger skulle ha fyllt 100 år den 12 januari 2020. I denna utställning får vi möta Katja of Sweden genom hennes närmaste medarbetare under tiden 1963–1970, Maria Ljungsten, Eksjöbo sedan många år.

2019


Henny Utsi Åhlin

12/10–24/11
Eksjöbaserade Henny Utsi Åhlin, med ett mångårigt och mångsidigt konstnärsskap, har bjudits in att visa en retrospektiv utställning med textila verk.

Chronicles from the dead zone

14/9–27/10
Krönika från den stumma zonen - fotografi och mixed media.
Danilo Giannini frammanar i en serie bilder den tysta del av världen som överskuggats av det moderna mediala bruset. Där inga signaler stör, framkallar Giannini sina visioner, skimrande som ikoner gömda i mediaglömskan.

Falsk konst

8/6–6/10
Vid polisens husrannsakan i några fastigheter i Jönköpingstrakten 1978 anträffades en större mängd förfalskad konst. Beslaget förvaras hos polisen i Jönköping som en referenssamling - troligen Sveriges största. I utställningen på Eksjö museum visas nu ett urval av konsten. Här finns förfalskningar av målningar av bland andra Rubens, Renoir, Corot, Monet, Sisley, Matisse, Marcus Larson, Anders Zorn, Albin Amelin, Vera Nilsson, Johan Krouthén, Ernst Josephsson och Olle Olsson Hagalund. Hur handskas vi med en sådan samling idag och vad är skillnaden mellan äkta falsk konst och oäkta? Det är ett par frågor som tas upp i utställningen.

Samarbete med Polisområde Jönköping.

Stukturer

1/6–8/9
Elisabeth Henriksson. I en del av utställningen visas collage och måleri, geometriska figurer som byggts samman till mönster eller bilder. Utgångspunkten har varit inre eller yttre landskap, hur många små delar bygger upp större ytor, kroppar eller strukturer. Den andra delen visar ett utsökt röntgenfotografi, utifrån en konstnärlig gestaltning till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Arbetet bestod av röntgade medicinalväxter, såsom fingerborgsblomma, vänderot, kungsljus, johannesört och aloe. Flera av växterna har sedan länge spelat ut sin roll inom medicinen medan några fortfarande anses potenta.

Växlingar/Changes

13/4–26/5
Maria Rosén. Landskapet är en utgångspunkt för Maria Roséns måleri. Streck och skrap ger spår av en sorts mänsklighet. Det blir gärna lite skavt och skevt - ett ljuvligt krig mot perfektionismen.

Curiositas

23/3–5/5
Anette Jonsson. En samling av objekt som gestaltats från tankar och upplevelser i och strax utanför ett huvud. Av nyfikenhet vill konstnären ge förnimmelser och fantasier en fysisk kropp för att få veta mer om hur de ser ut.

Detta Blå

23/2–7/4
En diptyk från Gaza och Ådalen av Janne Björkman.
Finns det platser som är blåare än andra? Där färgen smittar. Drömmarna färgas av havet och himlen. Spelar färgen någon roll när vardagen präglas av ofrihet och förtryck? Bilderna från Gaza är tagna av Bo Björkman från Eksjö som var FN-soldat i Gaza 1959. DETTA BLÅ är en utställning där platsernas grundfärg definieras med hjälp av fotografier. 

Kent Wisti

12/1–24/2
När de karaktäristiska gultonade teckningarna, ackompanjerade av träffsäkra, sarkastiska kommentarer, började flasha förbi på Twitter och Faecebook, var det få som kände till att det var en präst från Skåne som stod bakom satiren. Kent Wisti tecknar med små medel, några pennstreck och svarta skuggor, och har på kort tid blivit en av vår tids mest kända satirtecknare

Eksjö kloss för kloss

19/12 2018–17/2 2019
Vi har fyllt konsthallen med tusentals klossar av trä. En utställning för barn och andra leksugna. Kom och bygg trästaden!

Utställningen sponsras av Ingarps trävaror.

2018

Handens kunskap

Levebröd, uttryck och identitet.
5/5–25/11
I årets stora utställningsprojekt sätts fokus på lokala hantverkstraditioner och nutida hantverk, inom interiört måleri, garveri, broderi, silver och tenn. I utställningen medverkar interiörmålare Ola Sivhed, kopparslagare Michaela Ivarsdotter, silversmed Lars Borin, guldsmed Susanne Feykens och garvare Lotta Rahme. I samband med utställningen bjuder vi in till workshops, kurser, föreläsningar och mycket mer.

Phone Diary

29/9–11/11
Jerker Andersson. Vi lever numera med ett enormt flöde av bilder som vi ofta betraktar på skärm. Allt fler människor använder sina mobiltelefoner för fotografi och det är idag världens vanligaste kameratyp. Det skapar fantastiska kulturella, sociala och demokratiska möjligheter. I projektet Phone diary betraktar jag omgivningen oavsett var jag befinner mig.

Utställningen innhåller även bilder tagna i Eksjö.

Trädens liv

2/6–23/9
I skulptur, måleri och teckning presenteras fem konstnärer med ett särskilt förhållande till skogen. Titeln hänvisar till skogvaktaren Peter Wohllebens uppmärksammade bok "Trädens hemliga liv”. Wohlleben beskriver hur träd kan ha vänner, känna ensamhet, uttrycka smärta och på andra sätt kommunicera via det underjordiska nätverk av svampmycel han kallar ”wood wide web”. Genom konstnärernas skilda uttryck speglas nya aspekter av trädet, denna mytomspunna storhet som människan i alla tider haft att förhålla sig till.

Medverkande: Ann Böttcher, Ellen Ehk, Oscar Furbacken, Arne Persson och Maria Westerberg

Höglandets konstronda

28/4–20/5
Under Kristi himmelsfärdshelgen öppnar höglandets konstnärer sina ateljeer för besökare. På Eksjö museum visas en samlingsutställning med ett verk av varje konstnär.

Eksjö konstförening

7/4–22/4
Caroline Möller, keramik och Eva Lissinger, måleri.

JAG

10/3–22/4
Tolkningar av fotoporträtt från förr. Elever i årskurs 6 på Norrtullskolan har fått skapa egna berättelser utifrån porträtt ur museets samlingar.

Janolof Bengtsson

24/2–2/4
Måleri. Janolof arbetar i en medveten koloristisk tradition där han bearbetar den närliggande natur han dagligen rör sig i.

100!

13/1–18/2 2018
Fotograf Carl von Scheele har avporträtterat ett antal hundraåringar. Människor med erfarenheter som de flesta av oss bara kan läsa om i historieböckerna. De har varit med om en unik tid när Sverige utvecklades från ett fattigt land i norra Europa till ett välfärdsland. 100! är en utställning om livslång erfarenhet och nyfikenhet.

2017

WORK OF ART

20/12 2017–11/2 2018
En utställning där alla får vara med!
103 konstnärer har lämnat in verk. Måleri, skulptur, fotografi, teckning och collage visas.

Ett hårt land

30/9–5/11
Cletus Nelson Nwadike är fotograf, bosatt i Aneby. "Jag växte upp utan att se bilder, eftersom soldaterna brände alla våra fotografier. Jag lämnade mitt land. Jag läste fotografi på högskolan i Jönköping. När jag fotograferar så har jag en fot i Nigeria och en i Sverige. I mina bilder vill jag visa människans kamp."
Cletus Nwadike har publicerat fotografi i National Geographic och medverkat vid Fotografiska museets Höstsalong 2015. Han har också fått flera pris, nu senast Världens bästa bild av fred av Alfred Fried Photography Award.länk till annan webbplats Nwadike är även utsedd till finalist i Lensculture Portrait Awards 2017länk till annan webbplats, som en av 44 fotografer i världen.

Spåren av en historia

9/9–15/10
Öde hus, skogen, en vidsträckt landsbygd. Fredrik Lindberg är uppvuxen i en liten by i Västerbottens inland och flyttade till Stockholm i unga år. I fragmentariserade minnebilder mellan de här båda platserna svävar hans drömska måleri. Nutid och dåtid blandas i en detlaljerad tidsresa.

Vi som kommit

26/8–24/9
Vi. Ett land utgörs av oss. Vi som bor här. Ofta förvandlas några av oss till Dom. Dom andra. Utställningen vill visa att bakom alla etiketter finns det en mängd olika öden, var och en med sin historia. Och tillsammans blir dom och du och jag just - vi. Utställningen består av 14 fotoporträtt och är producerad av Kola Productions.

1923

10/6–3/9
År 1923 reste Albert Engström till den unga Sovjetstaten och tillbringade en längre tid i Moskva. Här studerar han och porträtterar såväl tiggare och tjuvar som präster och bolsjeviker av högre rang. Kontakterna med Sovjet gjorde att Albert förvärvade ett antal propagandaaffischer från tiden kring 1930. I sommar visas en del av dessa i en utställning tillsammans med material om resan.

Stiltje

20/5–20/8
Fideli Sundqvist arbetar som papperskonstnär och bildmakare i Stockholm. I papper skapar hon scenografier och rekvisita för fotografi samt unika pappersklipp med bildvärldar utskurna ur ett och samma pappersark. Hennes motiv rör sig mellan den inre och den yttre världen.

Skogssyn

29/4–4/6
Urban Beinö har sina rötter i Eksjö och har nu återvänt till Ydretrakten.
Materialet han arbetar i är akvarell, temperamentsfullt och flyktigt som livet och tiden. Utgångspunkten i måleriet är naturens och människans kraft och sårbarhet.

VÄSEN

25/2–23/4
Jan Carleklev är konstnär med en bakgrund inom musik och scenkonst. I utställningen VÄSEN undersöker han ljudets poesi. Ljud har förmåga att inspirera betraktaren till att framkallar sina egna bilder. Bilder som baseras på minnen och kan vara oändligt rika i känslor och sinnliga intryck. För att skapa sina installationer blandar han traditionella material med nya teknologier, som resulterar i spännande upplevelser.

INSIDE

14/1–19/2
Gunilla Pantzar
En utställning om kroppen. En iscensättning av vårt inre landskap. Huden bildar ett gränssnitt mellan jaget och omvärlden. Under huden är vi i stort sett lika oavsett ras, kön eller status. I verken har Gunilla format ett ömtåligt intre, en fascinerande mänskligt maskineri, med tråd, paper och tyg.

2016

Södra Storgatans Affärer

15/12 2016–19/2 2017 Äntligen kommer uppföljaren till boken Norra Storgatans affärer - nu också som en utställning där vi får bekanta oss med ett stycke 1900-talshistoria. Fotografier från boken visas, plus mycket annat material - om Elins finbageri, Bengtssons klädaffär och mycket mer. Samarrangemang med Laurentii gille

Undrien

22/10–27/11
En konstutställning av Magnus Lönn, som framför allt riktar sig till barn i bokstavsåldern. Den kretsar kring språkliga lekar och ordens kraft att förvandla. Är min ordstad lika viktig som min bostad? Kanske är orden våra bästa fantastikredskap?

Egen härd är guld värd

4/5–6/11
På Eksjö museum sätts hemmet i fokus i år. I projektet och utställningen Egen härd är guld värd undersöker vi begreppet ett hem och våra föreställningar om hemmet. Vad är betydelsefullt för dig i ditt hem? Vad tar man med sig om man lämnar sitt hem? Vad är det som ger hemkänsla? Detta är frågor som ställts till 15 personer i Eksjö kommun. Deras föremål och berättelser bildar en egen utställning. Kristina Schultz utställningsdel ”100 dagar av behov och begär” är hennes examensarbete från Konstfack Industridesign. Sara Jonssons installation "Aldrig en kärare boning jag såg" är en arkeologisk resa bland spår av något som varit.

Der Bau#3

10/9–16/10
Eva Beierheimer och Kristina Stark har under de senaste åren arbetat med projektet Der Bau, där de försöker att föra samman sina två konstnärsskap. Mötet dem emellan skapar konstraster som både är subtila och mycket tydliga. Titeln är lånad från Franz Kafkas berättelse "Der Bau" (svenska Boet, men titeln på tyska betyder även Byggnad). Der Bau byggs på ett nytt sätt inför varje utställningstillfälle och utgår från platsens egenheter. Konstnärerna arbetar med installation, teckning, skulptur och grafik.

MC - hojar med historia

11/6–31/8
Den svenska motorcykeltillverkningen är i mycket en småländsk historia. Det börjar i Husqvarna under 1900-talets allra första år och slutar med Highland under 1900-talets sista år. I utställningen visas motorcyklar från hela 1900-talet, alla med anknytning till Småland och smålänningar. De äldsta motorcyklarna är tillverkade i Eksjö, av märket Hinden. Indian är ett amerikanskt legendariskt motorcykelmärke med småländskt påbrå. Under 1950- och 1960-talen är svensk motorsport som störst, inte minst genom femfaldige världsmästaren i speedway, Ove Fundin. Idag är enduro den motorsport som har flest utövare.

Rumsbilder

23/4–29/5
Lasse Samuelsson. I många år har landskapet i en eller annan form dominerat mitt bildskapande. Nu har jag flyttat inomhus. Rummet omger oss alltid, vi finns alltid i rummet, interiört eller exteriört. Rum med givna vardagliga funktioner. Speciella rum med speciella funktioner. Rum som är självklara och hemvanda. Rum som vi möter för första gången. Bilderna bygger helt på egna interiöra rumsupplevelser och minnen av rum. Både fysiskt och mentalt, men framför allt visuellt.

Sam Westerholm

12/3–17/4
Skulptur och teckning. Formen är bärare av det jag vill säga i mina bilder och med mina skulpturer. God form är ett verks kärna och genom formen får innehållet en bestående mening. För mig gäller det för såväl abstrakt som föreställande konst.

Jag ska ta hand om dig

13/2–28/3
Erik Östenssons fotografier fångar det glidande tillståndet mellan tonår och vuxenliv. Den vemodiga skönheten i de norrländska vyerna speglas mot förlusten av barndomens trygghet och den nyvunna självständighetens ensamhet.
"Vi var mitt uppe i en frigörelseprocess där det var viktigt att göra egna val. Vi ville inget hellre än att vara självständiga. Men på samma gång som vi försökte frigöra oss kände vi oss ensamma och övergivna. Från våra barndomshem hade världen bara verkat spännande och full av möjligheter, men nu när vi klev ut i den på egen hand var den skrämmande och alltför stor för att överblicka"

Skymningslandskap

30/1–6/3
Bergliot Kvarnare, Vimmerby
Betrakta Bergliot Kvarnares måleri! Visst finns här en förtröstan om en framtid för det målade uttrycket- i synnerhet landskapsmåleriet, en genre som på senare tid närmast dödförklarats. Landskapet erbjuder alltjämt en fruktbar mylla att odla, en jordmån som skjuter nya friska skott. Bergliot Kvarnare visar att det går att gjuta nytt blod i ett "slitet" motiv. Hon söker stämningen och finner den. Den där maggropskänslan, som berör och överraskar, infinner sig hos betraktaren.Se hur hon, till exempel, spartanskt och poetiskt skildrar solens upp- och nedgång: klart lysande ljusstrimmor antänder mörka granruskor och sätter sjöar i brand./ Lars-Erik Selin, SvD

Naturen i förvandling

16/12–24/1
Eva Dillner, Camilla Lengstrand och Mari Vedin Laaksonen är tre konstnärer från Småland, Bohuslän respektive Jämtland. I denna utställning är naturen en gemensam nämnare eller källa till inspiration. Camilla Lengstrand arbetar med glas, måleri, grafik och skulptur. Mari Vedin Laaksonen uttrycker i sitt måleri mänsklighetens oförmåga att låta naturen vara, och förvandlingen som då övermannar oss. Eva Dillners uttryck är den abstrakta expressionismen där både känslor och andlighet spelar en betydande roll.

2015

Berättelser för dag och natt

24/10–29/11
Johan Petterson har beskrivits som en samtida naturskildrare. Med rötterna i ett klassiskt måleri ställer han frågor om samtiden och vår bild av naturen. Oavsett om Johan Petterson arbetar med motiv som landskap, djur, växter eller stilleben, så kan man uppfatta en konsekvent linje i hans konstnärsskap ända sedan han debuterade på 1980-talet. Här finns ett starkt intresse för iakttagelsen och återgivandet av verkligheten, en samhörighet med måleriets stora klassiska och romantiska tradition och dessutom en djup känsla för sinnligheten i färgen som material.

Verkligheter

26/9–8/11
Rasmus Larson. Ett visuellt sökande i jag och andra. Det handlar om försoning, faktiska och fiktiva referenser, utlopp och associationer. Pacifistiska betraktelser och porträtterade analyser. Vad händer med symboler om de blir tvingade att använda sitt syfte men i en motstridighet berätta om motsatsen? Och kan ett minne konstruera sig självt?

LP Vinylomslag 1955-2015

15/5–20/9
Efter sex årtionden av rockmusik snurrar LP-skivan fortfarande på skivtallriken. Skivomslagen är konstverk som speglar sin tid och berättar om hur rocken och popen blev vår tids unga kultur. Under 1960- och 1970-talen utvecklas design av skivomslag till en konstform med ett eget uttryck. Idag är det åter allt fler artister som ger ut på vinyl. LP-skivan och skivomslagen har fått en renässans!
I utställningen visas skivomslag som nominerats av personer inom branschen - Ulf Lundell, Ebbot Lundberg, Ulf Dageby, Lars Nylin, Monica Eskedahl, Nils Hansson, Petter Karlsson, Pontus Sillrén, Kjell Andersson, Karl-Magnus Boske och många fler.

Den urartade svensken

Eric Johansson (1896-1979), revolutionär expressionist

23/5–6/9
Entartete Kunst benämndes den konst som Hitler förbjöd under Tredje rikets tid i Tyskland. Det Tredje riket skulle renas från degenererade konstnärssjälar som Picasso, Van Gogh, Gauguin, Munch… Bland dem som kom att ”dansa med de stora elefanterna” fanns en idag bortglömd svensk konstnär, som kom att bli en aktiv del av den internationella konsthistorien. Han tillhörde de politiskt röda konstnärsgrupperna i det kaotiska Tyskland under 1910- och 1920-talen, och han stod ytterst på barrikaderna i kampen och visionen om ett bättre samhälle, skuldra mot skuldra med de stora tyska expressionisterna. Hans namn var Eric Johansson. I samarbete med konstexperten Claes Moser visar Eksjö museum i sommar en unik samling av Eric Johanssons kvarvarande målningar, teckningar och träsnitt.

Varför i Eksjö?
Eric Johanssons mor var en svensk sångerska som turnerade i Tyskland under artistnamnet Sonya Royahn. Eric och hans tvillingsyster placeras i fosterhem i Dresden och växer upp där. På somrarna hälsade dock Eric på sin mor vid den ärvda gården i Kråkshult, i Eksjö kommun, presenterad som hennes brorsbarn.

Riktvärden & Restriktioner

21/3–3/5
Anna Dohrmann och Sara Wallgren visar teckning på Eksjö museum. I utställningen har de båda konstnärerna gemensamt utarbetat förhållningsregler att ta avstamp ifrån i sina individuella verk. Med grund i den okontrollerbara slumpen som företeelse, har de utformat regler som de sedan förhållit sig till. Dessa regler sätter förutsättningar för en händelse utanför deras kontroll. Händelsen får i sin tur inspirera konstnärerna till en reaktion. Utifrån detta skeende utforskas de individuella tankebanorna och den personliga handstilen. Ett försök att begränsa oändliga möjligheter för att framhäva skillnader.

MEMORY

14/3–19/4
Maria Johanssons verk är ett slags möblemang av bilder. Hon arrangerar sina målningar till förtätade grupperingar som framkallar drömmar och minnen, och som utspelar sig i ett inre landskap. Hennes målningar bildar sammanfogningar av en underliggande berättelse med olika orsaker och utseenden. Bilderna får oss att se skarvarna mellan. Med en retrospektiv realism expanderar Maria Johanssons måleri i nuet.

I skylten

24/1–8/3
Eksjö museum tog år 2002 emot en stor samling fotografier, negativ, kameror och annan utrustning från fotografen Sven Rosenlöf. Rosenlöfs foto var en legendarisk fotoateljé och butik i Eksjö under hela 1900-talet och fram till att verksamheten lades ned förra året. Här har de flesta eksjöbor hamnat på bild. I utställningen visas förstoringar av porträtt från Rosenlöfs skyltfönster. Hittar du dig själv eller någon i din familj får du ta med dig porträttet hem!

Lekens kulturarv

10/1–22/2
Lek är något de flesta har erfarenhet av. De flesta kan relatera till det på ett eller annat sätt. Barn leker naturligt, men hur är det med vuxna? Slutar vi någonsin att leka? Leken är grunden för upptäckarlust, kreativitet och uppfinningsrikedom. Leken är viktig, genom den lär vi oss att fungera i samhället, och hur samhället fungerar. Det finns mycket normer i leken. Till leken hör ofta leksaker. De fostrar oss in i samhällets rådande normer - på gott och ont. Ett samarbete mellan Jönköpings läns museum och fyra elever på Högskolan för Lärande och kommunikation i Jönköping.

Ung i Eksjö

18/12–18/1
Elever i årskurs 8 på Prästängsskolan har under 2014 deltagit i ett pedagogiskt bokprojekt. Tillsammans med konstnären Erling Gustafsson har de skapat och tryckt grafiska bilder på temat Ung i Eksjö. Eleverna har även skrivit texter som satts i bly och tryckts för hand. Projektet avslutas med att boken binds in i en begränsad utgåva. I utställningen presenteras projektet i text och bild.

2014

Krister Johansson & Eva Mozard

18/10–23/11
No Prestige. Teckningar och textil.
Jag vill närma mig ett bildspråk med ett släktskap inom poesin och det skrivna ordet, för att visa verkligheten som finns i den skapade bilden. Omläsning och mötet på nytt av Harry Martinssons texter öppnade upp nya associationsbanor till mina egna drömmar, minnen och sanningar. Det blev då helt naturligt att använda teckningen som arbetssätt. (Krister Johansson)
När jag arbetar är jag intresserad av att mina verk ska hitta fram till olika mentala funktioner inom oss. Jag använder då oftast textila material och tekniker, som broderi och collage. (Eva Mozard)

I lampans sken

27/9–9/11
Johan Sundgren är född 1969 och har en bakgrund som dokumentärfotograf i Mexico, där han även har sin utbildning. Projektet och boken I lampans sken skildrar gamla människor, åldringsvård och hemsjukvård. Fotografier som Johan Sundgren har fångat i sitt arbete inom hemtjänsten på Södermalm i Stockholm åren 2000-2006. De gamla som Johan gav omsorg fotograferade även honom i hans arbete. En stark berättelse träder fram, en berättelse om människor som gjort sitt, och om hemvårdaren som en välkommen gäst i ett annars ensamt liv.
länk till annan webbplats
Johan Sundgren har tilldelats Arbetets museums dokumentära fotopris.

One place after another

6/9–12/10 2
Greger Ståhlgren och Hannah Streefkerk. Utställningen handlar om förhållandet till naturen och hur vi ser och inte ser den. Vi undersöker platser och försöker förmedla vad tiden och naturens kretslopp innebär för skogen och landskapet. Hannah Streefkerk undersöker det textila uttrycket i relation till naturen, ofta med hjälp av stygn. Omhändertagande är ett ledord i sammanhanget. Hon arbetar också med landart och installationer, där känslan av att naturen är viktig lyfts fram. Hennes textila arbeten visar på hur naturen behöver synliggöras och ibland repareras. Greger Ståhlgren arbetar med foton och installationer. Fotografierna beskriver skogens variationer, detaljer och sammanhang. Bilderna är dubbelexponerade och tagna direkt i naturen. Antika formelement dyker ibland upp, ibland i en teckning eller som en del av en installation.

KOiJ

28/6–21/9
Konsthantverkarna i Jönköpingvill förmedla konsthantverk med tradition och nytänkande och värdesätter hantverksskickligheten och glädjen i skapandet. Tillsammans driver man en butik på Smedjegatan i Jönköping och arbetar också med kurskvällar som ger besökare möjlighet att praktiskt få pröva på olika hantverk. I utställningen visas keramik, silversmide, textil, gjutjärn, trådslöjd och glas. Vid två tillfällen bjuder vi in till work-shop i fritt broderi och nålbindning, 6 juli och 20 september, med drop-in mellan kl 12-15.

City Diary

14/6–31/8
Anders Petersen (f. 1944) är en av Sveriges internationellt mest berömda fotografer. Han var student vid Christer Strömholms Fotoskola i Stockholm på 1960-talet. Hans svartvita bilder, ofta hämtade från samhällets utkanter, visar alla på en kännetecknande värme och respekt. Petersen är känd för att arbeta fritt och spontant och med ett kontrastrikt svart och vitt bildspråk. Han har rönt stor uppmärksamhet för sina närgångna och dokumentära fotoprojekt, bland andra Café Lehmitz (1978), Du mich auch (2002) och From back home (2010). City diaries är en sorts stadsdagbok från olika ställen i världen.
När jag träffar människor går jag inte fram som fotograf i första hand utan jag går fram som en medmänniska. Som en människa som har en kamera, inte som en fotograf som är en människa. Jag har en liten kamera, en väldigt liten amatörkamera. Det kanske är det. Att det inte är så skrämmande då.

Höglandets konstronda

17/5–15/6
Under Kristi himmelsfärdshelgen, den 29 maj – 1 juni är det åter dags för Höglandets konstronda. Konstrondan är en förening av konstnärer som är verksamma på Småländska höglandet. Sedan 1993 öppnar man en gång per år sina ateljéer för allmänheten. Vid samlingsutställningen, som i år visas på Eksjö museum, finns alla deltagande konstnärer representerade med var sitt verk.

TEXTIL x III

3/5–8/6
Majlis Persson, Gunilla Petersson och Mona Öjemark. Tre konstnärer - tre temperament.

Tanter och hundar

29/3–11/5
Maj-Lis Andersen. En hyllning till den äldre kvinnan och hunden. Utställningen och boken Tanter och hundar innehåller fotografier från resor i olika länder i Europa med början i mitten av 80-talet. Fotografierna från Eksjö är tagna under ett par vistelser 2013.
Tänk om tanterna skulle förvinna, kan jag skräckslaget fundera på! De äldre kvinnor jag träffar på har öppna sinnen och ofta har de en hund vid sin sida. De är nyfikna och tar sig tid att prata en stund. De delar med sig av sina erfarenheter. Ser sin vardag med möjligheter. Just så känns det att vandra runt på Eksjös gator. Har träffat många fantastiska kvinnor, en del med hundar och en del utan. Alla vet någon som har en hund.

Nick Alm & Dmitrij Yakimchuk

12/4–27/4
Två konstnärer som arbetar i en klassisk tradition, inom måleri och skulptur. Nick Alm är född 1985 och uppvuxen i Hult utanför Eksjö. Han har bland annat studerat måleri vid Florence Academy of Art. Dmitrij är född 1969 i Riga, Lettland. Han restaurerar stuckaturer, gör gravvårdar och skulpturer för trädgård och parker, i granit, marmor, brons och trä.
Arrangör Eksjö konstförening.

HANDMADE

Papperskonst i bokform
1/3–6/4
Erling Gustafsson
MER ÄN FEM ÅRS ARBETE, ÖVER 10 000 ARK HANDFORMADE PAPPER, RESOR TILL JAPAN, OCH SEDAN TRYCKT I OLIKA KONSTGRAFISKA TEKNIKER I 99 EXEMPLAR. BOKEN ÄR KLAR!
För mig har utgångsläget varit att skapa bilder och skulpturer som bygger på enkelhet. Att försöka renodla och förenkla bilden så att bara det nödvändiga blir kvar. Det kan vara ett enskilt tecken, bara en rörelse eller rytm som är det bärande i bilden. Efter att ha arbetat med papper som material under många år och lärt känna dess inre väsen och styrka, kan jag nu läsa de egenskaper materialet har i sina olika former.

Bodil Magnusson

14/12 2013–19/1
Bodil Magnusson är glaskonstnär och arbetar både med kallglas och gjutglas, ofta i kombination med metall och sten.
Jag är född och uppvuxen på en gård som ligger vid Seby gravfält på södra Öland. Jag har återvänt dit, bor och har nu min ateljé där. Mitt konstnärliga uttryck är präglat av min miljö bland stenyxor och stensättningar. Jag arbetar med att undersöka och gestalta dels mitt eget men också vårt kollektiva ursprung, med arketyper och myter. Ofta inspireras jag av poesi – och glas är ju ett ganska poetiskt material i sig.

Kontakt

Eksjö museum

Besök:

Österlånggatan 31

Post:

Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon:

0381-361 60

E-post:

museum@eksjo.se

HJÄLPTE DEN HÄR SIDAN DIG? JA NEJ

Sidan senast uppdaterad: 24 november 2020

Tidigare utställningar som visats på Eksjö museum

Här läggs information in som ska synas under övrigt i kotakta oss boxen. Det går bra att lägga in länkar och telefonnummer, ex. verksamhetens egen sidalänk till annan webbplats eller 073-1234567

Eksjö museum

Besök:Österlånggatan 31, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381-361 60

E-post: museum@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Tisdag-fredag 10.00-17.00
Onsdag 10.00-19.00
Lördag-söndag 11.00-15.00

Besök:

Tisdag-fredag 10.00-17.00
Onsdag 10.00-19.00
Lördag-söndag 11.00-15.00

Translate page

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.