När du ska starta en ny verksamhet eller förändra en du redan driver kan du många gånger behöva kontakta kommunen. Det kan gälla ansökan, anmälan eller du kan helt enkelt behöva information och råd om vad som gäller. Det är många lagar och regler som ska följas.
Detta avsnitt handlar bland annat om vad du ska tänka på om du ska hyra ut en lägenhet. Du kan också läsa om regler för tillfällig övernattning där höga krav ställs på brandsäkerheten.
Regler och tillstånd om skyltar och tillgängliga butiker samt radon är andra områden som beskrivs här.
Hyra ut lägenhet
Enligt miljöbalken ska bostäder och lokaler för allmänna ändamål användas på ett sådant sätt att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer. Som fastighetsägare/hyresvärd ansvarar du för att både förebygga olägenheter men även att åtgärda problem om/när de uppstår.
En bostad ska:
Tillsyn och avgifter
Samhällsbyggnadsnämnden bedriver tillsyn i enlighet med miljöbalken och då bland annat på hyresbostäder. Detta sker bland annat vid klagomål på hyresboende från hyresgäst, grannar med flera. För tillsynen tas en avgift ut av dig som fastighetsägare/hyresvärd. För att se i vilka sammanhang och för vilka ärenden detta är aktuellt samt hur stor avgiften är, se avsnittet Taxor och avgifter.
Nyetablering av hyresbostäder i befintlig byggnad
Planerar du som fastighetsägare/hyresvärd att göra förändringar i en befintlig bostad för att till exempel öka antalet lägenheter så gäller särskilda regler och krav.
Plan- och bygglagens, Lag om skydd mot olyckor samt miljöbalkens krav på hyresboende vid nyetablering.
Informationen är tänkt att användas vid nyetablering av hyresbostäder i befintlig byggnad inklusive utökning/förändring av enbostadshus till flerbostadshus. Observera att informationen är generell vilket gör att avikelser i kravställning kan uppkomma i enskilda fall.
Plan- och bygglagen
För att ett boende ska uppfylla plan- och bygglagen krävs normalt följande:
Lag om skydd mot olyckor
För att ett boende ska uppfylla lag om skydd mot olyckor krävs normalt följande:
Miljöbalken
För att ett boende ska uppfylla miljöbalken krävs normalt följande:
Övrigt
Tillsyn
Samhällsbyggnadsnämnden ska, enligt 45 § förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, ägna särskild uppmärksamhet åt lokaler och anläggningar i byggnader som innehåller en eller flera bostäder och tillhörande utrymmen.
Avgift för tillsyn
Miljöenheten tar ut avgift för tillsyn enligt en taxa som fastställts av kommunfullmäktige.
För att se i vilka sammanhang och för vilka ärenden detta är aktuellt samt hur stor avgiften är, se avsnittet Taxor och avgifter.
Regler vid tillfällig övernattning
Att övernatta på golvet i en gymnastikhall, klassrum eller föreningslokal är vanligt i samband med träningsläger och träffar.
Det många inte tänker på är att bränder vid denna typ av logi kan få katastrofala konsekvenser om inte nödvändiga säkerhetsåtgärder vidtas. Långt ifrån alla lokaler är lämpliga för övernattning.
I alla typer av tillfälliga boenden ställs höga krav på brandsäkerheten, ansvarig för att brandskyddet är riktigt är ytterst fastighetsägaren.
Övernattning/förläggning ska i första hand ske i markplan eller första våningen över markplan samt källare om denna har tillgång till två separata trappuppgångar.
Utformning av brand-/utrymningslarm
Förläggning i markplan
Byggnaden ska ha utrymningslarm som är fast monterade. Dessa ska ha reservström och känna av rök. Det ska finnas larm både i utrymningsvägar och i sovsalar.
Om varje förläggningsrum har en alternativ utrymningsväg genom en dörr eller öppningsbart fönster till det fria kan brandvarnare godkännas i rummet. Detta gäller om varje sal används för maximalt 20 sovande.
Lokal som innehåller brandfarlig vätska eller gas får inte användas vid tillfällig övernattning.
Förläggning som inte är i markplan
Byggnaden ska ha utrymningslarm som är fast monterade. Dessa ska ha reservström och känna av rök. Det ska finnas larm både i utrymningsvägar och i sovsalar.
Lokal som innehåller brandfarlig vätska eller gas får inte användas vid övernattning.
Utrymning och brandredskap
Övernattning/förläggning ska i första hand ske på bottenplan där fönster är en alternativ utrymningsväg.
För att fönster ska betraktas som godkänd utrymningsväg ska detta uppfyllas:
Vid övernattning på andra våningsplanet ska utrymning kunna ske via gemensam korridor till två brandtekniskt avskilda trapphus.
Fönsterutrymning kan godkännas om tillgång till fast monterad trappa finns.
Larmning via 112
Tillgång till telefon för larm vid nödläge ska finnas.
Utrymningsmarkeringar
Utrymningsvägar ska vara tydligt markerade med belysta eller genomlysta skyltar med reservström enligt svensk standard. I en lokal, till exempel en skolsal, där högst 20 personer sover, kan avsteg godtas från kravet på vägledande belyst markering.
Efterlysande skyltar ska då monteras, kravet gäller även över de fönster som är utrymningsväg.
Brandredskap
Avstånd till närmaste inomhusbrandpost eller handbrandsläckare (vatten, skum, pulver) får inte vara längre än 25 meter.
Antal personer som tillåts övernatta
Antalet personer som kan tillåtas övernatta i ett rum beror på golvyta och utrymningsvägars bredd. Ett lämpligt riktvärde är fyra kvadratmeter fri golvyta per person. Om utrymning via fönster är en alternativ utrymningsväg får personantalet inte överskrida 20 personer.
I större salar (till exempel gymnastiksal) ska lokalen prövas av räddningstjänsten så att den är lämplig.
Ordningsregler
Brandskyddsorganisation
Brand- och säkerhetsinstruktioner ska upprättas, innehållande utrymningsvägar – uppsamlingsplats – släckredskap samt övrig teknisk utrustning i detta sammanhang.
Vid varje tillfälle ska en brandskyddsledare/ansvarig utses. Namn och kontaktuppgifter till denna ska meddelas räddningstjänsten i samband med att anmälan görs. Brandskyddsledare/ansvarig ska informera alla berörda personer om:
Besikta lokaler
De som önskar använda lokaler för detta ändamål ska i samråd med räddningstjänsten utföra besiktningen. Detta ska ske i god tid innan första övernattningen.
Anmälan
Anmälan om tillfällig övernattning i byggnad ej avsedd för hotell eller pensionatrörelse (till exempel golvet i en gymnastiksal, klassrum eller föreningslokal).
Anmälan till räddningstjänsten ska ske minst 14 dagar innan varje övernattning.
Tillgänglighet i butiker
Enligt diskrimineringslagen så är bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning en form av diskriminering. Du bör därför tänka på att underlätta tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning.
Exempel på åtgärder för att förbättra tillgängligheten i butiker
Ett annat exempel på åtgärd som förbättrar tillgängligheten är att investera i en mobil/flyttbar ramp som kan finnas tillgänglig i butiken. Samhällsbyggnadssektorn vid Eksjö kommun erbjuder en skylt utan kostnad till den näringsidkare som skaffar sig en mobil ramp och ringklocka. En enhetlig utformning gör att skylten får ett högre igenkänningsvärde. Kontakta samhällsbyggnadssektorn för mer information.
Radon – hyresvärd
Hyresvärdens ansvar
Denna information vänder sig till dig som äger ett flerfamiljshus, det vill säga ett hus med fler än två lägenheter. Du är ansvarig för att mäta och eventuellt ta bort radon.
Riktvärdet för radon i inomhusluften är 200 Bq/m3 (becquerel per kubikmeter). Är radonhalten högre så är den en olägenhet för människors hälsa. Som hyresvärd är du ansvarig för att bostäderna på din fastighet inte överstiger riktvärdet för radon i inomhusluften, enligt miljöbalken. Du ska se till att radonhalterna är mätta och även stå för mätningar och eventuell radonsanering.
Kommunen kan ställa krav
Det är kommunen som har ett tillsynsansvar för att du som hyresvärd följer bestämmelserna i Strålskyddslagen. Kommunen ställer därför krav på att du undersöker och eventuellt åtgärdar radonhalten i de byggnader du äger. Mätning ska ske enligt Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning.
Tillsyn och avgifter
Samhällsbyggnadsnämnden bedriver tillsyn i enlighet med miljöbalken och då bland annat på hyresbostäder. Detta sker bland annat vid klagomål på hyresboende från hyresgäst, grannar med flera. För tillsynen tas en avgift ut av dig som fastighetsägare/hyresvärd. För att se i vilka sammanhang och för vilka ärenden detta är aktuellt samt hur stor avgiften är, se avsnittet Taxor och avgifter - miljöbalkens område
Bygglov, marklov och rivningslov
Åtgärder som påverkar utformning och användning av byggnader och mark kan kräva tillstånd. Det kan vara bygglov, marklov, rivningslov eller anmälan.
Obligatorisk ventilationskontroll, OVK
Obligatorisk ventilationskontroll är en kontroll av en byggnads ventilationssystem för att undersöka om inomhusklimatet är tillräckligt bra. Läs mer om obligatorisk ventilationskontroll
Kontakt
Kontaktcenter
Besök:
Södra Kyrkogatan 4
Post:
Eksjö kommun, 575 80 Eksjö
Telefon:
0381-360 00
E-post:
kommun@eksjo.se
Sidan senast uppdaterad:
Hyresfastighet och tillfälligt boende i Eksjö kommun
När du ska starta en ny verksamhet eller förändra en du redan driver kan du många gånger behöva kontakta kommunen. Det kan gälla ansökan, anmälan eller du kan helt enkelt behöva information och råd om vad som gäller. Det är många lagar och regler som ska följas.
En text som ni kan byta i kontaktboxen. Ta bort modulen så syns inte övrigtfältet. När texten är uppdaterad, ta bort utropstecknet i modulnamnet.
Kontaktcenter
Besök:Södra Kyrkogatan 4, Eksjö
Post:575 80 Eksjö
Telefon: 0381–360 00
E-post: kommun@eksjo.se
Fax:0381–166 00
Öppettider
Telefon:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Torsdagar jämna veckor 8.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Besök:
Måndag–fredag 8.00–16.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Dag före röd dag, dag före midsommarafton, julafton och nyårsafton, samt vid så kallade klämdagar stänger Kontaktcenter klockan 12.00.
Felanmälan om el, fjärrvärme, sop- och avfallshantering, vatten- och avloppsledningar, gator, park och bredband görs till Eksjö Energi.
Vad vill du göra?
Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym.
Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.