SKRIV UT DELA KONTAKTA OSS

Eksjö musem

Besök:Österlånggatan 31

Post:Eksjö kommun, 575 80 Eksjö

Telefon: 0381-360 00

E-post: museum@eksjo.se

Fasta utställningar

De tre fasta utställningarna på Eksjö museum berättar om Albert Engström,

Eksjö stadshistoria och Smålands militära historia.

I appen Telling Eksjö finns audioguide till utställningarna.

Välkommen att kontakta oss om du vill boka en visning i någon av utställningarna.

Albert Engström

Självporträtt Albert Engström

Eksjö museum kom till genom en stor donation från Albert Engström-samlaren Carl David Carlsson på 1960-talet. Samlingen har byggts på under årens lopp och en stor del av hans bilder visas i en basutställning.

Albert Engström var en samhällsengagerad konstnär och författare i sekelskiftets Sverige. Mest känd är han som satir- och karikatyrtecknare. Han är en suverän skildrare av sin tid, där inget eller ingen går säker för hans träffsäkra och giftiga humor och stil.

I utställningen får vi följa med Albert på en resa i en tid av stora samhällsförändringar. Hans bilder skildrar brännande ämnen - om förhållandet mellan överheten och vanligt folk, om synen på alkohol, kvinnor och ras.
Vi får också stifta bekantskap med vagabonden och levnadskonstnären Kolingen. Här finns även möjlighet att lyssna till Alberts berättelser och historier och att se på film.

Albert Engström (1869-1940) växte upp vid stationen i Hult, en mil öster om Eksjö, och de spännande omgivningarna med bland annat Skurugata och Hässlåsa damm kom att prägla honom och hans produktion. Albert var mycket mångsidig som konstnär och behärskade ett flertal tekniker, förutom teckning även grafik och akvarell. Mest känd blev han för sina gubbar och skämttidningen Strix.

Albert bosatte sig med sin familj i Stockholm och i Grisslehamn. Han var en av sekelskiftets tongivande kulturpersonligheter i Sverige och umgicks med bland annat August Strindberg, Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding, Hasse Z och Carl Larsson. Han undervisade i teckning och grafik vid Konsthögskolan och blev år 1922 även invald i Svenska Akademien.

Eksjö genom seklerna

Takmålning

Ta del av Eksjös 600-åriga historia i vår stadshistoriska utställning. Passera den norra tullporten och besök en marknad på Stora Torget i Eksjö i början av 1800-talet!

Här får du även stifta bekantskap med människor ur det förflutna; möt köpmannen Måns Jonsson i hans gatubod vid Stora Torget i slutet av 1500-talet och den driftiga postmästaränkan Greta Ekerman som startar spinnskola i 1700-talets Eksjö. Vi träffar också Johan Lorenz Munthe, den kände eksjöborgmästaren som fått en visa uppkallad efter sig!

Smålands militärhistoriska museum

Mönstring. Scen ur den militärhistoriska utställningen på Eksjö museum.

År 2004 invigdes Smålands militärhistoriska museum, som en del av Eksjö museum. Utställningen har tillkommit genom ett samarbete mellan Eksjö museum och Eksjö garnison med bidrag från EU Mål 2.

I vårt land har Småland ur militärhistorisk aspekt varit det mest utsatta och av krigshandlingar hårdast drabbade landskapet av alla. Som gränslandskap med mycket stor självständighet har Småland också varit svårt att kuva och infoga i övriga riket. Inre strider och konflikter har blivit följden, mest känd är väl Dackefejden på 1500-talet. Om detta vittnar många historiska platser med militär anknytning, alltifrån medeltidens försvarsborgar till våra dagars militära förläggningar.

I utställningen får vi uppleva Smålands militära historia från medeltid till våra dagar. Dackefejden, Kalmarkriget, Trettioåriga kriget, Stora nordiska kriget är exempel på konflikter som skildras ur olika synvinklar. Filmen om Jon Stålhammar och Sofia Drake vid gården Salshult ger gestalt åt röster som kan berätta om livet i krigets närhet.

Det svenska indelningsverket infördes vid 1600-talets slut och varade ända fram till den allmäna värnplikten i början av 1900-talet. Indelningsverkets soldattorp, boställen och mötesplatser har satt stor prägel på den svenska historien, inte minst i Småland.

Beredskapsåren gestaltas med en hemmiljö. Här sätts fokus på hur hemmafronten påverkades av kriget utanför.
Föreningen Smålands husarers utställning ingår som en egen del i det militärhistoriska museet.

Idag har det fredsbevarande arbetet blivit än viktigare. I utställningens avslutande delar presenteras minröjare och ingenjörtrupper verksamma vid Eksjö garnison.

HJÄLPTE DEN HÄR SIDAN DIG? JA NEJ

Sidan senast uppdaterad: 3 oktober 2018

Fasta utställningar

De tre basutställningarna på Eksjö museum berättar om Albert Engström, Eksjö stadshistoria och Smålands militära historia.

Här läggs information in som ska synas under övrigt i kotakta oss boxen. Det går bra att lägga in länkar och telefonnummer, ex. verksamhetens egen sidalänk till annan webbplats eller 073-1234567

Eksjö museum

Besök:Österlånggatan 31, Eksjö

Post:575 80 Eksjö

Telefon: 0381-361 60

E-post: museum@eksjo.se

Öppettider

Telefon:

Tisdag-fredag 10.00-17.00
Onsdag 10.00-19.00
Lördag-söndag 11.00-15.00

Besök:

Tisdag-fredag 10.00-17.00
Onsdag 10.00-19.00
Lördag-söndag 11.00-15.00

Translate page

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.